Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( αλεξαντερ νικιτιν ) 

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΝΙΚΙΤΙΝ

Στη Ρωσία της κρίσης, της αποσύνθεσης του κράτους και της ανεξέλεγκτης μόλυνσης του περιβάλλοντος, ένας "άσημος" οικολόγος, ο Αλεξάντερ Νικίτιν, δικάζεται από χθες στην Αγία Πετρούπολη, αντιμετωπίζοντας ακόμη και την ποινή του θανάτου, γιατί αποκάλυψε το μέγεθος της πυρηνικής μόλυνσης της Βόρειας Θάλασσας. Η δίκη του Αλεξάντερ Νικίτιν θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες και οι περισσότερες συνεδριάσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Οι περιπέτειες του Ρώσου οικολόγου αρχίζουν το 1996. Πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού και κυβερνήτης πυρηνικού υποβρυχίου, ο Νικίτιν συνεργάζεται με τη νορβηγική οικολογική κίνηση "Μπελόνα", στην οποία παραδίδει στοιχεία σχετικά με την πυρηνική μόλυνση της χερσονήσου της Κόλα, κύρια βάση των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων. Στις 6 Φεβρουαρίου 1996, πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας Εφ. Εσ. Μπε (πρώην KGB) συλλαμβάνουν τον Νικίτιν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του αξιωματικού, εισήλθε σε στρατιωτική μονάδα της Αγίας Πετρούπολης, μελέτησε άκρως απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων διοχέτευσε στη νορβηγική οικολογική οργάνωση, της οποίας από το 1995 είναι έμμισθο στέλεχος, επιφορτισμένο με τη μόλυνση της Κόλα. Στο πλευρό του Νικίτιν έσπευσαν οικολόγοι και διεθνείς παρατηρητές από όλο τον κόσμο, ενώ η οργάνωση "Μπελόνα" καταγγέλλει τις ρωσικές αρχές για εγκληματική αδιαφορία σε θέματα περιβάλλοντος.

"Στην περιοχή που υπηρετούσε ο Νικίτιν υπάρχουν 274 πυρηνικοί αντιδραστήρες και 11 αποθήκες πυρηνικών αποβλήτων, ενώ πραγματοποιήθηκαν 345 πυρηνικές δοκιμές. Αν απαγορεύεται να μιλούμε για όλα αυτά, πώς θα αρχίσουν οι προσπάθειες για καθαρισμό της θάλασσας της περιοχής;", ρωτά η Μπελόνα, τονίζοντας ότι η μόλυνση δεν αφορά μόνο τη Ρωσία, αλλά και όλες τις σκανδιναβικές χώρες.

Ο Νικίτιν, που έχει ήδη τιμηθεί με το διεθνές οικολογικό βραβείο Γκόλντμαν, και έχει χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Αμνηστία "κρατούμενος συνείδησης", δήλωσε χθες "συγκρατημένα αισιόδοξος" για την έκβαση της δίκης, τονίζοντας ότι δεν είναι κατάσκοπος και ότι τα θέματα του περιβάλλοντος δεν είναι δυνατόν να υπάγονται στην αρμοδιότητα των μυστικών υπηρεσιών.