Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Από την παραγωγή στην κατανάλωση: Μπίρα λαρισαϊκή ετοιμάζονται να "ζυμώσουν" οι παραγωγοί κριθαριού του θεσσαλικού κάμπου.

Του Ι.Χ. ΓΙΑΤΣΙΟΥ

Σε μία από τις δυναμικότερες καλλιέργειες έχει αρχίσει να εξελίσσεται αυτή του κριθαριού στο νομό Λάρισας, αφού με την εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής το βαμβάκι και τα τεύτλα δεν θα αφήνουν το εισόδημα των προηγούμενων χρόνων. Στο νομό Λάρισας την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο καλλιεργούνται πολλές χιλιάδες στρέμματα, η παραγωγή των οποίων σχεδιάζεται να απορροφηθεί για την παραγωγή μπίρας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λάρισας φέρεται να έχει ήδη προβεί σε κάποιες επαφές με στελέχη ζυθοποιείων, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και απορρόφησης μέρους της παραγόμενης ποσότητας στο νομό Λάρισας.

Η καλλιέργεια κριθαριού στο νομό Λάρισας ανέρχεται σε περίπου 400.000 στρέμματα. Από το σύνολο της καλλιέργειας αυτής ένα μέρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κτηνοτροφία, για την παρασκευή ζωοτροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Εκτός όμως από τη χρήση στην κτηνοτροφία, το κριθάρι μπορεί να απορροφηθεί και από τις ζυθοποιίες, για την παραγωγή μπίρας. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένες ποικιλίες κριθαριού, οι οποίες χρησιμοποιούνται ειδικά για το σκοπό αυτό.

Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών

Οι αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής από το τρέχον έτος υποχρεώνουν τους αγρότες να στραφούν προς διαφορετικές καλλιέργειες, πέραν των παραδοσιακών, όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα και τα σιτηρά. Η καλλιέργεια κριθαριού, η καλλιέργεια τριφυλλιού (μηδικής), για την οποία πρόσφατα διοργανώθηκε ειδική ημερίδα από το Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, και οι βιολογικές καλλιέργειες δίνουν κάποια διέξοδο από την κρίση που περνά ο αγροτικός τομέας στο θεσσαλικό κάμπο.