Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( ενα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι... :: 27/3/2006 20:44:35) 

Ενα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι…

ροκάρει ο ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΑΣ

Στο προχθεσινό φύλλο των "Times" δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μιας τριαντάχρονης έρευνας(!) του πανεπιστημιακού καθηγητή Ρίτσαρντ Λιν. Αντικείμενό της, ο βαθμός ευφυίας (IQ) των λαών της Ευρώπης. Ο συγκεκριμένος πανεπιστημιακός θεωρείται από τους πλέον αποδεκτούς πνευματικούς ανθρώπους της Βρετανίας. Τέτοιο το κύρος του, που μέχρι και οι σωβινιστές συμπατριώτες του δέχονται την πικρή για το εγώ τους ετυμηγορία του. Ευφυέστεροι Ευρωπαίοι είναι οι Γερμανοί, μόλις λίγο περισσότερο από τους Ολλανδούς και τους Πολωνούς και πολύ περισσότερο από μας (αισίως… 18οι).

Το αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί να βρει εφαρμογή σε κάθε επίπεδο δραστηριότητας. Επομένως και στα σπορ. Ειδικά, μάλιστα, στο ποδόσφαιρο, όταν είναι η φύση του τέτοια, ώστε να απαιτεί δημιουργία. Να συνεπάγεται μυαλό.

Καλό το ταλέντο, η δύναμη, η ταχύτητα, αλλά τίποτα από αυτά δεν αξίζει χωρίς μυαλό. Από 'κει ξεκινούν όλα. Όπως από τον προπονητή ξεκινά η ομάδα, με την έρευνα του καθηγητή Λιν να βρίσκει αποθεωτική επιβράβευση στις ελληνικές ομάδες.

Σκέφτεσαι τι εθνικότητας είναι ο Ρεχάγκελ, θυμάσαι τον Ολλανδό Φάντρονκ (που μετά τη συνεργασία του με τον Μίχελς και την επινόηση του "total football" των "οράνιε" δημιούργησε την -κατά τους παλιούς- κορυφαία ομάδα της ΑΕΚ), τον Γκέραρντ στον ΟΦΗ, τον ουγγρικής καταγωγής αλλά γερμανικής παιδείας Λόραντ στον ΠΑΟΚ, τους Πολωνούς Γκόρσκι, Μπρέτσαντσικ, Γκμοχ, Στρεϊλάου με τους δύο τελευταίους να δημιουργούν το μοντέλο της Λάρισας τη δεκαετία του '80. Ολοι αυτοί δημιούργησαν ποδόσφ αιρο. Δεν αντέγραψαν, δεν ξεπατίκωσαν, δεν ήταν προπονητές της παρτιτούρας. Τους θυμάσαι λοιπόν και καταλαβαίνεις ότι το "ένδεκα αυτοί, ένδεκα και 'μεις" πηγαίνει περίπατο όταν αυτοί παίζουν ποδόσφαιρο και 'μεις μπάλα.