Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( δόθηκε το σύνθημα για το "τυπωθήτω" ) 

Δόθηκε το σύνθημα για το "τυπωθήτω"

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, κατά την οποία οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα αντιπληθωριστικής πολιτικής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έδωσε την εντολή, αφού γίνουν οι σχετικές διορθώσεις στα επιμέρους κονδύλια, να τυπωθεί ο προϋπολογισμός, ώστε να είναι έτοιμος για κατάθεση στη βουλή περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, πέρα από τη μείωση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, και σε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά και την ελάφρυνση των λαϊκών εισοδημάτων. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει, εντός του προσεχούς έτους, σε ελαφρύνσεις άμεσης φορολογίας, ενώ δεν θα επιβληθούν και νέοι φόροι. Προανήγγειλε, όμως, ότι ελαφρύνσεις στην άμεση φορολογία θα γίνουν το μεθεπόμενο χρόνο που, σημειωτέον, είναι και έτος εθνικών εκλογών. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει :

1. σε μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών της τάξης του 5%, κατά μέσο όρο. Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη σε αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού.

2. σε μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα της ΔΕΗ από το 18% σε 8%.

"Με τα παραπάνω μέτρα, συμπληρώνεται το πακέτο των μειώσεων έμμεσων φόρων, στο οποίο προχωράει η κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 1999", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Στη χθεσινή σύσκεψη πήραν μέρος -εκτός από τον κ. Παπαντωνίου και την κ. Παπανδρέου- ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής Τάσος Γιαννίτσης.

Η αντίδραση του κ. Αλογοσκούφη

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, υπογραμμίζει με χθεσινή του ανακοίνωση ότι για την εικόνα που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Παπαντωνίου χρησιμοποίησε και πάλι πλασματικά στοιχεία, στην προσπάθειά του να εξωραΐσει την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτικά, αναφέρει ότι οι ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους κινδυνεύουν να αποδειχθούν αβάσιμες, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εγγυήσεων ανέρχεται στα 2,5 τρισ. δρχ. και αποτελεί κρυφό χρέος.

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ζητά την κατάθεση εγγράφων με τα αναλυτικά στοιχεία για τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των εγγυήσεων του δημοσίου. Επίσης, ζητά και τον προσωρινό ισολογισμό της εταιρίας ΔΕΚΑ, καθώς και πληροφορίες για τη μέθοδο με την οποία γίνεται η αποτίμηση των μετοχών που αγοράζει το δημόσιο ως αντάλλαγμα για επιχορηγήσεις από το Π.Δ.Ε.