Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( φυσικό αέριο στη θέρμη :: 5/1/2006 21:28:29) 

Σε πρώτη φάση με φυσικό αέριο θα θερμαίνονται έξι κτίρια, σχολεία και οικήματα που στεγάζουν υπηρεσίες του δήμου, τα οποία βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό.

Σε εξέλιξη οι εργασίες για να θερμαίνονται σύντομα τα σχολεία και τα κτίρια της περιοχής

Φυσικό αέριο στη Θέρμη

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Με φυσικό αέριο θα θερμαίνονται τα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια στο διαμέρισμα της Θέρμης. Οι εργασίες για την τοποθέτηση των δικτύων παροχής αερίου είναι ήδη σε εξέλιξη και σύντομα ολοκληρώνονται, ενώ ο δήμος στοχεύει να επεκτείνει τα δίκτυα από το 2007 και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα, ώστε να εξυπηρετούνται και οι πολίτες, μειώνοντας κατά 30% το κόστος των καυσίμων.

Με φυσικό αέριο θα θερμαίνονται σε πρώτη φάση έξι κτίρια, σχολεία και οικήματα που στεγάζουν υπηρεσίες του δήμου, τα οποία βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό. Βάσει του προγραμματισμού της εταιρείας "Αέριο Θεσσαλονίκης" μέσα στους πρώτους μήνες της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου χαμηλής πίεσης στη βιομηχανική περιοχή της Θέρμης και στον οικισμό της Θέρμης. Ως εκ τούτου θα είναι δυνατή η διάθεση φυσικού αέριου τόσο στους χώρους που έχουν προγραμματιστεί όσο και στους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς. Σύμφωνα με το δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες για την εγκατάσταση του σταθμού διανομής, που υποβιβάζει την πίεση από τα 19 bar (μέση τάση) στα 4 bar (χαμηλή τάση), γεγονός που σημαίνει ότι τους πρώτους μήνες του 2006 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης.

Χρήση από 5.000 κατοίκους

Εκτός όμως από τα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια με το εναλλακτικό καύσιμο θα έχουν τη δυνατότητα να θερμαίνονται και οι κατοικίες της περιοχής. "Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να εκμεταλλευτούν την παροχή φυσικού αερίου στα σπίτια τους, μειώνοντας το κόστος του συμβατικού καυσίμου, όπως είναι το πετρέλαιο", τόνισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι για τα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια η παροχή θα είναι δωρεάν, ενώ όσοι κάτοικοι επιθυμούν να συνδεθούν με το δίκτυο το κόστος θα είναι σαφώς πολύ μειωμένο σε σχέση με τα τιμολόγια του συμβατικού καυσίμου.

"Στόχος μας ήταν η εξοικονόμηση πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος και για αυτό ο δήμος προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣΔΔΑ) για την αντικατάσταση των συμβατικών καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου σε έξι κτιριακά συγκροτήματα του δήμου".

Οι καυστήρες που θα αντικατασταθούν σε πρώτη φάση βρίσκονται στο δημαρχείο, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο δημοτικό παιδικό σταθμό, στο λύκειο Θέρμης, στο κτίριο όπου στεγάζονται το 2ο και το 4ο δημοτικό σχολείο και στο 1ο δημοτικό σχολείο.