Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Συνέντευξη-γνώμη

( γρηγορης καλομοιρησ, αντιπροεδρος ολμε ) 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΜΕ

"Κερδισμένοι βγήκαν οι μαθητές"

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, περίπου δυο εβδομάδες μετά και τις τελευταίες κινητοποιήσεις των μαθητών, μιλώντας στη "Μακεδονία", κάνει τον απολογισμό του αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μερικοί πιστεύουν ότι, μετά και τις τελευταίες κινητοποιήσεις, το ζήτημα της παιδείας έκλεισε, άλλοι ότι μόλις άρχισε. Ποια είναι η δική σας άποψη;

"Νομίζω ότι η εξέγερση των μαθητών ανέδειξε το πρόβλημα της παιδείας σε όλες τις διαστάσεις του. Τα προβλήματα παραμένουν και τώρα και μάλιστα απαιτούν επιτακτικά λύσεις, πρωτοβουλίες γενναίες, οι οποίες δεν έχουν παρθεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Αυτή η φάση των αγώνων για την παιδεία είχε αποτελέσματα, με την έννοια ότι όλη η ελληνική κοινωνία ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Ακόμη, ένα μεγάλο τμήμα της πείστηκε ότι αυτές οι αλλαγές, που προωθεί ο υπουργός, χειροτερεύουν την κατάσταση, αλλά και ότι αυτή η 'μεταρρύθμιση' έχει χρεοκοπήσει".

Πιστεύετε ότι υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι από αυτήν την υπόθεση;

"Χαμένη είναι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι νόμοι 2525/97 και 2640/98 ουσιαστικά αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν και είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της και να αναγνωρίσει ότι τα αιτήματα, που πρόβαλλαν οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα, ήταν και είναι δίκαια και ρεαλιστικά. Πρέπει να απαντηθούν πριν δημιουργηθούν καταστάσεις, από τις οποίες δεν θα υπάρχει οδός επιστροφής για την δημόσια εκπαίδευση.

"Κερδισμένοι είναι οι μαθητές, οι οποίοι μέσα σε αυτήν την περίοδο, κατά την άποψη μου, ανέδειξαν στοιχεία συλλογικότητας, ωριμότητας, δυναμισμού, αντοχής απέναντι σε όλους τους μηχανισμούς, που αντιμετώπισαν. Ανέδειξαν στοιχεία δημοκρατικών διαδικασιών στις αποφάσεις τους και βγήκαν πιο ώριμοι, πιο μαχητικοί και πιο αποφασισμένοι να επιβάλλουν τα μαθητικά τους δικαιώματα.

"Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι μαθητές, που ξάφνιασαν πολλούς με τον αγώνα τους, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους με όλες τις μορφές και με όλα τα όπλα που έχουν".

Οι καθηγητές κέρδισαν κάτι από αυτόν τον αγώνα;

"Το δικό μας κέρδος ήταν ότι η εκτίμηση, που είχαμε κάνει πριν ενάμισι χρόνο, ότι αυτή η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να προχωρήσει, έγινε ευρύτερα αποδεκτή. Για μας είναι κέρδος ότι σήμερα έχουν συσπειρωθεί ευρύτερες δυνάμεις μέσα στην ελληνική κοινωνία, που είναι αποφασισμένες να αγωνιστούν για να στηριχθεί η δημόσια εκπαίδευση".

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ο διάλογος με ανοικτά σχολεία. Εσείς ως ΟΛΜΕ θα συμμετέχετε;

"Ο υπουργός παιδείας τον Φλεβάρη του '97 είχε δεσμευτεί ξανά ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας ότι πρέπει να σταματήσει η απεργία των καθηγητών, να ανοίξουν τα σχολεία για να συνεχιστεί ο διάλογος. Από τότε πέρασαν περίπου δυο χρόνια χωρίς να γίνει καμιά διαδικασία διαλόγου και αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων. Ξαναθυμήθηκε τον διάλογο τον Γενάρη του '99, εκτιμώντας ότι η επίκληση του διαλόγου θα τον έβγαζε από την δύσκολη θέση. Οι συναντήσεις με την ΟΛΜΕ ή και με ορισμένους μαθητές από επιλεγμένα σχολεία δεν ήταν διαδικασίες ειλικρινούς, ουσιαστικού διαλόγου".

Δεν θεωρείτε ότι με τις τελευταίες ρήξεις, που δημιουργήθηκαν στους κόλπους της ΟΛΜΕ, έχει φθαρεί η εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος στον κόσμο;

"Έχω τη γνώμη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών εκτίμησε θετικά το γεγονός ότι οι καθηγητές και τα συνδικαλιστικά τους όργανα στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών τους. Αρνήθηκαν να 'εκμεταλλευτούν' αυτόν τον αγώνα για να προωθήσουν στενά τα δικά τους αιτήματα. Η ΟΛΜΕ στη διάρκεια της τελευταίας διήμερης συνάντησης με τον υπουργό επέμενε έντονα να δεχτεί η κυβέρνηση την μόνη λύση, που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο.

"Επομένως, η ομόφωνη πρότασή της είχε υποβληθεί προς την κυβέρνηση ανεξάρτητα και πέρα από τα όποια προβλήματα του διοικητικού συμβουλίου εμφανίστηκαν τις επόμενες ημέρες".

Πώς σχολιάζετε τις βολές κυβερνητικών στελεχών εναντίον σας;

"Η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής για να διαμαρτυρηθούμε για τις ύβρεις, συκοφαντίες και ανυπόστατες εκτιμήσεις, που ακούστηκαν από βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης, στην διάρκεια των συζητήσεων για την παιδεία, που έγιναν στη Βουλή. Πιστεύω ότι όλα αυτά έγιναν στην απέλπιδα προσπάθειά τους να επιρρίψουν οπουδήποτε αλλού τις ευθύνες για τα προβλήματα της αυταρχική τους αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, έτσι επιδόθηκαν, συναγωνιζόμενοι αλλήλους, σε μια αστήρικτη και ανυπόστατη συκοφαντική επίθεση εναντίον των εκπαιδευτικών".