Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνεντεύξεις :: Συνέντευξη-γνώμη

( διεθνείς δραστηριότητες ) 

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗ

Διεθνείς δραστηριότητες

Η ΕΕΤ συμμετέχει ενεργά σε δύο βασικές επιτροπές του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΔΕΕ), την Τραπεζική Επιτροπή και την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, συμβάλλοντας στην ορθή διαμόρφωση και εφαρμογή των Ομοιόμορφων Κανόνων του ΔΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΕΤ σύστησε τη Διαρκή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε θέματα ΔΕΕ η οποία παρέχει αιτιολογημένες γνωματεύσεις σε θέματα εφαρμογής της ερμηνείας των Ομοιόμορφων Κανόνων του ΔΕΕ.

Η ΕΕΤ συμμετέχει στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) με σκοπό την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας με παρεμφερείς φορείς άλλων κρατών μελών της ΟΣΕΠ. Διευθυντικά στελέχη της ΕΕΤ συμμετέχουν ως ομιλητές σε συνέδρια σχετικά με τραπεζικά θέματα που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Η ΕΕΤ συμμετέχει στη γενική προσπάθεια για την προώθηση του θεσμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τις Ενώσεις Τραπεζών της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα.

Νομισματική ένωση και ευρώ

Οι ελληνικές τράπεζες νωρίτερα από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις άρχισαν να ερευνούν τις επιπτώσεις από την εισαγωγή του ευρώ. Δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι η πρώτη ολοκληρωμένη αποτίμηση των επιπτώσεων από την εισαγωγή του ευρώ σε κλάδο της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η μελέτη της ΕΕΤ που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1998. Ο λόγος που υπαγόρευσε την έγκαιρη προετοιμασία των τραπεζών για το ευρώ είναι ότι οι τράπεζες θα το αντιμετωπίσουν από την 1/1/1999, δύο χρόνια πριν από την καθιέρωσή του ως επίσημου νομίσματος της Ελλάδος. Σήμερα, ο βαθμός ετοιμότητας των ελληνικών Τραπεζών κρίνεται ικανοποιητικός αν και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα.

Οι επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την εισαγωγή του ευρώ και τη συνεπακόλουθη ένταση του ανταγωνισμού αναμένεται να είναι καταλυτικές. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός είτε προέρχεται από ελληνικές είτε από ξένες τράπεζες, θα οδηγήσει τα ιδρύματα που λειτουργούν στη χώρα μας στη μείωση των περιθωρίων κέρδους, στην εκλογίκευση της διάρθρωσης του κόστους τους και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Παράλληλα, η εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας έχει ήδη οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στην αύξηση των μεγεθών τους μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αυτοί οι παράγοντες θα δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της τραπεζικής αγοράς στη χώρα μας.

Πρόβλημα του 2000

Η Ένωση τέλος, εργάζεται πυρετωδώς αυτή την εποχή για τον συντονισμό των ενεργειών των τραπεζών για την αντιμετώπιση του υπολογιστικού προβλήματος του 2000. Τελευταία η ΕΕΤ επελέγη στο Steering Committee του 2000 Coordinating Group και στην Εθνική Ομάδα Δράσης του 2000.

Προοπτικές

Συμπερασματικά, σήμερα διανύουμε μια περίοδο δυναμικής παρουσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου ο εκσυγχρονισμός με την εκλογίκευση της ιδιοσυστασίας του μέσω των συγχωνεύσεων και εξαγορών, με την παρουσία του στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου και με την πλέον ευέλικτη οργάνωση προς όφελος της παραγωγικότητας και της ποιότητος των παρεχομένων υπηρεσιών αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Βασική προτεραιότητα της γενικής γραμματείας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αποτελεί η υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

Πρώτον, η πλήρης ανάπτυξη ενός επικοινωνιακού προγράμματος με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού συστήματος και της σχέσης πελατείας και τραπεζών. Δεύτερον, ο συντονισμός της προετοιμασίας των τραπεζών όσον αφορά στην εισαγωγή του ευρώ και την προσέγγιση όλων των κανονιστικών και τεχνικών επιπτώσεων. Τρίτον, ο εκσυγχρονισμός του διατραπεζικού εκπαιδευτικού συστήματος με τη δημιουργία αυτοχρηματοδοτούμενου φορέα με πρόσβαση στη σχετική αγορά. Τέταρτον, η ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας της ΕΕΤ μέσω πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την εξάπλωση των Ελληνικών Τραπεζών στις περιφερειακές αγορές.

