Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συνεντεύξεις :: Συνέντευξη-γνώμη

( ο γιωργος σουρλας ομιλει στη "μ" εξω απο τα δοντια ) 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ ΟΜΙΛΕΙ ΣΤΗ "Μ" ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Η χώρα υπό… ζυγό διαπλεκομένων

"Τα εξωθεσμικά κέντρα κάνουν προκλητικά και έντονα την εμφάνισή τους. Ουσιαστικά εξουσιάζουν τη χώρα και καθίστανται καθοριστικοί παράγοντες των εξελίξεων" καταγγέλλει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας. Στους πολιτικούς ανήκει η ευθύνη για την ύπαρξη εξωθεσμικών κέντρων και διαπλεκομένων… χωρίς τη συμμετοχή ή ανοχή των πολιτικών, δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν έχει καταστεί αντιληπτό από ορισμένους, ότι δεν μπορούμε να πορευθούμε προς το 2000 με προσδοκίες, όταν κάνουμε το ΕΥΡΩ εικόνισμα και εκκλησία το χρηματιστήριο. Η δημιουργία κόμματος από στέλεχος της παράταξης (σ.σ. Αβραμόπουλο) δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Θα μας βλάψει στη ΝΔ

Συνέντευξη

ΣΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

ΑΘΗΝΑ. - Χρειαζόμαστε κυβερνήσεις, που να ασκούν εξουσία και όχι να διαπλέκονται και να προωθούν τα οικονομικά συμφέροντα εξωθεσμικών κέντρων, πιστεύει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Γ. Σούρλας. Δεν διστάζει να πει έξω από τα δόντια ότι "τα διαπλεκόμενα ουσιαστικά εξουσιάζουν τη χώρα και είναι καθοριστικοί παράγοντες των εξελίξεων".

Ο κ. Σούρλας σε συνέντευξή του προβλέπει ότι τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, όχι ευχάριστη έκπληξη το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος Αβραμόπουλου, που θα βλάψει τη ΝΔ

Αισθάνονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες ασφαλείς;

"Ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται ανασφαλής. Ανησυχεί για την πορεία του έθνους, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Τα καθημερινά γεγονότα επιτείνουν αυτό το αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας. Το κράτος απουσιάζει και όπου υπάρχει, είναι ανίκανο να προστατεύσει τον πολίτη από το ληστή, την κακοποίηση, τη δολοφονία, περιορίζοντας έτσι την ελευθερία του και μεταβάλλοντας τον τρόπο ζωής του. Τα εθνικά ζητήματα φαίνεται να έχουν αφεθεί στην τύχη τους και όσοι τα προβάλλουν γίνονται ενοχλητικοί και χαρακτηρίζονται αναχρονιστικοί. Είναι προφανές, ότι δεν έχει καταστεί αντιληπτό από ορισμένους, ότι δεν μπορούμε να πορευθούμε προς το 2000 με προσδοκίες, όταν κάνουμε το ΕΥΡΩ εικόνισμα και εκκλησία το χρηματιστήριο".

Αυτή η κατάσταση διαρκεί δεκαετίες τώρα. Πώς βλέπετε να μεταβάλλεται;

"Προβλήματα υπήρχαν αλλά δεν ήταν της υφής, της έκτασης και της έντασης που εμφανίζονται σήμερα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερο εμφανή τα συμπτώματα της κοινωνικής αποσύνθεσης, της ηθικής κατάπτωσης και γενικώς της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού. Τα εξωθεσμικά κέντρα κάνουν προκλητικά και έντονα την εμφάνισή τους. Ουσιαστικά εξουσιάζουν τη χώρα και καθίστανται καθοριστικοί παράγοντες των εξελίξεων. Αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται σε κρίση, έχει υποστεί βαθιές αλλοιώσεις και παραμορφώσεις. Για να μεταβληθεί η κατάσταση πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βαδίζουμε στο σκοτάδι ή σε δρόμους, που μας τους φωτίζουν ορισμένοι για δική τους κυρίως χρήση.

Πρέπει να καταστήσουμε τη χώρα μας αυτόφωτη και τη θέση μας, τη θέση του πολίτη ουσιαστική στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής και τη λήψη αποφάσεων που τον αφορούν".

