Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Επιστημονική είδηση

( οχι στα αντιβιοτικα ) 

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Σε ζώα και πουλερικά

Την απαγόρευση της προσθήκης αντιβιοτικών στη διατροφή πουλερικών, βοοειδών, χοίρων και άλλων ζώων που εκτρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), 37 οργανώσεις προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του καταναλωτή.

Στην αίτησή τους αυτή, οι οργανώσεις και τουλάχιστον 50 εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος εκτροφής των ζώων καθιστά μη αποτελεσματική τη δράση

Πάνω από 40 χρόνια, οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι δίνουν πολύ συχνά στα ζώα τους μικρές δόσεις πενικιλίνης, τετρακυκλίνης και άλλων αντιβιοτικών για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να αυξήσουν το βάρος τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα παραγωγής.

"Οι ΗΠΑ παραμένουν μια από τις ελάχιστες ανεπτυγμένες χώρες που επιτρέπουν ακόμη αυτή τη μέθοδο", υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής του Κέντρου για Επιστήμη στο Δημόσιο Συμφέρον (CSPI), Πατρίτσια Λίμπερμαν,

Το 1/3 των αντιβιοτικών που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται στην εκτροφή ζώων και πουλερικών. Η διαδικασία αυτή οδηγεί μερικές φορές στην ανάπτυξη του ζωικού οργανισμού ενός εθισμού στα αντιβιοτικά, που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

"Για να μειώσουμε το επίπεδο εθισμού στα αντιβιοτικά πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση τους, αφού δεν είναι αναγκαία, παντού", υπογράμμισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Γκλεν Μόρις.