Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( βασιλιας χουσεϊν ) 

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΧΟΥΣΕΪΝ

Ο Ιορδανός μονάρχης γιορτάζει σήμερα τα 63α γενέθλιά του. Ίσως, τα πιο δύσκολα γενέθλια της ζωής του. Εδώ και τέσσερις μήνες ο βασιλιάς Χουσεΐν βρίσκεται στην κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, όπου υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου των λεμφαδένων από τον οποίο υποφέρει. Η εικόνα του κάτωχρου και καταπονημένου μονάρχη προκάλεσε έντονη συγκίνηση σε ένα λαό που στην πλειοψηφία του δε γνώρισε άλλον ηγεμόνα, καθώς ο Χουσεΐν συμπλήρωσε στις 11 Αυγούστου, 46 χρόνια στο θρόνο.

Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση να αντιμετωπίσει το θέμα της υγείας του με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Στις ελάχιστες επίσημες εμφανίσεις του στις ΗΠΑ, ο Χουσεΐν αποφεύγει επιμελώς να φορά στο κεφάλι του το κεφιγέ, το παραδοσιακό αραβικό κάλυμμα, για να μη θεωρηθεί ότι προσπαθεί να κρύψει ότι έχασε λόγω της χημειοθεραπείας τα μαλλιά του. Ασκεπής εμφανίσθηκε και στην τελετή της υπογραφής της ενδιάμεσης ειρηνευτικής συμφωνίας στη φυτεία Γουάι, της οποίας υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες.

Έχοντας αποκαταστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από το 1994, ο Χουσεΐν καταβάλλει προσπάθειες, τα τελευταία χρόνια, για την ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ανεξίτηλα έχει χαραχτεί στη μνήμη του η δολοφονία, μπροστά στα μάτια του, το 1951,του παππού του, βασιλιά Αμπνταλάχ, κήρυκα του διαλόγου με το Ισραήλ, από φανατικό μουσουλμάνο στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ.

Η μακρά βασιλεία του Χουσεΐν σημαδεύτηκε από την απώλεια, τον Ιούνιο του 1967, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατά τον "πόλεμο των έξι ημερών", καθώς και από τη σφαγή, από τις ιορδανικές δυνάμεις, χιλιάδων Παλαιστινίων κατά το "μαύρο Σεπτέμβριο" του 1970.

Απόγονος του προφήτη Μωάμεθ, ο βασιλιάς Χουσεΐν νυμφεύθηκε για τέταρτη φορά το 1978 με τη συριακής καταγωγής Αμερικανίδα Λίζα Χαλαμπί, η οποία έγινε μετά η βασίλισσα Νουρ. Από τους τέσσερις γάμους του, απέκτησε συνολικά 11 παιδιά. Αν όλα πάνε καλά, ο Ιορδανός μονάρχης θα επιστρέψει στη χώρα του στα τέλη Νοεμβρίου.