Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Διαφήμιση

( εθελοντές ανάδοχοι... πάρκων :: 5/1/2006 23:49:08) 

Εθελοντές ανάδοχοι… πάρκων

Να μια ιδέα που αξίζει την προβολή αλλά και τη μίμηση. Η ομάδα εθελοντών πρασίνου στο Ωραιόκαστρο και οι Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κεντρικό δήμο της πόλης είναι δύο από τις πολλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες που εδώ και καιρό αναπτύσσονται σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Η δενδροφύτευση ελεύθερων χώρων, η προστασία του ελάχιστου πρασίνου και η πραγματικά εντυπωσιακή πρωτοβουλία στο δήμο Ωραιοκάστρου για την υιοθέτηση πάρκων αποδεικνύουν ότι το κοινό μπορεί να αγκαλιάσει τις καλές ιδέες.

Αντιγράφουμε από τοπικό περιοδικό της περιοχής Ωραιοκάστρου μια είδηση που συνδυάζει τα παραπάνω:

«Υιοθέτησε και συ ένα πάρκο», είναι το σλόγκαν που χρησιμοποιεί η αντιδημαρχία πρασίνου και πρέπει όλοι να συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια που κάνει να αναβαθμίσει τις παιδικές χαρές και τα πάρκα του Ωραιοκάστρου. Με ένα ετήσιο ποσό που μπορεί κάποιος να διαθέσει για να αγοράσει μια τηλεόραση ή ένα επώνυμο φόρεμα, μπορεί να υιοθετήσει ένα πάρκο του δήμου μας και να γίνει χορηγός στην προσπάθεια αναβάθμισης των χώρων αναψυχής. Επιπλέον διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο την επιχείρησή του τοποθετώντας μια διακριτική διαφημιστική ταμπέλα».

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως και η βράβευση των καλύτερων «πράσινων μπαλκονιών» από το δήμο Θεσσαλονίκης και το δήμο Συκεών, που έχουν πλέον θεσμοθετηθεί, μπορεί να είναι σταγόνες στον ωκεανό των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πολεοδομικό συγκρότημα, αποτελούν όμως καλά δείγματα.

Ίσως η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα σωματεία να μπορέσει σταδιακά να καλύψει τα κενά της πολιτείας σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε ζητήματα καθαριότητας και αναβάθμισης του περιβάλλοντός μας. Μάλλον αυτή είναι η μόνη διέξοδός μας από την άσχημη και υποβαθμισμένη καθημερινότητα στις πόλεις που φτιάξαμε: Να δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί αναζητώντας όχι μόνο τρόπους να βελτιώσουμε τη ζωή μας, αλλά και να γνωριστούμε μεταξύ μας οι γείτονες, οι ένοικοι μιας οικοδομής, οι συνάδελφοι σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον.