Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( για ποια μέτρα μιλάμε; :: 14/2/2006 19:37:33) 

Στο Δενδροπόταμο τα πτηνά τρέχουν ανεξέλεγκτα στις αλάνες, εκεί όπου τα παιδιά παίζουν. "Κανείς δεν μας ενημέρωσε, κάνουμε ό,τι νομίζουμε σωστό", λένε οι κάτοικοι (Στη φωτογραφία με το συντάκτη της "Μ").

Οι υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν ότι ελέγχουν το νομό σπιθαμή προς σπιθαμή. Την ίδια ώρα στον Δενδροπόταμο ένα κοπάδι με χήνες βόσκουν ελεύθερες σε αφύλακτα οικόπεδα.

Οι Τσιγγάνοι, κάτοικοι μιας από τις πιο υποβαθμισμένες και ευαίσθητες περιοχές της Θεσσαλονίκης, λένε ότι ανησυχούν για τη γρίπη των πτηνών και φοβούνται μήπως τα οικόσιτα πτηνά τους έρθουν σε επαφή με μεταναστευτικά ή άλλα υδρόβια.

Δενδροπόταμος: Εικόνες ντροπής στις γειτονιές, όπου ελεύθερα βόσκουν τα κοτόπουλα ανάμεσα σε σκουπίδια

Για ποια μέτρα μιλάμε;

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ

Κοτόπουλα που βόσκουν ελεύθερα ανάμεσα σε σκουπίδια και παιδιά που κυνηγούν και παίρνουν αγκαλιά γαλοπούλες είναι η εικόνα που επικρατεί στις γειτονιές του Δενδροπόταμου Θεσσαλονίκης, τινάζοντας στον αέρα όποια προληπτικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του ιού της γρίπης των πτηνών.

Ανυπακοή ή ελλιπής ενημέρωση; Οι φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός της "Μ" είναι απόδειξη ότι η κατάσταση κάθε άλλο παρά ελεγχόμενη είναι.

Οι Τσιγγάνοι, κάτοικοι μιας από τις πιο υποβαθμισμένες και ευαίσθητες περιοχές της Θεσσαλονίκης, λένε ότι ανησυχούν για τη γρίπη των πτηνών και φοβούνται μήπως τα οικόσιτα πτηνά τους έρθουν σε επαφή με μεταναστευτικά ή άλλα υδρόβια πουλιά, όπως ακούνε από τις τηλεοράσεις, αλλά κανείς δεν ήρθε, για να τους ενημερώσει από κοντά. "Τα κοτόπουλα εδώ είναι ελεύθερα και οι αυλές είναι γεμάτες κουτσουλιές. Τίποτα δεν έχει αλλάξει έπειτα από όσα ακούγονται για τη γρίπη", μας λένε οι κάτοικοι του Δενδροπόταμου. "Ανησυχούμε και κάνουμε ό,τι εμείς νομίζουμε σωστό. Πλένουμε με χλωρίνη και οινόπνευμα τα πατάκια έξω από τα σπίτια μας. Τι άλλο να κάνουμε;", ρωτάνε.

Όση ώρα μιλάμε, γαλοπούλες και κοτόπουλα όχι μόνο βόσκουν ελεύθερα, αλλά ψάχνουν την τροφή τους ανάμεσα σε σκουπίδια και μπάζα, δίπλα στα σπίτια του οικισμού. Λίγο παρακάτω, όσο συνεχίζουμε τη βόλτα μας, ένα κοπάδι με χήνες βόσκει ελεύθερο σε ένα οικόπεδο. Μικρά παιδιά τις κυνηγούν και παίζουν ανάμεσά τους.

"Δεν μας ενημέρωσε κανείς"

"Όλες αυτές τις ημέρες δεν πέρασε ούτε ένας κτηνίατρος ή υπεύθυνος της νομαρχίας να μας πει τι πρέπει να κάνουμε, πώς να προστατευτούμε από τη γρίπη και όλα όσα ακούμε κάθε μέρα στις τηλεοράσεις. Έχουμε μικρά παιδιά που παίζουν ανάμεσα στα σκουπίδια και στις κουτσουλιές", λένε. Κάποιοι επιμένουν: "Από το καλοκαίρι βρίσκουμε νεκρά πουλιά στις αυλές και στο δρόμο. Ενημερώσαμε, αλλά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε κανείς".

Ο δήμαρχος Μενεμένης Γιώργος Ακτσελής αναγνωρίζει την κατάσταση και επισημαίνει: "Όπως συμβαίνει και σε άλλες γειτονιές, έτσι και εδώ υπάρχουν κάποιοι που δεν συμμορφώνονται με τις εντολές των ειδικών. Στην επικείμενη (σ.σ.: σημερινή) σύσκεψη των δημάρχων στη νομαρχία θα θέσω το συγκεκριμένο θέμα". Φυσικά το παράδειγμα του Δενδροπόταμου δεν είναι το μοναδικό.

Καλή και σπουδαία η πρόσφατη πρωτοβουλία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τα υποσιτισμένα παιδιά του Δενδροπόταμου. Ορισμένοι όμως πρέπει να κάνουν μία βόλτα σε κάποιες παραδοσιακά ευαίσθητες περιοχές, λέμε εμείς.