Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΣΕΙΣΜΟΣ. Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7.11 χθες το πρωί στο θαλάσσιο χώρο της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΑΠΘ, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα δυτικά από το Αργοστόλι. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ζάκυνθο.

ΓΚΑΖΑΚΙΑ. Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό με τρία γκαζάκια τοποθέτησαν άγνωστοι μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα χθες έξω από την Πανελλήνια Ένωση Εθνικής Αντίστασης στην οδό Βρυούλων 14 στη Νέα Σμύρνη. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημιές.

ΘΕΟΦΑΝΙΑ. Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνια στη Θεσσαλονίκη. Η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε στην παραλία, στη συμβολή της οδού Αγίας Σοφίας με τη λεωφόρο Νίκης, μετά την ακολουθία του μεγάλου αγιασμού στον ιερό μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά, χοροστατούντος του παναγιότατου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού έγινε από τον κ. Άνθιμο.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Τραγική κατάληξη είχε ανήμερα των Φώτων στο Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας η τήρηση του εθίμου των Θεοφανίων. Ο 19χρονος Χρήστος Μελέτης, που βούτηξε μαζί με τον αδελφό του στη λίμνη του Κεφαλόβρυσου, προκειμένου να πιάσει το σταυρό, καρφώθηκε στη λίμνη, η οποία έχει βάθος περίπου 8 μέτρων.

ΕΘΙΜΑ. Ραγκουτσάρια στην Καστοριά, Φωταράδες στη Χαλκιδική, Αράπηδες στην Καβάλα και τη Δράμα, Τζαμαλάρια στην Πέλλα και Προδρομίτες στην Πιερία ήταν ορισμένα από τα έθιμα που αναβίωσαν και τα φετινά Θεοφάνια, κομμάτια του μωσαϊκού του λαϊκού μας πολιτισμού.

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ. Πενήντα επτά άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και την κακοκαιρία που πλήττουν την Ιαπωνία, όπου προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα και στις συγκοινωνίες.

ΚΙΝΑ. Περίπου 220.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και άλλοι 100.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε απομακρυσμένες περιοχές της Κίνας, στην περιοχή Τσινζιάνγκ, όπου έχει διακοπεί κάθε επικοινωνία.

ΡΩΣΙΑ. Ο Ρώσος και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βίκτορ Γιούσενκο, αντίστοιχα, συμφώνησαν να συναντηθούν στις 11 Ιανουαρίου στην Αστάνα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος Καζάκου προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.