Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΚΙΝΑ

Διψήφια ανάπτυξη για το 2005

Με ρυθμό ανάπτυξης 9,8% έτρεξε το 2005 η κινεζική οικονομία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της χώρας. Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, η Κίνα θα έχει ανοίξει και άλλο το βήμα της σε σχέση με το 2003 και το 2004, αποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου να φρενάρουν την οικονομική ανάπτυξη ήταν τελικά ατελέσφορες. Η αποτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη τροφοδοτείται όλο και περισσότερο από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από κλάδους, όπως οι κατασκευές, που ελέγχονται από το κράτος.

PEUGEOT

Ρίχνει στην αγορά το 207

Την ερχόμενη εβδομάδα θα λανσάρει η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen το νέο της μίνι, 207, στο οποίο στηρίζει πολλές από τις ελπίδες της για ανάκαμψη των πωλήσεων στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά. Το 207 θα συναντήσει στην κατηγορία το Renault Clio, αυτοκίνητο της χρονιάς για το 2006, το Fiat Punto, το Ford Fiesta, το VW Polo, το Opel Corsa και το «ομόσταυλο» Citroen C3. Η αγορά των μίνι χαρακτηρίζεται από οξύτατο ανταγωνισμό, ενώ αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εσόδων των αυτοκινητοβιομηχανιών, με πωλήσεις 3,5 εκατομμυρίων μονάδων το χρόνο. Το 207 θα πωλείται παράλληλα με το παλαιότερο 206, ενώ θα κατασκευάζεται στη Σλοβακία, όπου θα λειτουργήσει, εντός του 2006, το νέο εργοστάσιο της PSA, με παραγωγική δυνατότητα 300.000 μονάδων το χρόνο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Καλή αρχή για τους δείκτες

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους τα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης, χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, που επωφελήθηκαν του άλματος της τιμής του πετρελαίου την Παρασκευή. Ο όγκος συναλλαγών ήταν όμως περιορισμένος, καθώς τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου (Νέα Υόρκη και Λονδίνο) έμειναν κλειστά λόγω αργίας. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,8% στις 5.450 μονάδες, ενώ τα ίδια κέρδη στις 4.755 μονάδες κατέγραψε ο παρισινός CAC-40. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έκλεισε στο 1,1818 δολ.