Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( δευτερολογία :: 16/3/2006 18:14:33) 

Δευτερολογία

Η φθίνουσα πορεία της Θεσσαλονίκης

γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Περιορισμένη είναι η προσέλευση των φίλων του Ηρακλή στα παιχνίδια που δίνει η ομάδα του. Μήπως η προσέλευση είναι καλύτερη στον προβληματικό ΠΑΟΚ ή στον Απόλλωνα Καλαμαριάς που έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη με τις πετυχημένες εμφανίσεις του; Το φαινόμενο των άδειων εξέδρων δεν είναι τωρινό. Έχει βαθιές ρίζες και είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Για τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που ανέδειξε τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που κατά καιρούς κόσμησαν και κοσμούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, η φθίνουσα πορεία του ποδοσφαίρου αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

Πέρασαν οι εποχές που αναστέναζαν τα γήπεδα της πόλης από το πάθος των φιλάθλων που πλημμύριζαν οι κερκίδες από παλμό και όγκο ώρες ολόκληρες πριν από την έναρξη των αγώνων. Δεν άλλαξαν μόνο οι εποχές, που έχουν οδηγήσει το ποδόσφαιρο της πόλης στα όρια παρακμής και της πλήρους απαξίωσης, είναι και το ίδιο το ποδόσφαιρο που έπαψε να έχει το ρόλο που είχε κάποτε. Οι παλιοί προσδιορισμοί, όπως ότι ο ΠΑΟΚ εκπροσωπεί το αντίπαλο δέος στη μάχη βορρά-νότου έχασαν τη σημασίας τους, γιατί ο Δικέφαλος έπαψε να προκαλεί πλέον δέος στους ''μεγάλους'' της Αθήνας. Το ίδιο και ο Άρης που μπορεί να μαζεύει γύρω του ένα σεβαστό αριθμό φίλων του, ωστόσο εδώ και χρόνια έπαψε να παίζει το ρόλο που είχε κάποτε, ψάχνοντας από τα τάρταρα της Β' εθνικής να βρει την ταυτότητά του.

Ο Ηρακλής, που κατά γενική ομολογία παίζει το θεαματικότερο ποδόσφαιρο της τελευταίας 15ετίας, έπαψε να συσπειρώνει γύρω του τις πολλές χιλιάδες φιλάθλων (όχι απαραίτητα Ηρακλειδέων) που βρέξει χιονίσει ανηφόριζαν ελλείψει περιφερειακής στο Καυταντζόγλειο, για να θαυμάσουν τους αστέρες της εποχής τύπου Χατζηπαναγή. Την απογοητευτική σημερινή πραγματικότητα δεν τη δημιούργησε μόνο η αμφισβήτηση των οργανωμένων προς τη σημερινή διοίκηση, αλλά και οι εκάστοτε διοικήσεις που ξεπουλούσαν ό,τι καλό παρήγαγαν προς Αθήνα μεριά. Τα ίδια ισχύουν για τον ΠΑΟΚ, τον Άρη αλλά και τον Απόλλωνα, την αυθεντικότερη έκφραση του περήφανου ποντιακού στοιχείου. Μόνο που ο Απόλλων με τόσους ξένους ή κοινοτικούς ξέμεινε από Ποντίους. Κάνω λάθος;