Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( συνεδρίαση με πλούσια ατζέντα :: 9/1/2006 20:46:18) 

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος με την επιστολή του μέσω της οποίας είχε ζητήσει την υιοθέτηση εκτάκτου διαγγέλματος με το οποίο να καταδικάζεται "το αμάρτημα της ομοφυλοφιλίας ρητώς και απεριφράστως" θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέρχεται για πρώτη φορά μέσα στο 2006

Συνεδρίαση με πλούσια ατζέντα

Με το ζήτημα της επιστολής που απέστειλε στην ιερά σύνοδο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ζητώντας την έκδοση εκτάκτου διαγγέλματος αναφορικά με την καταδίκη του αμαρτήματος της ομοφυλοφιλίας και ενδεχομένως τη συνέχεια της υπόθεσης που αφορά το μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος προσέφυγε και στο Φανάρι πέραν του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ανατροπή των εις βάρος του αποφάσεων, είναι πιθανό να ασχοληθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδριάζει σήμερα στη Μονή Πετράκη.

Υπενθυμίζεται πως ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος με την επιστολή του μεταξύ άλλων είχε ζητήσει την υιοθέτηση εκτάκτου διαγγέλματος με το οποίο να καταδικάζεται "το αμάρτημα της ομοφυλοφιλίας ρητώς και απεριφράστως". Αφορμή για την επιστολή του Αγίου Καλαβρύτων είχε σταθεί αίτηση της ιεράς συνόδου προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να μη θεωρείται η ομοφυλοφιλία εμπόδιο στην άσκηση του δημοσίου λειτουργήματος των ιεραρχών. Μάλιστα στην ίδια επιστολή ο κ. Αμβρόσιος είχε ζητήσει την απομάκρυνση "πάραυτα" όσων είχαν αναμειχθεί στη σύνταξη του εγγράφου, από το οποίο, όπως τόνιζε, η εκκλησία υπέστη πνευματική ζημιά.

Μητροπολίτης πρώην Αττικής

Παράλληλα οι συνοδικοί ιεράρχες δεν αποκλείεται σήμερα να ασχοληθούν και με την υπόθεση του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονος, ο οποίος ως γνωστόν προσέφυγε στο οικουμενικό πατριαρχείο με τη διαδικασία του "εγκλίττου", αναζητώντας την άρση της διοικητικής πράξης (ποινής) που του επέβαλε η σύνοδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φανάρι φέρεται να έχει ήδη αποστείλει στην Αθήνα επιστολή, με την οποία ζητά επιπλέον στοιχεία της υπόθεσης, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα η εν λόγω επιστολή να έχει ήδη αφιχθεί στην Αθήνα αργά χθες το βράδυ.

Τέλος κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΔΙΣ αναμένεται να λάβουν χώρα δύο τελετές, για να τιμηθούν με το Χρυσό Σταυρό του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου, η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, ο Νικόλαος Θέμελης, καθώς και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, προπονητής της Εθνικής Ομάδος Καλαθοσφαίρισης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΜΠΡΟΜΗΣ