Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολύτιμο το τελευταίο διπλό τεύχος του περιοδικού "Το Δέντρο". Το αφιέρωμα στον Καβάφη, που προτείνει με υπότιτλο "απήχηση και επιρροές στην ξενόγλωσση γραμματεία", αποκαλύπτει όχι μόνο το πώς και το γιατί ο Αλεξανδρινός αναγνωρίσθηκε ως σημαντικός ποιητής από τους συγκαιρινούς του, αλλά και το γιατί αναγνωρίζεται στις μέρες μας ως ένας από τους μεγάλους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Όμως ο χαρακτηρισμός πολύτιμο δεν δόθηκε γι' αυτό και μόνο το λόγο. Πιο σημαντική είναι η αποθησαύριση κειμένων χρήσιμων για κάθε εραστή της ποίησης του Καβάφη, ορισμένων μάλιστα εξαιρετικά δυσεύρετων.

Όμως οι επιμελητές του αφιερώματος, Τάσος Γουδέλης και Κώστας Μαυρουδής, έκαναν ένα βήμα παραπέρα και αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει αποκτήσει το Διαδίκτυο και για τους μελετητές της ποίησης συγκέντρωσαν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις μερικών από τους ενδιαφέροντες ιστότοπους που έχουν αφιερωθεί στο έργο του Καβάφη.

Στο τεύχος έχουν συγκεντρωθεί κείμενα των Φόρστερ και Όντεν, των πρώτων που αναγνώρισαν στον Καβάφη μια φωνή που θα μπορούσε να μιλήσει στον σύγχρονο άνθρωπο, της Γιουρσενάρ που τον έφερε κοντά στο γαλλόφωνο κοινό και πολλών άλλων ξένων μελετητών του έργου του. Περιλαμβάνονται ακόμη κείμενα Ελλήνων ποιητών και κριτικών για το καβαφικό έργο και τη σημασία του. Στο τεύχος δημοσιεύονται ακόμη μια συνέντευξη με τον εκδότη Γ. Δαρδανό, ένα διήγημα του Ντ΄ Ανούντσιο και όπως πάντα οι καίριες παρατηρήσεις των συνεργατών του περιοδικού για την πνευματική επικαιρότητα.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της μελέτης του καθηγητή της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, που τιτλοφορείται "Νομική Θεωρία και Πράξη για τους 'Μάρτυρες του Ιεχωβά'", είναι ότι έφθασε αισίως στην 4η έκδοση της.

Αφιερωμένη από το συγγραφέα της στη μνήμη του καθηγητή Φαίδωνα Βεγλερή αποτελεί πολύτιμο εργαλείο δουλειάς για τους νομικούς, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο και για τον ευαισθητοποιημένο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολίτη.

Ο Φαίδων Γιαγκόζης, γνωστός για την προσφορά του στη δημοσιογραφία, συμβάλει τώρα και στην ιστορία του τόπου με το βιβλίο του "Ο πυρσός που καίει", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρέκκος με υπότιτλο "η απαρχή του σχεδίου της βιομηχανικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης". Ένα κείμενο αποκαλυπτικό για μια εποχή στην οποία άλλαξε η φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και πηγή προβληματισμού για όσα δεν έγιναν, για όσα μπορούν ακόμη να γίνουν.