Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστολή αναγνώστου

( απάντηση της "μ" σε επιστολή της περιφέρειας :: 9/3/2006 19:19:55) 

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Μακεδονίας" (φύλλο 08/03/2006) για τις αιτήσεις αλλοδαπών που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για χορήγηση άδειας παραμονής στη χώρα.

Απάντηση της "Μ" σε επιστολή της Περιφέρειας

Την άμεση αντίδραση της διεύθυνσης Αλλοδαπών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Μακεδονίας" (φύλλο 08/03/2006) για τις αιτήσεις αλλοδαπών που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για χορήγηση άδειας παραμονής στη χώρα. Σε επιστολή που απέστειλε προς τη σύνταξη της "Μακεδονίας" ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης και Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας, Γεώργιος Σαρηγιαννίδης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "σε κανένα σημείο της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη 100.000 εκκρεμών αιτήσεων, όπως λανθασμένα παρουσιάζεται στο πρωτοσέλιδο του εν λόγω άρθρου. Η έκθεση σε αυτό το σημείο αναφέρεται στον συνολικό αριθμό υποθέσεων που εξετάζονται ετησίως, προσπαθώντας να δώσει έμφαση στον σημαντικό όγκο αιτημάτων που διεκπεραιώνονται στην υπηρεσία μας, η οποία έρχεται δεύτερη μετά την αντίστοιχη υπηρεσία της Αθήνας". Όσον αφορά τις επισημάνσεις του ρεπορτάζ για ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Σαρηγιαννίδης υποστηρίζει ότι έχει ήδη υπογραφεί από το υπουργείο Εσωτερικών η σύσταση δεύτερης Διεύθυνσης Αλλοδαπών και "αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών η έγκριση των πιστώσεων για την εύρυθμη λειτουργία της". Σε ό,τι έχει να κάνει, τέλος, με την απουσία ηλεκτρονικού συστήματος μηχανογράφησης, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης αναφέρει ότι "βρίσκεται στη φάση της εγκατάστασης λειτουργίας", σε πραγματικό χρόνο με την αντίστοιχη κεντρική βάση λογισμικού στο υπουργείο Εσωτερικών.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα σημεία:

1. Το ρεπορτάζ μας έδωσε έμφαση στον συνολικό αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Οι αιτήσεις αυτές πράγματι ξεπερνούν τις 100.000, σύμφωνα με το με αριθμ. πρωτοκόλλου 2427-1/3/2006 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο έχει στη διάθεσή της η "Μακεδονία". Σαφώς και δεν πρόκειται για υποθέσεις εκκρεμείς στο σύνολό τους. Αυτός ήταν, εξάλλου, και ο λόγος που ο πρωτοσέλιδος τίτλος μας ("Αλλοδαπός ένας στους 10 Θεσσαλονικείς - Ξεπερνούν τις 100.000 οι αιτήσεις για άδεια παραμονής") αφορούσε τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και όχι τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διεκπεραίωσή τους.

2. Το γεγονός ότι ως εφημερίδα "Μακεδονία" επιλέξαμε να δώσουμε έμφαση στον αριθμό των αλλοδαπών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής και όχι στην ακολουθούμενη διαδικασία ασφαλώς και δεν συνεπάγεται ανυπαρξία δυσκολιών στη διεκπεραίωση των αιτήσεων. Αυτό προκύπτει, εξάλλου, ξεκάθαρα από το ίδιο το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, στο οποίο αναφέρονται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Η υπηρεσία αλλοδαπών της Περιφέρειας κωλύεται να παράσχει άμεση ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση εξέτασης των αιτημάτων τους. […] Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο για την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης και την ανάδειξη του έργου της υπηρεσίας αλλοδαπών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρώτον την άμεση εγκατάσταση του νέου ηλεκτρονικού μηχανογραφικού συστήματος στην εν λόγω Περιφέρεια και δεύτερον την άμεση σύσταση, επαρκή στελέχωση και λειτουργία της δεύτερης Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης". Οι ανάγκες αυτές ομολογούνται και στην επιστολή που μας απέστειλε ο κ. Σαρηγιαννίδης, όπου γίνεται αναφορά σε εν εξελίξει (και όχι περατωμένη) διαδικασία κάλυψης αυτών των κενών.

3. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ως εφημερίδα αναγνωρίζουμε το καθοριστικής σημασίας έργο που επιτελείται στη συγκεκριμένη διεύθυνση. Αυτός είναι ο λόγος της -δεδομένα- καλόπιστης κριτικής μας, που στόχο έχει τη βελτίωση του παραγόμενου έργου και όχι την αντιπαράθεση με την υπηρεσία. Είναι ξεκάθαρο ότι με τα ρεπορτάζ μας θα σταθούμε αρωγοί στον έργο της, όπως αρμόζει στο ρόλο του Τύπου.

"Μ"