Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( φερέγγυες οι ασφαλιστικές :: 14/2/2006 16:55:10) 

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακαλέσει την άδεια της ασφαλιστικής εταιρείας Αstra, διότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εξαρχής.

ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ το πιστοποιητικό καθώς αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο

Φερέγγυες οι ασφαλιστικές

Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν το πιστοποιητικό φερεγγυότητας, καθώς ανταποκρίθηκαν πλήρως στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όσον αφορά την πρώτη δόση.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, προκειμένου να καταβληθεί από τις εταιρείες μέχρι τις 30/6/2006 το ποσό των 29,582 εκατ. ευρώ που υπολείπεται, ώστε τα κεφάλαιά τους να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του νόμου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακαλέσει την άδεια της ασφαλιστικής εταιρείας Αstra, διότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εξαρχής. Χωρίς να υπολογίζεται το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει και η συγκεκριμένη εταιρεία, οι ασφαλιστικές έπρεπε να καταβάλουν σε δύο ισόποσες δόσεις το ποσό των 338,6 εκατ. ευρώ. Στις 31/1/2006 το ποσό της πρώτης δόσης ανερχόταν σε 169,3 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές εταιρείες όμως ανταποκρίθηκαν και προέβησαν σε καταβολές συνολικού ύψους 309,129 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 82,60% περισσότερο από το ποσό που είχε απαιτηθεί για την πρώτη δόση, καλύπτοντας το 91,30% του συνολικού απαιτούμενου ποσού.

Συμπληρωματικός έλεγχος διενεργήθηκε, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι αυξήθηκαν πραγματικά τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών και δεν πραγματοποιήθηκαν εικονικές αυξήσεις. Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, "επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί μη σύννομος τρόπος διάθεσης (για παράδειγμα πληρωμές σε μετόχους ή σε τρίτους για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητες των εταιρειών, εικονικές αγορές ή επενδύσεις ή χρηματικές διευκολύνσεις σε τρίτους), τότε θα υπάρξει άμεση ανάκληση του πιστοποιητικού φερεγγυότητας και θα επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις και ποινές".

Επισημαίνεται ακόμη από το υπουργείο, όσον αφορά τα ποσά που θα προσδιορίζονται από τον επόμενο έλεγχο, ότι πρέπει η καταβολή τους να είναι άμεση, χωρίς τη δυνατότητα της ρύθμισης (τμηματικής καταβολής), ενώ για το μέλλον ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επεξεργασία των μαθηματικών αποθεμάτων του κλάδου ζωής, στον τρόπο τήρησης των απαιτήσεων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις αντασφαλιστικές συμβάσεις και στη σωστή τήρησή τους.