Parallel Search

Search

Go
Show

ΠΑΚΙΣΤΑΝ Γ. Σύνθεση ερευνητικών εργασιών

Καμικάζι εναντίον σκιτσογράφων! Κείμενο 12 - Γραικός, Γραικοί και Έλληνες

Ένας Πακιστανός ιμάμης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προσέφερε ένα εκατομμύριο δολάρια και ένα αυτοκίνητο σε όποιους σκοτώσουν τους σκιτσογράφους που σχεδίασαν τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ, δήλωσε χθες πως έχει δεχτεί προτάσεις από καμικάζι να εκτελέσουν αυτοί το φετφά του. Γραικός σημαίνει Έλληνας, ενώ Γραικύλος (υποκοριστικό του Γραικός) ο Έλληνας που είναι ανάξιος του ονόματος αυτού. "Καμικάζι μουτζαχεντίν ήρθαν σε επαφή μαζί μας και είναι έτοιμοι να περάσουν στη δράση. Επίσης, με τον όρο Γραικοί είναι γνωστοί οι Έλληνες στη λατινική γραμματεία (Graeci στους ποιητές και Grai) και έτσι τους ονομάζουν έως τώρα όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί. Είναι μαθητές λυκείου και φοιτητές", τόνισε ο ιμάμης Γιούσεφ Κουρέσι. Όπως και το όνομα Έλλην, έτσι και αυτό προέρχεται από την πρώτη κοιτίδα των Ελλήνων στην Ήπειρο, την Ελλοπία, κοντά στη Δωδώνη. "Τίποτε άλλο από τη θανατική ποινή δεν είναι αποδεκτό για τους σκιτσογράφους", κατέληξε. Για πρώτη φορά αναφέρεται το όνομα αυτό από τον Αριστοτέλη που προσπαθούσε να προσδιορίσει πού έγινε ο καταυλισμός του Δευκαλίωνος και βρήκε πως πρέπει να έγινε: "περί την Ελλάδα την αρχαίαν.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Αύτη δ' εστίν η περί Δωδώνην και τον Αχελώον·

"Είμαστε σε πόλεμο με τους εξτρεμιστές"

ούτος γαρ πολλαχού το ρεύμα μεταβέβληκεν·

Σε πόλεμο με "εμπαθείς" εξτρεμιστές ισλαμιστές βρίσκεται η Βρετανία, όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός Άμυνας της χώρας Τζον Ριντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Daily Express".

ώκουν γαρ οι Σελλοί ενταύθα και οι καλούμενοι τότε μεν Γραικοί" (Αριστοτέλη Μετεωρ. 1, 14).

"Πρόκειται αναμφίβολα για έναν πόλεμο εναντίον του κακού.

Πολύ αργότερα ο Απολλόδωρος μας πληροφορεί ότι: "αυτός ("Ελλην) μεν ούν απ' αυτού τους καλουμένους Γραικούς προσηγόρευσεν "Ελληνας" (Απολλοδ. 1,7,3, 2ος αιώνας).

Το κακό έχει την ίδια φύση, είτε φορά ναζιστική στολή είτε τα χρώματα των Ερυθρών Ταξιαρχιών ή άλλων, όπως του ΙRΑ, στη Βόρεια Ιρλανδία", τόνισε και πρόσθεσε πως "οι σύγχρονοι τρομοκράτες διαθέτουν πρόσβαση στο Ίντερνετ και χημικά και βιολογικά όπλα" και αποτελούν την "απόλυτη απειλή" για τον πολιτισμό και την κοινωνία.

Το ίδιο βεβαιώνεται από το Πάριο Χρονικό :

Ωστόσο διαχώρισε τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους, που καταλαβαίνουν ότι οι δυτικές ελευθερίες μπορούν να ενσωματωθούν στο μουσουλμανικό πολιτισμό, από τη μειοψηφία εκείνων που "θέλουν να επιστρέψει ο κόσμος στον 7ο αιώνα και να εγκαθιδρύσουν μία απόλυτη δικτατορία, όπου θα υπαγορεύεται σε όλους το τι πρέπει να κάνουν και τι να σκέφτονται".

"Και "Έλληνες ωνομάσθησαν το πρότερον Γραικοί καλούμενοι".

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε μ' ένα μικρό μέρος κοντά στην περιοχή της Δωδώνης, όπου οι κάτοικοί της Σελλοί (= Ελλοί > Έλληνες), γνωστοί για τον τίτλο ως υποφήτες (= ιερείς του μαντείου) του Δωδωναίου Διός, ονομάζονταν και Γραικοί.

Νέο μακελειό από έκρηξη βόμβας

Όμως, οι ιστορικοί δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν πώς η ονομασία ενός μικρού λαού μιας περιοχής της Ηπείρου έγινε εθνολογικό όνομα όλων των Ελλήνων και της Ελλάδας, όταν την παρέλαβαν οι Λατίνοι.

Δύο Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη δεκατρία άτομα τραυματίστηκαν χθες στο Βόρειο Αφγανιστάν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε ποδήλατο.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι το Grai και το Graeci - Γραικοί προήλθε "από μικράς τίνος ομάδος Ελλήνων Γραιών και Γραικών καλουμένων, οίτινες από της εν Βοιωτία Τανάγρας απώκησαν πάλαι εις την Ιταλίαν και εγνωρίσθησαν πρώτοι εκ των Ελλήνων εις τους Ιταλούς" (Γ. Χατζιδάκη, Ελλάς και Έλληνες, Ημερολόγιον Μεγάλης Ελλάδος, 1925).

Μεταξύ των τραυματιών είναι ένας Γερμανός στρατιώτης της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ISAF.

Στους βυζαντινούς χρόνους ο όρος "Γραικοί" δεν μπόρεσε να εκτοπίσει το όνομα "Ρωμαίοι" και αργότερα καλύφθηκε απ' αυτό, ίσως επειδή το "Ρωμαίοι" κάλυπτε το σύνολο των υπηκόων του Βυζαντίου, ενώ το "Γραικοί" ξεχώριζε τους καθαυτό Έλληνες.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε αυτοκινητοπομπή Γερμανών στρατιωτών της ISAF στην πόλη Κουντούζ και οι αστυνομικές αρχές έκαναν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Βούλγαρος τσάρος Συμεών (αρχές 10ου αιώνα) πήρε τον τίτλο "τσάρος των Βουλγάρων και των Γραικών".

Ωστόσο από την Καμπούλ ο εκπρόσωπος της ISAF, αντισυνταγματάρχης Ρικάρντο Κριστόνι, δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αυτοσχέδια βόμβα και διευκρίνισε ότι δεν ήταν επίθεση αυτοκτονίας.

Μετά το σχίσμα (1054 μ.Χ.) χρησιμοποιείται εντατικότερα ο όρος Γραικός, γιατί σημαίνει τον ορθόδοξο, αντίθετα με τον όρο Λατίνος που σήμαινε καθολικός. Επί Τουρκοκρατίας πολλοί λόγιοι χρησιμοποιούν τον όρο Γραικοί και βλέπουμε ότι ο όρος αυτός παίρνει εθνολογικό περιεχόμενο. Από την Επανάσταση του 1821 όμως εκτοπίζεται το όνομα αυτό από το όνομα Έλληνες.

Μάρκος Αυγητίδης, μαθητικό περ. "Πυρφόρος" της Βαρβακείου Σχολής, τεύχ. 3, 1998

Ακούω και μιλώ 1. Το παραπάνω κείμενο είναι μια μικρή ερευνητική εργασία, που δημοσιεύτηκε σε μαθητικό περιοδικό. Ποιο είναι το ζήτημα που εξετάζει; 2. Οποιαδήποτε ερευνητική εργασία πρέπει να προσδιορίσει τον επιστημονικό χώρο, από τον οποίο θα αντλήσει τα στοιχεία της. Το ίδιο θέμα θα μπορούσε να το εξετάσει κανείς από την ιστορική του σκοπιά, τη λογοτεχνική, τη λαογραφική, την καλλιτεχνική κ.λπ. Από ποια σκοπιά εξετάζει το θέμα του ο συγγραφέας της παραπάνω εργασίας; 3. Από ποιες πηγές άντλησε ο μαθητής-ερευνητής τις πληροφορίες του και πώς τις παραθέτει στο κείμενο; 4. Για ποια θέματα δεν παραπέμπει σε πηγές; Ποιοι προβληματισμοί δημιουργούνται από την έλλειψη αυτή; 5. Σε ποιο ερώτημα δίνουν απαντήσεις οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη παράγραφο του κειμένου; 6. Ίδια θέματα για περαιτέρω έρευνα μπορείτε να εντοπίσετε στην παραπάνω εργασία;