Πού πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες και ποιος οφείλει να διορθώσει την κατάσταση;

"Σε μια δημοκρατική χώρα, που οι πολίτες αποφασίζουν για τους εκπροσώπους τους, είναι συνυπεύθυνοι όλοι γι αυτά που διαδραματίζονται. Κυρίως, όμως, την ευθύνη έχουν οι πολιτικοί και αυτοί πρέπει να πρωταγωνιστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη χάραξη μιας πορείας με προοπτική για τη χώρα και τους πολίτες της.

Στους πολιτικούς ανήκει η ευθύνη για την ύπαρξη εξωθεσμικών κέντρων και διαπλεκομένων. Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι εξωθεσμικά κέντρα και διαπλεκόμενα, χωρίς τη συμμετοχή ή ανοχή των πολιτικών, δεν μπορούν να υπάρξουν.

Την κατάσταση οφείλουν να την ανατάξουν οι ίδιοι οι πολιτικοί. Οι πολίτες όμως, που έχουν την ευθύνη της επιλογής των κυβερνήσεων και των πολιτικών, πρέπει να αποφασίζουν με αυστηρά κριτήρια. Χρειαζόμαστε υπεύθυνους πολίτες και πολιτικούς. Κυβερνήσεις, που να ασκούν εξουσία και όχι να διαπλέκονται και να προωθούν τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων".

Αυτό αφορά και τις προμήθειες αμυντικών προγραμμάτων και γενικά τομείς, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας;

"Τα ζητήματα της ανάθεσης έργων του δημοσίου και των προμηθειών του δημοσίου βρίσκονται στον πυρήνα της διαφθοράς, της συναλλαγής των διαπλεκομένων. Όταν, όμως, αφορούν αμυντικά προγράμματα και ζητήματα εθνικής ασφάλειας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και επικινδυνότητα. Τα ζητήματα αυτά ταλανίζουν την πολιτική ζωή και υπονομεύουν το πολιτικό μας σύστημα. Υπάρχουν λύσεις μέσα από τη λειτουργία ανεξάρτητων διοικητικών διακομματικών επιτροπών αλλά αυτό εμποδίζεται από την εμμονή ορισμένων στην εξυπηρέτηση των προσωπικών φιλοδοξιών και την ικανοποίηση οικονομικών συμφερόντων".

Βλέπετε διέξοδο στην κρίση;

"Όταν δεν υπάρξουν αποφασιστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, συνήθως οι κρίσεις ολοκληρώνονται με συμφορές. Όταν, όμως, αυτές αφορούν εθνικά ζητήματα πρόκειται για τραγικές εξελίξεις. Και γι αυτό επιτακτική ανάγκη είναι να παρέμβουμε άμεσα".

Δίχασε το λαό η υπόθεση Οτσαλάν;

"Συνέβη το χειρότερο, που μπορεί να συμβεί σε ένα έθνος. Να αισθάνεται εθνική ντροπή και εθνική ταπείνωση. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει- γιατί η ευθύνη της ανήκει αποκλειστικά- να ξεπλύνει αυτό το αίσθημα ντροπής.

Δυστυχώς αυτή η υπόθεση θα έχει συνέχεια και συνέπειες. Το μόνο κέρδος είναι η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία.

Γενική είναι η εκτίμηση ότι στις Ευρωεκλογές θα υποστεί συντριβή και οι ελάχιστες δυνάμεις που θα τον στηρίξουν μαζί με εκείνες της οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων παραγόντων, δεν θα είναι αρκετές για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού και να χειρίζεται τα εθνικά μας ζητήματα".

Ενδεχόμενη κάθοδος Αβραμόπουλου θα επηρεάσει αρνητικά τη ΝΔ;

"Η ΝΔ κόμμα εξουσίας αρχών και προοπτικών με προσφορά στον τόπο διεκδικεί βάσιμα την κυβέρνηση και τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της. Βεβαίως η δημιουργία κόμματος από στέλεχος της παράταξης δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη. Θα μας βλάψει στη Ν.Δ. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό, αριθμητικά θα βλάψει, αλλά από την πρώτη στιγμή, που διεφάνη η πρόθεση του κ. Αβραμόπουλου να δημιουργήσει κόμμα διαπιστώθηκε ότι στην επαρχία δεν έχει ρεύμα, ωστόσο θα αποτελέσει πλήγμα για τη ΝΔ".