Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( κάρλο καρόσο ) 

Κάρλο Καρόσο

Ο Κάρλο Καρόσο γεννήθηκε στο Άστι της Ιταλίας από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ιταλό. Από πολύ μικρός μυήθηκε στην τέχνη της παλέτας από τον Ιταλό ζωγράφο Λαουστίνο και στη χαρακτική από το χαράκτη Κάρο Καράτι. Την πρώτη του έκθεση την πραγματοποίησε σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών. Φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία του Τορίνο ζωγραφική και συντήρηση έργων τέχνης με δάσκαλο τον Πιέρο Μαρτίνα. Δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα Ιστορία Τέχνης για να αφιερωθεί στη συνέχεια ολοκληρωτικά στη ζωγραφική και στη γλυπτική.

Η συνάντησή του με τον Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσο το 1971 στη Σάμο σηματοδότησε την αρχή μιας μακρόχρονης καλλιτεχνικής συνεργασίας. Τα κοινά τους έργα παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σημαντικότερους σταθμούς το 1986 στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα Φλωρεντία, το 1988 στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών και το 1989 στο Διεθνές Φεστιβάλ Δραματουργίας του Teatro Due στην Πάρμα της Ιταλίας.

Από το 1988 ο Καρόσο μεταφέρει τη ζωγραφική του στην εφαρμοσμένη τέχνη κι έτσι δημιουργεί τη συλλογή "Οι Βάκχοι του Κάρλο Καρόσο", η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή υπογεγραμμένων ετικετών από φιάλες κρασιού της Ιταλίας, των 20 γνωστότερων εταιριών της περιοχής της Langa και του Monferrato.

Από αύριο, Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο και από την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στην αίθουσα τέχνης METAMORFOSIS, οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τις δημιουργίες του Ελληνοϊταλού καλλιτέχνη, στις εκθέσεις "Ποιητική εικόνα" και "Φλοίσβος" αντίστοιχα.