Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( δεν αποχωρούν :: 13/1/2006 19:55:41) 

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά έως ότου τελειώσουν οι πρώτες ύλες. Σήμερα δίδεται συνέντευξη Τύπου για το θέμα παρουσία βουλευτών, αιρετών και φορέων της πόλης.

Υπό κατάληψη για τρίτη ημέρα η Βιομηχανία Λιπασμάτων από τους εργαζόμενους

Δεν αποχωρούν

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα σήμερα η κατάληψη στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Θεσσαλονίκη, μετά την απόφαση της διοίκησης να βάλει λουκέτο που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο 600 οικογένειες.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά έως ότου τελειώσουν οι πρώτες ύλες, ενώ σε προχθεσινή ανακοίνωσή τους τονίζεται ως λόγος κατάληψης και η διαφύλαξη περιουσιακών στοιχείων του εργοστασίου.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης γενική συνέλευση των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλάς", θα δοθεί συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει η ΓΣΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πετρελαιοειδών και Χημικής Βιομηχανίας, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το σωματείο εργαζομένων στη Βιομηχανία. Στη συνέντευξη Τύπου έχουν κληθεί να παραστούν οι βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Ψήφισμα συμπαράστασης

Στο μεταξύ ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους της βιομηχανίας εξέδωσε το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην τελευταία συνεδρίασή του, έπειτα από πρόταση του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στο ψήφισμα, το οποίο θα κατατεθεί προς κάθε αρμόδια αρχή και ειδικότερα προς τα υπουργεία Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητείται:

1. Η άμεση παρέμβαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, με τη σύγκληση ευρύτατης σύσκεψης και την παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, για να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση της Βιομηχανίας Λιπασμάτων.

2. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης να οργανώσει άμεσα σύσκεψη με θέμα την προοπτική του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

3. Να υπάρξει η αναγκαία μέριμνα, έτσι ώστε οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που δεν εξοφλούν τα χρέη τους να πράξουν τα δέοντα, για να επιτευχθεί ο στόχος της οικονομικής υποστήριξης του εργοστασίου.

4. Η πρόταση για απορρόφηση μέρους του προσωπικού του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης από το εργοστάσιο της Καβάλας δεν αποτελεί λύση.

5. Να διερευνηθεί η δυνατότητα έκδοσης ομολογιακού δανείου, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έστω και πρόσκαιρα το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας της επιχείρησης.

Ερωτήσεις βουλευτών

Ερώτηση για το θέμα έκανε στους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Η κ. Αράπογλου ρωτά τους υπουργούς:

1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη;

2. Ποια κριτήρια επικράτησαν για αυτήν την απόφαση;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν για την επανεξέταση, εκ μέρους της διοίκησης, των προτάσεων των εργαζομένων;

Επίσης, ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Οικονομίας έκαναν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης. Οι βουλευτές ρωτούν: Θα παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση για να σταματήσει το κλείσιμο του εργοστασίου και να αναλάβει με κρατική ευθύνη τη συνέχιση της λειτουργίας του, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση εγχώριων, φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων για τους αγρότες;