Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα, μετά τα συνεχή κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στη γειτονική Τουρκία. Οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ενεργητική επιφυλακή και προσθέτουν ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή τόσο το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου όσο και το σχέδιο "Περσέας", που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία των επιστημόνων για τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού, ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, προκαλώντας έτσι πανδημία. Αναστάτωση προκάλεσε η ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός που πλήττει την Τουρκία παρουσιάζει μία μικρή μετάλλαξη.

Όπως εξηγεί ο επιδημιολόγος, καθηγητής του Χάρβαρντ Δημήτριος Τριχόπουλος, οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πλέον ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταδίδεται πιο εύκολα από τα πτηνά στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συγχρωτίζονται με άρρωστα πτηνά, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν τώρα απ' ό,τι παλιότερα. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι όσο πιο μεταδοτική είναι η νόσος από τα πτηνά στον άνθρωπο, τόσο λιγότερο βαριά και θανατηφόρα γίνεται.

Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας επισημαίνει ότι "όταν ο ιός της γρίπης των πτηνών μπαίνει στον άνθρωπο, προσαρμόζεται καλύτερα στο ανθρώπινο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό λέμε ότι όσο περισσότερο αλλάζει τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει πανδημία. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν έχει υποστεί τέτοια μετάλλαξη, ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο".

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Παύλος Νικολαΐδης επισημαίνει ότι "η πιθανότητα μετάλλαξης είναι υπαρκτή, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει τη δυνατότητα τουλάχιστον δέκα μεταλλάξεων. Μάλιστα, από το 1997 μέχρι σήμερα έχει υποστεί επτά μεταλλάξεις".

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη απέναντι στον ιό και έχει επάρκεια φαρμάκων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, "ήδη είναι έτοιμα προς άμεση παραλαβή 200.000 κουτιά αντιικού φαρμάκου Symetrel (αμανταδίνη), που αντιστοιχούν σε 400 χιλιάδες δόσεις θεραπείας. Σε ό,τι αφορά το αντιικό φάρμακο Tamiflu, έχουν παραγγελθεί 450 χιλιάδες δόσεις, εκ των οποίων 250 κιλά σε πρώτη ύλη (σκόνη) και 200 χιλιάδες δόσεις σε μορφή χαπιών, που θα παραληφθούν σε δύο χρονικές περιόδους, η πρώτη το Μάιο του 2006 και η δεύτερη το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσθετης παραγγελίας 300 χιλιάδων κουτιών του παραπάνω αντιικού φαρμάκου".

Μέτρα, όμως, έχει λάβει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον υπουργό, Ευάγγελο Μπασιάκο, από τον Οκτώβριο έχουν γίνει περίπου 470 προσλήψεις κτηνιάτρων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Για την κάλυψη των αναγκών στις παραμεθόριες επαρχίες είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί που προωθούνται από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Υπάρχει, ακόμη, κάλυψη κενών με εκτάκτους, ενώ πρόσθετες ανάγκες, οι οποίες θα επιβεβαιώνονται στο προσεχές διάστημα, θα καλύπτονται με εποχικό προσωπικό που έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τι προβλέπει το υπουργείο Υγείας

Σε ετοιμότητα είναι το υπουργείο Υγείας, το σχέδιο του οποίου για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών προβλέπει:

1. Διαμόρφωση ειδικών τμημάτων νοσηλείας στα νοσοκομεία

2. Εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών

3. Χορήγηση εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου σε ευπαθείς ομάδες

4. 24ωρη λειτουργία κέντρων αναφοράς γρίπης

5. Διάθεση νέων αντιγριπικών εμβολίων, όταν θα παρασκευαστούν

6. Συνεχή επιτήρηση των κρουσμάτων στα ζώα (πτηνά και χοίρους)

7. Χρήση των δημόσιων χώρων για παροχή βοήθειας

8. Εντατική ενημέρωση των πολιτών από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Παράλληλα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου έχει εκδώσει και έχει αναρτήσει στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" οδηγίες για τους πολίτες που ταξιδεύουν από και προς τις χώρες, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών. 8 ΜΕΤΡΑ