Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μείωση των συντελεστών καθαρού κέρδους και αναστολή πληρωμής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την πτηνοτροφία προβλέπουν αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα.

Όσον αφορά στα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα μέχρι σήμερα χρέη προς το δημόσιο, αναστέλλεται η πληρωμή τους έως τις 29 Ιουνίου 2006 και παρατείνεται έως τις 30 Μαΐου 2006 η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν μετά τις 7 Φεβρουαρίου, με εξαίρεση το φόρο εισοδήματος φυσικών ή νομικών προσώπων που προκύπτει από την εκκαθάριση της αντίστοιχης δήλωσης οικονομικού έτους 2006.

Τα χρέη ρυθμίζονται με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τα επιβαρύνουν μέχρι 30/9/2005 και καταβάλλονται σε 24 μηνιαίες δόσεις και η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι 30/6/2006 στην εφορία, όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη.

Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Η δεύτερη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ, ενώ η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνσή της με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Απώλεια της ρύθμισης επέρχεται αν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες δόσεις, οπότε στην περίπτωση αυτή το υπόλοιπο της οφειλής που ρυθμίστηκε επιβαρύνεται με όλες τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.

Όσον αφορά τους συντελεστές καθαρού κέρδους για τις αμιγώς πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ο συντελεστής μειώνεται από 6% σε 3%, που εφαρμόζεται στα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εμπορίας αυγών και πτηνών, χονδρικώς, μειώνεται από 4% σε 2% και των επιχειρήσεων εμπορίας αυγών και πτηνών, λιανικώς, από 7% σε 3,5%.

Οι μειωμένοι συντελεστές θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2005 και του 2006.