Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες αλλά και την ιστορία τεσσάρων ή πέντε γενεών ανθρώπων περιλαμβάνει το βιβλίο "Το Χρονικό του Τατοΐου" του Κώστα Σταματόπουλου, το οποίο παρουσιάζεται απόψε, στις 7, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις εκδόσεις Καπόν. Το βιβλίο, που ασχολείται με τη χρονική περίοδο από το 1871 έως το 1973, θα παρουσιαστεί από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Αντώνιο-Αιμίλιο Ταχιάο, το δημοσιογράφο Κώστα Ιορδανίδη και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη.

Ο τόμος περιλαμβάνει με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του κτήματος, που λόγω της ιδιότητας των ιδιοκτητών του είχε μία απόλυτη μοναδικότητα. Για τη δημιουργία του έγινε χρήση ποικίλλων ιστορικών πηγών, από επίσημα κρατικά έγγραφα έως προσωπικά ημερολόγια και αλληλογραφία. Μάλιστα η προετοιμασία και η συγγραφή του διήρκεσαν περίπου επτά χρόνια, ενώ ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος χρειάστηκε να ταξιδέψει γι' αυτό σε όλη την Ευρώπη. "Είχα δύο δυσκολίες. Αυτή που συναντά κάποιος που κάνει πρώτος μία δουλειά και το ότι λόγω του θέματος είχα να αντιμετωπίσω προβλήματα πρόσβασης στα κρατικά αρχεία αλλά και ένα είδος φόβου από πολλούς ανθρώπους να μιλήσουν", επισημαίνει ο ίδιος.

Για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης χρειάστηκε να αντλήσει στοιχεία από αρχεία της Μόσχας και της Κοπεγχάγης, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι μπόρεσε να εντοπίσει ιδιωτικά έγγραφα. "Βρήκα επιστολές ή ημερολόγια σε πριγκιπικά αρχεία. Επίσης είχα την πρόσβαση στο φωτογραφικό αρχείο της βασίλισσας της Αγγλίας, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, από όπου προέρχεται ένα μέρος του φωτογραφικού υλικού, το οποίο είναι εντελώς ανέκδοτο".

Όσο για την κατάσταση των πηγών αυτών; "Στο εξωτερικό όλες οι συνθήκες είναι άψογες, ενώ ό,τι έχω δει στο εσωτερικό εκτός από τις ιδιωτικές συλλογές είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Το δε αρχείο του κτήματος, από το οποίο αντλώ όλες τις πληροφορίες για την καθημερινότητα των εργατών και των αγροτών του Τατοΐου, δεν ξέρουμε καν πού βρίσκεται, διότι μετά τη μελέτη μου το 1999 ακολούθησε ο σεισμός. Στη συνέχεια ο χώρος άλλαξε χέρια και επομένως τα πράγματα είναι πλέον ασταθή".