Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( μπαλτασαρ γκαρθον ) 

ΜΠΑΛΤΑΣΑΡ ΓΚΑΡΘΟΝ

Θέτοντας ως στόχο των ερευνών του τη σύλληψη και έκδοση στην Ισπανία του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, για να δικαστεί για τη δολοφονία δεκάδων Χιλιανών ισπανικής ιθαγένειας, ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν επιβεβαίωσε τη φήμη του δικαστή που δε σταματά μπροστά σε κανένα εμπόδιο. Ο 48χρονος Ισπανός ανώτατος δικαστής έχει εξελιχθεί σε μια από τις γνωστότερες προσωπικότητες της πατρίδας του, καθώς από τα χέρια του έχουν περάσει οι σημαντικότερες πολιτικοδικαστικές υποθέσεις των τελευταίων ετών.

Απηνής διώκτης των τρομοκρατών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, αλλά και του βρόμικου πολέμου που είχε εξαπολύσει εναντίον της το επίσημο κράτος, ο Γκαρθόν "ξέθαψε" το 1995 την περιβόητη, πλέον, υπόθεση GAL, η οποία επέφερε ισχυρό πλήγμα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φελίπε Γκονθάλεθ και οδήγησε στη φυλακή υψηλόβαθμα στελέχη της. Ο "αδιάφθορος", "πεισματάρης" και "ακαταπόνητος" Γκαρθόν, δεν έκρυψε ποτέ τις συμπάθειές του προς την αριστερά. Μάλιστα, το 1993 ανέλαβε γραμματέας της νεοσυσταθείσας κρατικής επιτροπής κατά των ναρκωτικών, για να παραιτηθεί θορυβωδώς, εννέα μήνες αργότερα, καταγγέλλοντας τη σοσιαλιστική κυβέρνηση ότι δεν του παρέχει τα αναγκαία μέσα για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς.

Από το 1996, ο Γκαρθόν αρχίζει πολύπλοκες έρευνες για τη διαλεύκανση των "εξαφανίσεων" Ισπανών πολιτών, κατοίκων Αργεντινής και Χιλής, από τα στρατιωτικά καθεστώτα που κυβερνούσαν στις χώρες αυτές. Στο πλευρό του, ο Γκαρθόν είχε πολύτιμο συνεργάτη το 46χρονο δικαστή Μανουέλ Γκαρθία Καστεγιόν, γνωστό από τις ανακρίσεις για το γιγαντιαίο οικονομικό σκάνδαλο "Μπανέστο", που οδήγησε στη φυλακή το μεγαλοτραπεζίτη Μάριο Κόντε.

Οι έρευνες των Γκαρθόν και Καστεγιόν, για τις ευθύνες του πρώην δικτάτορα της Χιλής, προσέκρουαν σε μία σημαντική "λεπτομέρεια". Ήταν πρακτικά αδύνατο να τον συλλάβουν. Χάρη στη θετική ανταπόκριση των βρετανικών αρχών στο αίτημα των Ισπανών δικαστών, ο Πινοτσέτ "παγιδεύτηκε" στο Λονδίνο. Η έκδοσή του στην Ισπανία προσκρούει σε πολιτικά, διπλωματικά και δικονομικά εμπόδια. Αν τα υπερπηδήσουν, οι δύο δικαστές θα περάσουν στην Ιστορία.