Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Βιογραφίες :: Πορτρέτο

( γιουσουφ χαμπιμπι ) 

ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΧΑΜΠΙΜΠΙ. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Χαμπίμπι, άρχισε τις τελευταίες ημέρες μια επιχείρηση γοητείας της διεθνούς κοινής γνώμης, προσπαθώντας να πάρει αποστάσεις από το δικτάτορα Σουχάρτο, πρώην προστάτη και προκάτοχό του. Η απόφασή του να δοθεί πολιτική λύση στο ακανθώδες πρόβλημα του Ανατολικού Τιμόρ, που βρίσκεται υπό ινδονησιακή στρατιωτική κατοχή εδώ και 23 χρόνια, χαιρετίστηκε διεθνώς ως πράξη θάρρους, ακόμη και από τους αυτονομιστές αυτής της πρώην πορτογαλικής αποικίας που μέχρι πρόσφατα σάπιζαν στις φυλακές του Σουχάρτο.

Χθες, ο Γιουσούφ Χαμπίμπι αποκάλυψε ότι τον περασμένο Μάιο, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα δικτάτορα, έγινε στόχος ανεπιτυχούς πραξικοπήματος που προσπάθησαν να οργανώσουν άνθρωποι του Σουχάρτο. Επικαλούμενος πληροφορίες του αρχηγού στρατού, στρατηγού Βιράντο, ο Χαμπίμπι κατονόμασε ως επίδοξο πραξικοπηματία τον στρατηγό Πραμπόβο, επιβεβαιώνοντας πρώτη φορά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει πέρσι για αντιπαραθέσεις στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.

Εν όψει των πρώτων ελεύθερων εκλογών του ερχομένου Μαΐου, ο Χαμπίμπι καλλιεργεί την εικόνα ενός καλοπροαίρετου και ήπιου ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί τη μετάβαση της Ινδονησίας στη δημοκρατία. Έτσι, μιλώντας χθες σε Γερμανούς και Ασιάτες που παίρνουν μέρος στο δημοσιογραφικό "φόρουμ" της Τζακάρτα, ο πρόεδρος αποκάλυψε το πάθος του για το ίντερνετ. Μάλιστα, λέει, κάθε βράδυ περιμένει να κοιμηθεί η γυναίκα του για να επιδοθεί "κρυφά" στην επικοινωνία με φίλους του από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Για ευνόητους λόγους χρησιμοποιεί στις συνομιλίες του αυτές ψευδώνυμο, το οποίο δε θέλησε να αποκαλύψει.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος, με σπουδές αεροναυπηγικής στη Γερμανία, έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί στο ενδιαφέρον του για τις σύγχρονες τεχνολογίες. Έκανε μάλιστα στους δημοσιογράφους αναλυτική παρουσίαση των τριών υπολογιστών του, για χάρη των οποίων στερείται του ύπνου του, παρά τις γκρίνιες της συζύγου του. Επιβεβαιώνοντας τη φήμη του απρόβλεπτου, ο Χαμπίμπι προτίμησε να μη διαβάσει τον "μακρύ και κουραστικό λόγο που είχε προετοιμάσει". Αντ' αυτού, μίλησε επί… 92 λεπτά για την εικόνα της Ινδονησίας από το διάστημα και για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.