Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( μαθητές μακριά από το σχολείο :: 5/1/2006 20:22:52) 

Μαθητές μακριά από το σχολείο

"Φρένο" στη μεταφορά μαθητών από τα χωριά αποφάσισε το ΚΤΕΛ Πιερίας, καθώς το υπουργείο Παιδείας οφείλει 850.000 ευρώ

Τον κίνδυνο την ερχόμενη Δευτέρα να μη μεταφερθούν στα σχολεία τους αντιμετωπίζουν οι μαθητές του νομού Πιερίας, αφού χθες η διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Πιερίας αποφάσισε τη διακοπή όλων των μαθητικών δρομολογίων που εκτελεί σε όλα τα χωριά του νομού, μετά τη μακροχρόνια καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων από το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, το ποσό που οφείλεται στο ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών για το 2005 ανέρχεται σε 850.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδης ανάγκες (μισθολόγια εργαζομένων, καύσιμα, εισφορές υπέρ ΙΚΑ, ΤΣΑ, ΦΠΑ). Γι' αυτό οδηγήθηκε στην απόφαση διακοπής μαθητικών δρομολογίων.

Στο θέμα παρενέβη στο παρελθόν και ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο οποίος επανειλημμένως με έγγραφά του ζήτησε την καταβολή των χρημάτων από το υπουργείο Παιδείας. Όπως είναι γνωστό, τα χρήματα δίνονται μέσω της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στο ΚΤΕΛ και αυτή τη στιγμή οφείλονται σχεδόν όλες οι επιδοτήσεις του 2005.

Ερώτηση στην υπουργό

Το θέμα έθεσε στην υπουργό Παιδείας την περασμένη Πέμπτη, με σχετική του ερώτηση, ο βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε πως η μη τήρηση των όρων της σύμβασης με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Πιερίας δημιουργεί αιφνιδίως τεράστια οικονομικά προβλήματα στους μετόχους και τους υπαλλήλους του, κύρια όμως στους ίδιους τους μαθητές του νομού, αφού θέτει εν αμφιβόλω την απρόσκοπτη μετακίνησή τους στα σχολεία.

Ετησίως για τη μεταφορά των μαθητών καταβάλλεται το ποσό των 1.135.000 ευρώ. Από τη διακοπή των δρομολογίων πλήττονται και οι μόνιμοι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών του νομού, που δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται, τη στιγμή που οι περιοχές θεωρούνται άγονες γραμμές για το ΚΤΕΛ και εξυπηρετούνται κυρίως από τα μαθητικά δρομολόγια.

ΘΕΜΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