Το πλοίο "Πατρίς", που μετέφερε Έλληνες μετανάστες στην Αμερική (αρχείο Ε.Λ.Ι.Α.)

Έλληνες υλοτόμοι στην Αυστραλία, το 1920

Χαρτονόμισμα που εκδόθηκε στα Σκόπια, το 1992 (από την έκδοση του ΚΑΜ "Μακεδονία Ιστορία και Πολιτική")

Κινδυνεύει το Κέντρο Αποδήμων Μακεδόνων

Ενάμιση εκατομμύριο απόδημοι Μακεδόνες κινδυνεύουν να απογαλακτιστούν βίαια από την Ελλάδα, καθώς ο φορέας εκπροσώπησης και σύνδεσής τους με την μητρόπολη, που εδράζεται στη Θεσσαλονίκη έχει αναστείλει τους δραστηριότητες του

Με κλείσιμο απειλείται το Κέντρο Αποδήμων Μακεδόνων (ΚΑΜ), που ασχολείται ενεργά από το 1967 με τη σύνδεση των 1,5 εκ. αποδήμων Μακεδόνων με την Ελλάδα. Η αναστολή της χρηματοδότησης του Κέντρου από το υπουργείο Εξωτερικών, από τις αρχές του 1997, καθιστά αβέβαιη τη συνέχιση της λειτουργίας του, που με τη σειρά γι' αυτό ανέστειλε τη λειτουργία του. Για την ιστορία και την αναγνωρισμένη προσφορά του Κέντρου μιλάει σήμερα στη "Θ" ο Πρόεδρος του ΚΑΜ, Κώστας Πύρζας.

"Στο εξωτερικό θεωρούμαστε το Κέντρο των Μακεδόνων όπου γης. Οι απόδημοι Θεσσαλονικείς και οι Μακεδόνες επισκέπτονται εμάς πρώτα, πριν πάνε και στις πόλεις τους", λέει στη "Θ" ο Κώστας Πύρζας για τους μακεδονικής καταγωγής απόδημους που καλύπτουν αριθμητικά το 1/3 της ομογένειας.

Καταμερισμός των Μακεδόνων στο εξωτερικό

"Στην Αυστραλία είναι εμφανής η μεγάλη συγκεντρωτικότητα των Μακεδόνων, ίσως εξαιτίας της ύπαρξης και δράσης των σκοπιανών σωματείων", αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΑΜ

"Στη Μελβούρνη έχουμε 52 συλλόγους, όπως και στο Τορόντο, και ακολουθεί το Σίδνεϊ, η Αδελαϊδα και τελευταία η Πέρθη. Μικρή Ένωση Μακεδόνων υπάρχει και στην Ν. Ζηλανδία με 250 άτομα. Στην Ευρώπη οι πιο πολλοί εντοπίζονται στη Γερμανία, Σουηδία και στο Βέλγιο. Στις ΗΠΑ, αν και υπάρχει η αρχαιότερη Παμμακεδονική Ένωση από το 1947, οι Μακεδόνες είναι διασπαρμένοι σε όλη τη χώρα και η πιο συμπαγής μάζα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη".

Η ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού δημιούργησαν συλλόγους εθνικοτοπικού χαρακτήρα με τονισμένη την περιοχή προέλευσης τους -Μεσσηνιακοί, Δωδεκανήσιοι, Κρήτες- και δεν αρκέστηκαν στη σύσταση συλλόγων υπό το χαρακτηρισμό "Ελληνικών"

Η απάντηση που δίνει ο κ. Πύρζας αναφέρεται στην έντονη επιθυμία διατήρησης των γλωσσικών ιδιωμάτων, ηθών και εθίμων της κάθε περιοχής.

