Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( "υποβαθμίζονται" τα κέντρα υγείας" :: 31/1/2006 20:06:14) 

Τη μαζική απομάκρυνση προσωπικού από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.

Αποστελέχωσή τους καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης

"Υποβαθμίζονται" τα Κέντρα Υγείας"

Την αποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερικών Ιατρείων του νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), τονίζοντας ότι την υποβάθμιση αυτή την προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας υγείας του νομού από την αρχή του έτους που άρχισε με τη μαζική απομάκρυνση του προσωπικού από τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία.

Η ΕΝΙΘ επισημαίνει ακόμη ότι το προσωπικό αυτό ήταν για πολλά χρόνια αποσπασμένο και εξυπηρετούσε, έστω και στοιχειωδώς, τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Στην ανακοίνωση της ΕΝΙΘ αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας, όπου μέσα σε μία μέρα αφαιρέθηκε το μισό νοσηλευτικό προσωπικό, η μία από τις δυο παρασκευάστριες του μικροβιολογικού εργαστηρίου και ο εμπειρότερος διοικητικός υπάλληλος, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα υπαγόμενα σε αυτό συνολικά οκτώ περιφερειακά ιατρεία χωρίς νοσηλευτές και το Κέντρο Υγείας να αδυνατεί να καλύψει όλες τις βάρδιες της πρωινής λειτουργίας και της εφημερίας του. Παράλληλα επισημαίνει ότι ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου, όπου υπάρχουν καθημερινά βάρδιες εφημερίας που δεν καλύπτονται καθόλου από νοσηλευτικό προσωπικό.

Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης μιας ομάδας εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας του Ζαγκλιβερίου μέσα από μια διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης.

Η ΕΝΙΘ καλεί το δ.σ. της Α΄ ΔΥΠΕ και τον υπουργό Υγείας να ακυρώσουν τις μετακινήσεις του προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερικά Ιατρεία και να τα ενισχύσουν το ταχύτερο δυνατό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που χρειάζονται για την εκπλήρωση του διευρυμένου τους ρόλου και να καλυφτούν τα τεράστια κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελέτης Τζαφέρης, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά τις καταγγελίες της ΕΝΙΘ που γίνονται τη στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου ανακοινώνει ότι θα δοθεί βάρος στις περιφερειακές υπηρεσίες υγείας, απάντησε ότι οι καταγγελίες περί αποστελέχωσης έχουν σκοπιμότητα και ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

ΕΚΑΒ

Τραγική χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως επισημαίνουν με έγγραφό τους προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μαγκριώτη (την οποία και κατέθεσε με σχετική του ερώτηση στη Βουλή), οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες.

Στην επιστολή του σωματείου εργαζομένων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "η κατάσταση στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης είναι και παραμένει τραγική, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Σας παραθέτουμε τις προκηρύξεις - προσλήψεις της τελευταίας πενταετίας, όπου εύκολα είναι κατανοητό το γεγονός της μη ορθολογιστικής κατανομής των θέσεων".

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, το 2001 προσλήφθηκαν στην Αθήνα 130 άτομα και στη Θεσσαλονίκη 10, το 2003 στην Αθήνα 76 και στη Θεσσαλονίκη 11, το 2003 επίσης προσλήφθηκαν άλλοι 156 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη 23, ενώ το 2005 280 στην Αθήνα και μόνο ένας στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη ζητούν από τις νέες 160 θέσεις, που αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2006, οι 90 προσλήψεις να αφορούν την υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.