Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μία από τις λιγότερο γνωστές διατάξεις του νομοσχεδίου για το φάρμακο με τίτλο "μεταρρύθμιση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης", αυτή που αφορά τους όρους χορήγησης αδειών φαρμακείων συναντά απρόβλεπτα προσκόμματα, τα οποία προκαλούν την αμηχανία του υπουργείου και του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10.000 φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί συγκροτούν ένα από τα πλέον "κλειστά" επαγγέλματα. Με τους όρους που εισάγει το νέο νομοσχέδιο, το επάγγελμα γίνεται ακόμη πιο "κλειστό" με αυστηρά κριτήρια που αφορούν την αναλογία φαρμακείων - πληθυσμού και τον καθορισμό της μικρότερης δυνατής απόστασης που πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα φαρμακευτικά καταστήματα, πληθυσμιακές και χωροταξικές ρυθμίσεις που καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την έκδοση νέας άδειας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ωστόσο, μετά την προσφυγή φαρμακοποιού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική τη διάταξη που προβλέπει πληθυσμιακά κριτήρια για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου.

Έκτοτε, κι ενώ το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την συζήτηση στη Βουλή, υπουργείο Υγείας και πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος απλώς ανταλλάσσουν επιστολές, αγοράζοντας χρόνο και αποφεύγοντας να πάρουν μια απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα, γνωρίζοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη τους την απόφαση του ΣτΕ.

Με επιστολή του υπουργείου Υγείας προς όλες τις νομαρχίες της χώρας, τις διευθύνσεις υγείας και Δημόσιας Υγιεινής και κοινοποίηση στον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο απλώς διαβιβάζεται η απόφαση του ΣτΕ. Ακολούθως, παίρνει το μπαλάκι ο σύλλογος και με επιστολή προς το υπουργείο ζητά να ενημερωθεί εάν η δικαστική απόφαση "έχει εφαρμογή μόνο για την προσφεύγουσα φαρμακοποιό ή για το σύνολο των αιτούντων στις διευθύνσεις υγιεινής των νομαρχιών" και καλεί τη νομική υπηρεσία του υπουργείου να ενημερώσει τους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Υπό αυτά τα δεδομένα αποτελεί ερωτηματικό το τι θα ισχύσει τελικά από το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που συντάχθηκε ακριβώς με το αιτιολογικό της "βιωσιμότητας των φαρμακείων". Όπως αναφέρεται, η ενδεχόμενη ύπαρξη μη ισόρροπης χωροταξικής κατανομής των φαρμακείων έχει ως αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί:

Φαινόμενα αθέμιτων συναλλαγών με προκλητή ζήτηση υγείας.

Ανάπτυξη κατευθυνόμενης συνταγογραφίας σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών.

Αύξηση των ιατρογενών νοσημάτων.

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των φαρμακείων στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε βάρος της περιφέρειας και ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών.

Άνιση μεταχείριση των φαρμακοποιών σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε χώρες της Ε.Ε., στις οποίες ισχύουν αυστηρότατες πληθυσμιακές και χωροταξικές ρυθμίσεις.

Ετήσια αύξηση της "πίτας" κατά 20%

Σήμερα στη διεύθυνση υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης εκκρεμούν περίπου 30 αιτήσεις για έκδοση νέας άδειας φαρμακείου, κάτι που έχει να συμβεί από το 1997, με αποτέλεσμα η -με ρυθμούς 20%- ετήσια αύξηση της "πίτας" της φαρμακευτικής δαπάνης να απορροφάται από τα περίπου 1.000 φαρμακεία που λειτουργούν στην πόλη.