Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνεντεύξεις :: Συνέντευξη-γνώμη

( "η ψηφιακή tv θα αλλάξει την ζωή των ελλήνων" ) 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΤΗ "Μ" Ο Γ. ΔΙΕΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ NETMED HELLAS, κ. ΛΑΜΠΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

"Η ψηφιακή TV θα αλλάξει την ζωή των Ελλήνων"

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψηφιακή δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση, καθώς αυτό που όλοι περιμένουν, δηλαδή την εκπομπή λειτουργίας της, δεν θα αργήσει να γίνει δεδομένου ότι η NOVA, όπως είναι η εμπορική ονομασία του "μπουκέτου", θα διεκδικήσει γρηγορότερα την άδεια εκπομπής και λειτουργίας, με στόχο να βγει στον αέρα, σύμφωνα με τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, και επισήμως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Και επειδή μιλάμε για ψηφιακή τηλεόραση ο πιο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορούσε να μιλήσει για τη νέα αυτή πραγματικότητα δεν είναι άλλος από τον γενικό διευθυντή της ΝetMed Hellas, κ. Λάμπη Ταγματάρχη, δεδομένου ότι η εταιρία στην οποία προϊσταται ζητά την άδεια εκπομπής του πρώτου δορυφορικού συνδρομητικού "μπουκέτου" στην Ελλάδα.

-Κύριε Ταγματάρχη, είστε ικανοποιημένος από την πορεία της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας;

"Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα πάει πολύ καλά, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια-διαδικασία, του να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατόν προϊόν. Στη λογική αυτή έχουμε εξασφαλίσει τα δικαιώματα του ποδοσφαίρου και πριν από μερικούς μήνες εξασφαλίσαμε και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του μπάσκετ. Και μ' αυτές τις διαδικασίες επιβεβαιώνεται η διαρκής πρόθεση του καναλιού να επιστρέφει στους συνδρομητές την τιμή, που του κάνουνε, να τον πληρώνουν κάθε μήνα. Πρέπει οι συνδρομητές μας να δικαιώνονται καθημερινά για την επιλογή τους, γιατί πληρώνουν. Συνεπώς εμείς από την πλευρά μας για να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης, με την οποία μας περιβάλλουν, πρέπει να παρουσιάζουμε μέρα με την μέρα καλύτερο πρόγραμμα, καλύτερη ψυχαγωγία. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος της συνδρομητικής τηλεόρασης, και αυτό εμείς προσπαθούμε να επιτύχουμε. Απόδειξη των όσων λέω είναι ότι περισσότεροι από 300.000 συνδρομητές επιβραβεύουν την προσπάθεια μας".

Επειδή πολύς λόγος γίνετε τελευταία για την ψηφιακή τηλεόραση, πείτε μας τι καινούργιο έχει να προσθέσει το εγχείρημα αυτό στη ζωή των Ελλήνων τηλεθεατών;

"Η ψηφιακή πιστεύω προσωπικά θα αλλάξει τον τρόπο της τηλεθέασης και τη ζωή των Ελλήνων προς το καλύτερο, πάντα. Πιστεύω, θα δώσει τη δυνατότητα στη σύγχρονη κοινωνία να δρα, να πράττει, να συμπεριφέρεται, να ψυχαγωγείται, να συναλλάσσεται μέσα από διαδικασίες που είναι πιο ξεκούραστες, πιο σίγουρες, πιο μοντέρνες.

"Η ψηφιακή τηλεόραση μας δίνει τη δυνατότητα να μην έχουμε πια το σύνδρομο στέρησης των συχνοτήτων, δηλαδή δεν χρειάζονται συχνότητες, που είναι αγαθό εν ανεπαρκεία στην αναλογική τηλεόραση, άρα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε όσα κανάλια θέλουμε, αρκεί να έχουμε χρήματα να πληρώνουμε θέσεις στο δορυφόρο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να εκπέμψουμε ψηφιακά το μπουκέτο με την ονομασία NOVA και απλώς είμαστε σε μία φάση που περιμένουμε την έγκριση της άδειάς μας από την ελληνική πολιτεία".

Ωστόσο κατά καιρούς επώνυμοι παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου έχουν πει ότι πολύ εσπευσμένα έγινε η εισαγωγή στην ψηφιακή τηλεόραση, προβάλλοντας μάλιστα και σοβαρές επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα…

"Είναι λάθος αυτό και σαν άποψη και σαν διαδικασία. Η ψηφιακή τηλεόραση δεν μπορεί να μην βλάπτει την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γαλλία, να μη βλάπτει πουθενά στον κόσμο και να βλάπτει την Ελλάδα. Είναι παγκόσμια πατέντα. Δεν υπάρχει το περιθώριο να λέμε ότι στην Ελλάδα θα έρθει η τεχνολογία μετά από είκοσι χρόνια".

Πόσο κοντά είμαστε στην έναρξη λειτουργίας ψηφιακού πακέτου;

"Έχουμε καταθέσει την αίτηση μας για άδεια στην ελληνική πολιτεία και περιμένουμε μέσα στις προθεσμίες να μας απαντήσουν"

Η συνεργασία, που έχετε αναπτύξει με την κρατική ραδιοτηλεόραση, θα συνεχιστεί και στον τομέα της ψηφιακής TV;

"Συνεργαζόμαστε άψογα με την κρατική τηλεόραση σε όλα τα επίπεδα, όπως γίνεται σε κάθε τίμια σχέση, σε μία σχέση που έχουν και οι δύο συμφέροντα. Η ΕΡΤ παίρνει από μας ένα πολύ σεβαστό ποσό και εμείς χρησιμοποιούμε τις συχνότητές της. Είναι μια έντιμη σχέση".

Με βάση την μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της νόμιμης λειτουργίας της NOVA και με το σκεπτικό ότι η καθυστέρηση αυτή προκαλεί οικονομική ζημιά, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί δεν τολμήσατε να εκπέμψετε από άλλη χώρα;

"Αυτό που υπάρχει στο μυαλό της εταιρείας συνοψίζεται στο ότι είναι σύννομη, δρα, επενδύει στην Ελλάδα και αφού απευθύνεται σε Έλληνες συνδρομητές, σέβεται απολύτως και όλο το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας αυτής. Υπάρχει μια διαδικασία, την τηρήσαμε όλα αυτά χρόνια με σεβασμό και θα την τηρήσουμε και από δω και πέρα. Δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε αντάρτικο, να καταλύσουμε τους νόμους του κράτους και μετά να λέμε Έλληνες πολίτες αγοράστε μας".

Την λεγόμενη "πειρατεία" που παρατηρείται στους τηλεοπτικούς αιθέρες πώς σκέφτεστε να την αντιμετωπίσετε;

"Κινούμαστε δικαστικά κατά παντός που διαπράττει το αδίκημα της πειρατείας εις βάρος μας, είτε κλέβοντας αθλητικό πρόγραμμα, είτε ταινίες. Πολλές φορές μάλιστα φθάνουν στο σημείο να αναπαράγουν το ίδιο το πρόγραμμά μας και αυτό δεν γίνεται μόνο από μικρούς περιφερειακούς σταθμούς. Καταγγέλω ότι γίνεται και από τους μεγάλους αθηναϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Και έχουν ασκηθεί μάλιστα από την πλευρά μας οι νόμιμες διαδικασίες".

Βλέπετε όμως οι όποιες ποινές του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια, δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει;

"Θα απαντήσω μ' ένα παράδειγμα. Εμείς στις πρώτες ημέρες λειτουργίας μας δεχτήκαμε από πλευράς ΕΡΣ ένα πρόστιμο 20 εκατ. γιατί δεν είχαμε καταβάλει ένα παράβολο στα καθορισμένα χρονικά περιθώρια. Το πρόστιμο αυτό το πληρώσαμε αμέσως και είμαστε οι μόνοι που έχουμε πληρώσει πρόστιμο. Κανείς άλλος σταθμός δεν έχει πληρώσει, το γιατί δεν θα το σχολιάσω εγώ".

Κλείνοντας, πείτε μας πώς κρίνετε την ελληνική τηλεόραση του σήμερα;

"Είναι θύμα μιας γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, πιστεύω ότι ανακυκλώνεται και ψάχνεται για να κάνει και νούμερα τηλεθέασης, αλλά και για να συμπιέσει το κόστος της. Υψηλού επιπέδου προγράμματα βέβαια δεν γίνονται με φτηνές παραγωγές και εκεί βλέπουμε όλο αυτό το πράγμα να μην ισορροπεί".