Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τα γραφεία της τοπικής οργάνωση Πολίχνης της ΝΔ αποτέλεσαν έναν από τους στόχους των εμπρηστών.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΚΟΥΒΗ

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Στόχοι των άγνωστων δραστών έγιναν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ένα υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας, δύο διπλωματικά αυτοκίνητα και τα γραφεία της ΝΔ στην Πολίχνη.

Εμπρηστική επίθεση με στόχο υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας σημειώθηκε τα ξημερώματα και στην Αθήνα. Για τις επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη αξιωματικοί της αστυνομίας υποστήριξαν ότι δεν φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους παρότι οι δύο σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Η πρώτη επίθεση έγινε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Βασ. Γεωργίου. Οι άγνωστοι δράστες, δύο ή τρία άτομα κατά την εκτίμηση της αστυνομίας, πυροδότησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό με τέσσερα γκαζάκια στο πίσω μέρος της τράπεζας, όπου είχαν πρόσβαση από την οδό Χάλκης, και διέφυγαν χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Από τη φωτιά προκλήθηκαν μικρές ζημιές. Στην ίδια τράπεζα, στο ίδιο σημείο μάλιστα, άγνωστοι είχαν τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό και πριν από μερικούς μήνες.

Ντυμένοι καρναβάλια

Ο δεύτερος εμπρησμός έγινε την ίδια ώρα στην οδό Βιζυηνού στις Σαράντα Εκκλησιές. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, δράστες ήταν περίπου δέκα με δώδεκα άτομα "ντυμένα με αποκριάτικες στολές και περούκες, που μάλλον βγήκαν από κτίριο των φοιτητικών εστιών". Οι άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας του διπλωματικού σώματος. Και στα δύο προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ μικρότερες προκλήθηκαν σε τρίτο Ι.Χ. Τα δύο διπλωματικά αυτοκίνητα ανήκαν σε Σουηδό υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

Στις 5.20 το πρωί στόχος εμπρηστών έγιναν τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης ΝΔ στην Πολίχνη. Οι δράστες πυροδότησαν αυτοσχέδιο μηχανισμό που αποτελούνταν από ένα γκαζάκι. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δράστες ήταν τρεις και διέφυγαν με αυτοκίνητο. Η φωτιά που εκδηλώθηκε προκάλεσε ζημιές στην πρόσοψη και στον εξοπλισμό των γραφείων. Η τοπική οργάνωση Πολίχνης της ΝΔ κατάγγειλε ως άνανδρη την επίθεση, η οποία, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, "δεν θα σταθεί εμπόδιο στη συσπείρωση του κόσμου γύρω από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ".

Αστυνομικοί που περισυνέλεξαν τα υπολείμματα του συγκεκριμένου αυτοσχέδιου μηχανισμού τον χαρακτήρισαν "ερασιτεχνικό".

Από την αρχή του χρόνου, εκτός από τις χθεσινές επιθέσεις, σημειώθηκαν άλλοι πέντε εμπρησμοί. Τρεις είχαν στόχους καταστήματα τραπεζών και άλλες δύο αυτοκίνητα μετόχων τεχνικής εταιρείας. Πέρυσι σημειώθηκαν 12 εμπρησμοί, το 2004 έγιναν 37 και το 2003 άλλοι 33.

Εμπρησμός και στην Αθήνα

Εκτεταμένες ζημιές σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Γκύζη, στην Αθήνα, καθώς και σε τρία αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε μικρή απόσταση προκάλεσε μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των πυροσβεστών, οφείλεται σε εμπρησμό. Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι πυροσβέστες, οι δράστες πιθανότατα έσπασαν την πρόσοψη της τράπεζας, έριξαν βενζίνη στο εσωτερικό και άναψαν φωτιά.