Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( κάδοι απορριμμάτων vs αυτοκινήτων :: 24/2/2006 18:27:45) 

Από την… καταστροφική μανία των ανέμων δεν γλύτωσαν ούτε τα κάγκελα στην ταράτσα πολυκατοικίας που βρίσκεται στην περιοχή………………………

Μικρής έκτασης ζημιές προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες στη Θεσσαλονίκη

Κάδοι απορριμμάτων Vs αυτοκινήτων

Των ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ, ΣΤΕΛΙΝΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

Καταστροφές, ευτυχώς μικρής έκτασης, άφησαν πίσω τους οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στη Θεσσαλονίκη από χθες τα ξημερώματα. "Θύματα" για μια ακόμα φορά ήταν σταθμευμένα αυτοκίνητα, σε κατά τόπους περιοχές της πόλης, που υπέστησαν ζημιές όχι από κλαδιά δέντρων, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά από τους κάδους απορριμμάτων που μετακινήθηκαν εξαιτίας του δυνατού αέρα.

Ο αέρας όμως ξερίζωσε και πολλά δέντρα, τα οποία ευτυχώς δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές. Τα συνεργεία των δήμων κλήθηκαν από νωρίς χθες το πρωί να απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα και κλαδιά κυρίως σε περιοχές του κεντρικού δήμου, στους Αμπελόκηπους και το Πανόραμα, όπου μάλιστα δέντρο κατέπεσε στην κεντρική οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, κόβοντας και καλώδια της ΔΕΗ. Η κυκλοφορία διακόπηκε από τις 10 έως τις 11 τις πρωί, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ και του δήμου έσπευσαν άμεσα, για να αποκαταστήσουν τη βλάβη και να ανοίξει ο δρόμος.

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην οδό Παπαναστασίου και σε κεντρικούς δρόμους της Άνω Τούμπας ζημιές υπέστησαν αρκετά αυτοκίνητα, πάνω στα οποία έπεσαν άδειοι κάδοι απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια και καθρέφτες. Οι ιδιοκτήτες των αυτοκίνητων ωστόσο θα αποζημιωθούν, καθώς η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης επικοινώνησε μαζί τους και τη Δευτέρα εμπειρογνώμονες θα κάνουν αυτοψίες, ώστε να διαπιστώσουν τις ζημιές και οι πολίτες να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης.

Πεσμένα δέντρα όμως περισυνέλεξαν και τα συνεργεία της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του κεντρικού δήμου από τις οδούς Δημ. Γούναρη, Φαιάκων στην Κ. Τούμπα, όπου από την πτώση του δέντρου σημειώθηκαν ζημιές και σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, Δαρδανελίων 12 και στη Μοναστηρίου στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού. Στους Αμπελόκηπους επίσης από το δυνατό αέρα έπεσε κυπαρίσσι στην πίσω αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρές ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ο ιδιοκτήτης του οποίου θα αποζημιωθεί από το δήμο.

Ηπια μετεωρολογική "βόμβα"

Μια… ήπιας μορφής μετεωρολογική βόμβα χτύπησε από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες τη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τις παράκτιες περιοχές.

Οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα που ξεπέρασαν τους 30 κόμβους και είχαν νότια-νοτιοανατολική διεύθυνση. Τα οκτώ μποφόρ που έπνεαν και μέσα στην πόλη από τα ξημερώματα της Παρασκευής δημιούργησαν προβλήματα στους δρόμους, αλλά δεν ανησύχησαν καθόλου τους ειδικούς που ισχυρίζονται ότι αυτή η μετεωρολογική βόμβα, που δημιουργήθηκε από το βαρύ βαρομετρικό χαμηλό που βρισκόταν το πρωί πάνω από την περιοχή του Ιονίου, είναι μικρής διάρκειας και τα φαινόμενα που το συνοδεύουν είναι περιορισμένα.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και στη Βόρεια Αφρική είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί στις νότιες περιοχές της Ελλάδας σκόνη από τη Σαχάρα, η οποία μάλιστα τη νύχτα της Πέμπτης στην Πελοπόννησο και την Αττική έπεσε με τη μορφή λασποβροχής.

"Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο και συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίπου εποχή. Φέτος η λασποβροχή ξεκίνησε λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο, καθώς τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν συνήθως στις αρχές Μαρτίου και διαρκούν πολλές φορές μέχρι και το τέλος Μαΐου", εξηγεί ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Η απότομη πάντως αλλαγή του καιρού που ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης πρόκειται να διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο στις περιοχές της Μακεδονίας και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εκδηλωθούν βροχές, κατά τόπους ισχυρές.