Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η κομισιόν παραπέμπει την ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο :: 10/1/2006 17:36:06) 

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Για μη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Κομισιόν τη χώρα μας για μη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η οδηγία ορίζει ότι, στην περίπτωση πτώχευσης ενός πιστωτικού ιδρύματος με παραρτήματα σε διάφορα κράτη-μέλη, η διαδικασία εκκαθάρισης εξελίσσεται βάσει της διαδικασίας που έχει κινηθεί στο κράτος-μέλος στο οποίο έχει την καταχωρημένη έδρα του το πιστωτικό ίδρυμα (κράτος καταγωγής) και ως προς τη νομοθεσία διέπεται από τη νομοθεσία περί πτωχεύσεων του κράτους καταγωγής.

Όσο η οδηγία δεν εφαρμόζεται πλήρως από όλα τα κράτη-μέλη υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης δικαιοδοσιών και δεν εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των πιστωτών στα διάφορα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή τυχόν μέτρα που έχει λάβει για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, αν και η προθεσμία μεταφοράς έληξε στις 5 Μαΐου 2004 και η Ελλάδα έλαβε αιτιολογημένη γνώμη τον Ιούλιο του 2005.

Επίσης, Ελλάδα και Ιταλία παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη μεταφορά της οδηγίας για τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών τους συστημάτων.

Η προθεσμία για την εφαρμογή έληγε την 1η Ιανουαρίου 2005. Αν και απεστάλη αιτιολογημένη γνώμη την 1η Ιουλίου 2005, η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τυχόν εθνικά μέτρα εφαρμογής.