Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Αστυνομικό ρεπορτάζ

( βοήθεια αξίας... 2 εκατ. ευρώ; :: 24/1/2006 20:23:56) 

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο δήμος Καβάλας θα ερευνήσει όλα τα υπόλοιπα του προγράμματος καθώς έχει προλύψει το ερώτημα του πώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" μια γυναίκα εύπορη, όταν ο στόχος του είναι να βοηθούνται ανήμποροι και ως επί το πλείστον άποροι ηλικιωμένοι.

Καβάλα: Υπάλληλος του "Βοήθεια στο Σπίτι" κατηγορείται πως καρπώθηκε την περιουσία 90χρονης γυναίκας

Βοήθεια αξίας… 2 εκατ. ευρώ;

Του ΝΙΚΟΥ ΣΠΙΤΣΕΡΗ

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε από χθες το πρωί η 43χρονη υπάλληλος του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" του δήμου Καβάλας, η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την ιδιότητά της για να καρπωθεί τη μεγάλη περιουσία 90χρονης γυναίκας, που πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου του 2005.

Οπως καταγγέλλει ο εγγονός της 90χρονης, Αλέξης Τεκέλογλου, η 43χρονη κατάφερε μέσα σε οκτώ μήνες να μεταβάλλει όλη την περιουσιακή κατάσταση της ηλικιωμένης, την οποία φρόντιζε και σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις να καρπωθεί περιουσία που μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τα δύο εκατομμύρια ευρώ! Η υπόθεση, όπως την παρουσιάζει ο κ. Τεκέλογλου, που αναμένεται να καταθέσει σήμερα μήνυση στα δικαστήρια της Καβάλας, έχει ως εξής:

Η ηλικιωμένη γυναίκα από την Καβάλα αρνούνταν να εγκαταλείψει την πόλη καίτοι ο ίδιος της είχε ζητήσει επανειλημμένα να την πάρει μαζί του στη Θεσσαλονίκη, όπου διαμένει. Για τούτο τόσο η ίδια όσο και οι δυο της εγγονοί (ο καταγγέλλων και ο Γιάννης Μπούσιος που ζει στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας) είδαν ως μια πολύ καλή λύση την ένταξή της στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Τον Ιανουάριο όμως η γυναίκα που βοηθούσε την υπερήλικη και τη συνόδευε ακόμα και στις τραπεζικές της συναλλαγές βρέθηκε συνδικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού ύψους 125.000 ευρώ, τα οποία και αναλήφθηκαν από την Καλλιθέα Αττικής. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, η γιαγιά, που ήδη είχε κληροδοτήσει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στους δυο της εγγονούς με ιδιόχειρη διαθήκη, αποφασίζει αίφνης να πουλήσει το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε στην παραλία της Καβάλας, αξίας περίπου 500.000 ευρώ στην τιμή των 50.000 ευρώ στο σύζυγο της γυναίκας που τη φρόντιζε. Λίγο αργότερα, το Σεπτέμβριο, μεταβιβάζεται στη 43χρονη ένα οικόπεδο στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου αξίας περίπου 300.000 ευρώ, ενώ αργότερα αναλήφθηκαν χρήματα, ομόλογα και τιμαλφή απροσδιόριστης αξίας, που η γιαγιά κρατούσε σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι της. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η υπερήλικη είχε μηνιαίο εισόδημα περίπου 3.500 ευρώ (από σύνταξη και μίσθια καταστημάτων) και φέρεται να προέβη σε πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων δεν έχει βρεθεί ούτε ένα ευρώ σε λογαριασμό της!

Ζητάει εκταφή

Ο κ. Τεκέλογλου κατηγορεί ευθέως τη 43χρονη συμβασιούχο, που προσελήφθη από το δήμο Καβάλας με το νόμο του ΑΣΕΠ, ότι απέσπασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της γιαγιάς του με δόλιους τρόπους, εγείρει δε και ζήτημα για τις συνθήκες θανάτου της ηλικιωμένης και, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να ζητήσει την εκταφή της, ώστε να γίνει νεκροψία, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου της. Από την πλευρά της 43χρονης δεν γίνονται δηλώσεις, αλλά επισημαίνεται πως όλα έχουν γίνει νόμιμα και το λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη, όπου μπορεί να προσφύγει όποιος επιθυμεί. Όσον αφορά δε τις αιτιάσεις του κ. Τεκέλογλου τις αποδίδουν στη φαντασία του. Το ερώτημα είναι πώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" μια γυναίκα εύπορη, όταν ο στόχος του προγράμματος είναι να βοηθούνται ανήμποροι και ως επί το πλείστον άποροι ηλικιωμένοι. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο δήμος Καβάλας θα ερευνήσει καταρχήν όλα τα περιστατικά που έχει στην ευθύνη της η 43χρονη και κατά δεύτερον όλα τα υπόλοιπα του προγράμματος.