"Οι πρώτοι εθνικοτοπικοί σύλλογοι, και οι Μακεδονικοί, συστάθηκαν από τις αρχές του αιώνα. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο χωριά της Ελλάδας, της Φλώρινας, της Πελοποννήσου, των Κυθήρων, που απέμειναν με 500 κατοίκους, να έχουν τριπλάσιο πληθυσμό στο εξωτερικό".

Έλληνες στις γραμμές των Σκοπιανών

Μπορεί το πρόβλημα των Σκοπίων να έχει περάσει σε δευτερεύουσα θέση στην ατζέντα των εθνικών μας προβλημάτων, στο εξωτερικό, όμως, συνεχίζει να απασχολεί τους Μακεδόνες ομογενείς. Στη διαμόρφωση, ωστόσο, της εθνικής συνείδησης των μεταναστών, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι συνθήκες υπό τις οποίες έφυγαν ειδικά μετά το 1947, όπου εστιάζεται χρονικά και η γέννηση του προβλήματος με τα Σκόπια.

"Πολλοί δεν μπορούσαν να πάρουν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, για να μεταναστεύσουν. Από το 1947 μέχρι το 1955, πολλοί έφυγαν πικραμένοι, αν όχι εξοργισμένοι και φτάνοντας στις χώρες υποδοχής ήταν ευεπίφοροι στην σκοπιανή προπαγάνδα. Μεγάλη ζημιά προκάλεσε και το "παιδομάζωμα" με την αναχώρηση Ελλήνων στις χώρες του ανατολικού μπλοκ. Υπολογίζουμε ότι σε 28.000- 40.000 παιδιά, ηλικίας 5 έως 14 ετών, εμφυτεύτηκε η ιδέα του Μακεδόνα ως πολίτη του "ανεξάρτητου Μακεδονικού" κράτους, που περιλάμβανε τμήμα της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων.

"Από την άλλη, τα προξενεία μας δεν ήταν προετοιμασμένα να δεχτούν τους μετανάστες. Ένας χωρικός που δεν ήξερε τη γλώσσα, τη χώρα, μόλις έβρισκε κάποιο συντοπίτη του που τον βοηθούσε και οικονομικά, "κολλούσε" επάνω του και σταδιακά άκουγε τα περί Μακεδονικού κράτους.

Στα συλλαλητήρια των σκοπιανών στο εξωτερικό οι Έλληνες αναγνωρίζουν συντοπίτες τους στην πρώτη γραμμή".

Το αβέβαιο μέλλον του ΚΑΜ

Το 1997 το ΥΠΕΞ διέκοψε την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου, που δεν ξεπερνά τα 20 εκ. ετησίως, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αν και το Νοέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, δεσμεύτηκε για τη χορήγηση 5 εκατ. για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του ΚΑΜ. Η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, για την "πολυδιάσπαση των φορέων εκπροσώπησης του Ελληνισμού" δημιουργεί προβληματισμούς για το μέλλον του Κέντρου.

"Το ΥΠΕΞ μας έδινε τα απολύτως απαραίτητα για τις λειτουργικές μας ανάγκες και πολύ σπάνια για επιπλέον δραστηριότητες, τα έξοδα των οποίων καλύπτουμε από άλλους φορείς. Με την πεποίθηση ότι είμαστε ανταποδοτικοί στο κράτος πιστεύω ότι το Κέντρο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Δεν υπάρχει θέμα πολυδιάσπασης, όπως είπε ο κ. Κρανιδιώτης, που θεωρεί ότι η παρουσία του ΣΑΕ καθιστά άνευ αντικειμένου την ύπαρξη του Κέντρου, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικούς φορείς. Υπάρχει βέβαια έντονο ενδιαφέρον από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο και μέσω του ΥΜΑΘ καλύφθηκαν λειτουργικά έξοδα 4 μηνών"