Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( εγκαινιαστηκε χθες απο τον παναγιοτατο μητροπολιτη θεσσαλονικης άνθιμο :: 7/1/2006 15:18:40) 

Στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για την ιστορία του Παπάφειου παρευρέθη και ο εκδότης της εφημερίδας «Μακεδονία» Κώστας Ζουράρις.

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΆΝΘΙΜΟ

Εκθεση φωτογραφίας για την ιστορία του Παπάφειου

Οδοιπορικό. Οι σπάνιες φωτογραφίες θα εκτίθενται στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος έως τις 15 Φεβρουαρίου

ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ

Ενα οδοιπορικό μνήμης στην ιστορία του Παπάφειου Ορφανοτροφείου παρουσιάζεται μέσα από σπάνιες φωτογραφίες που εκτίθενται στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος. Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, που θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου, η οποία συνοδεύεται από συλλεκτικό λεύκωμα, πραγματοποιήθηκαν χθες από τον πρόεδρο του Παπάφειου, παναγιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, μετά το καθιερωμένο μνημόσυνο του Θεσσαλονικιού εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη.

Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο «Ο Μελιτεύς», που ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Παπάφη, θεμελιώθηκε το 1895 και πρωτολειτούργησε το 1903. Στην έκθεση-οδοιπορικό μνήμης γίνεται αναδρομή στο σημαντικό έργο που άφησε το ίδρυμα, όχι μόνο περιθάλποντας χιλιάδες ορφανά παιδιά κατά την περίοδο των πολέμων και της Κατοχής, αλλά και εκπαιδεύοντάς τα στα περίφημα εργαστήριά του.

«Η έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στο χώρο του Παπαφείου αποτελεί μία αναδρομή στην ιστορία του ιδρύματος. Στόχος της είναι να αναδείξει το αξιόλογο έργο που επιτελείται και να γνωστοποιήσει την προσφορά του στην κοινωνία», τόνισε, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας, ο διευθυντής του ιδρύματος, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Κατσούκης.

Ο πρόεδρος του Παπάφειου, παναγιότατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει το ίδρυμα. «Τις φωτογραφίες δεν τις βγάζουμε για να βλέπουμε τον εαυτό μας. Είναι στοιχεία που μένουν και μας θυμίζουν τα παλιά, όπως οι φωτογραφίες της έκθεσης για την ιστορία του Παπαφείου. Χιλιάδες παιδιά φιλοξενήθηκαν εδώ, σε δύσκολους καιρούς, και σήμερα είναι αποκατεστημένοι άνθρωποι στην κοινωνία. Είναι πολλαπλές οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρει το Παπάφειο στην πράξη. Και για το λόγο αυτό πρέπει να μείνει ακέραιο, όπως ήταν και όπως το ήθελε ο ίδιος ο Παπάφης», είπε ο κ. Άνθιμος.

Ο εκδότης της εφημερίδας «Μακεδονία» Κώστας Ζουράρις θύμισε στους παρευρισκόμενους ότι στην αρχαία Ελλάδα η χορηγία ήταν υποχρεωτική και καθοριζόταν από την πόλη-κράτος με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητές της. «Η χορηγία δεν εξέφραζε την ανθρωπαρέσκεια που εκφράζει αυτή τη στιγμή το νεοπλουτίστικο ξιπασμένο ύφος των σημερινών νεοελλήνων. Τιμή και δόξα στους Παπαφιώτες και βέβαια στον Ιωάννη Παπάφη, ο οποίος έδειξε τότε πώς μπορούμε σκλαβωμένοι να είμαστε ορθοί, ανίκητοι και ελεύθεροι. Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε. Είναι η μόνη ρήτρα που χαρακτηρίζει τον ελληνικό πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουράρις.

Ψυχή της έκθεσης φωτογραφίας η κ. Μάρθα Πηνιού μίλησε με συγκίνηση για την προσπάθειά της να αξιοποιήσει το μεγάλο φωτογραφικό και έγγραφο αρχείο του πατέρα της και διευθυντή του Παπάφειου, από το 1955 έως το 1973, Δημητρίου Πηνιού.

«Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια. Ωστόσο μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσω της έκθεσης και του λευκώματος, να τιμήσω το Παπάφειο, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά και τη μνήμη του πατέρα μου», είπε η κ. Πηνιού.

Η έκθεση θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα, η έκθεση θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι.