Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Πορτρέτο

( τζορτζ κλούνεϊ :: 15/1/2006 20:06:56) 

ΜΙΚΡΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πού διαδραματίστηκαν οι ιστορίες;

Τζορτζ Κλούνεϊ

Ο Κριστόφ Ζανούσι στο Φεστιβάλ της Λάρισας

Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Είναι στα 45 του πλέον, πέρασε ο καιρός που βλέπαμε να τολμούν να τον κλείνουν έξω από την πόρτα του πάρτι ωραίες κοπέλες, επειδή ξέχασε να φέρει "Μαρτίνι".

Ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Ζανούσι θα τιμηθεί από το 11ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών

Σπουδαίοι λαοί και πολιτισμοί - όπως μαθαίνουμε και στο μάθημα της φετινής μας Ιστορίας - αναπτύχθηκαν εδώ από την 4η χιλιετία π.Χ.: Αιγύπτιοι, Σουμέριοι, Χετταίοι, Ασσύριοι και οι σημίτες Ακκάδιοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες.

Κούκλος μεν αλλά πλήρως αδιάφορος για την εμφάνισή του, αφού για τις ανάγκες του τελευταίου ρόλου του φορτώθηκε αρκετά κιλά. Ο σταρ του φετινού 11ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών της Λάρισας θα είναι ο 64χρονος Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Ζανούσι, ο οποίος στις δεκαετίες '70 και '80 ήταν από τα πρώτα ονόματα δημιουργών μεταξύ των φανατικών σινεφίλ όλου του κόσμου.

Χώρα καταγωγής των Πατριαρχών ήταν η Μεσοποταμία, το σημερινό δηλαδή Ιράκ.

Όταν πρωτοπέρασε στη μεγάλη οθόνη στα 35 του, έγινε μεγάλη αίσθηση. «Η ζωή σαν μία μοιραία σεξουαλική μεταδιδόμενη ασθένεια» - παραγωγής 2000 - του Κριστόφ Ζανούσι που δεν έχει παιχθεί στη χώρα μας θα προβληθεί προς τιμήν του και ο ίδιος θα τιμηθεί για το σύνολο της καριέρας του με τον Χρυσό Ίππο.

Όπως είπαμε και στο προηγούμενο μάθημα, πρόκειται για την περιοχή όπου αναπτύχθηκαν από πολύ νωρίς οι καλλιέργειες.

Αν και σπούδασε δημοσιογραφία, έγινε γνωστός ως γιατρός ζώντας στην "Εντατική". Από τις πιο γνωστές ταινίες του Ζανούσι είναι «Η επιφώτιση», το «Καμουφλάζ», «Η δομή του κρυστάλλου», «Ο άνθρωπος που ήθελε να πεθάνει», «Δρόμοι μέσα στη νύχτα» κ.ά.

Με τα αγαθά που εξασφάλιζαν η γεωργία και η κτηνοτροφία - και αργότερα η χρήση των μετάλλων - οι άνθρωποι μπορούσαν να παράγουν πολλά πράγματα (υφάσματα, έπιπλα, μεταλλικά εργαλεία κ.ά.), να χτίζουν και να οχυρώνουν πόλεις, να δημιουργούν όμορφα έργα τέχνης (ναούς, ανάκτορα, αγάλματα κ.ά.), να καλλιεργούν πνευματική ζωή (γεωμετρία, αριθμητική, αστρολογία, νομοθεσία, γραφή, θρησκεία).

Και καθώς περνούσε ο καιρός, όλοι λέγανε πως κάποιον τους θυμίζει. Στην ενδέκατη χρονιά της διοργάνωσης του Φεστιβάλ - 31 Μαρτίου έως 6 Απριλίου - θα συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα 17 ταινίες μικρού μήκους στο διεθνές τμήμα του και 23 στο μεσογειακό διαγωνιστικό πρόγραμμα.

Έτσι, σε όλη την περιοχή αναπτύχθηκαν πολλά επαγγέλματα και ζωηρό εμπόριο.

Κάποτε τον Μελ Γκίμπσον, ιδίως όμως τον Γουίλιαμ Χόλντεν. Οι πάνω από 50 ταινίες του Φεστιβάλ προέρχονται από όλες τις γωνιές της γης και θα προβληθούν στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Στο χάρτη μπορούμε να επισημάνουμε τα ονόματα γνωστών πανάρχαιων πόλεων, που αποτελούσαν γέφυρες επικοινωνίας και εμπορίου: Ουρ, Σούσα, Βαβυλώνα, Ακκάδ, Μάρι, Ασσούρ, Νινευί, Χαρράν, Ιεριχώ.

Βρέθηκε κοντά σε χυμώδεις κυρίες (Τζένιφερ Λόπεζ, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Τζούλια Ρόμπερτς), αλλά, όπως φάνηκε, το μυαλό του ήταν αλλού. Οι δύο Χρυσοί Ίπποι - τα έπαθλα του Φεστιβάλ - συνοδεύονται από 1.500 ευρώ.

Την εποχή των Πατριαρχών πολυπληθή καραβάνια διέσχιζαν προς όλες τις κατευθύνσεις την περιοχή.

Αυτό το ωραίο μυαλό επλήγη σχετικά πρόσφατα από σπανιότατη, βαρύτατη ασθένεια, την οποία δεν δίστασε να αποκαλύψει.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα παρουσιάσει η Δήμητρα Παπαδήμα και η αφίσα του βασίζεται σε φωτογραφία του Λαρισαίου Ανδρέα Κατσάκα.

Οι ταξιδιώτες εκτός από τα εμπορεύματα μετέφεραν μαζί τους διηγήσεις, θρύλους και τραγούδια της πατρίδας τους, αλλά και λατρευτικές συνήθειες, θρησκευτικές δοξασίες* και μύθους για πολλούς θεούς για τους οποίους πίστευαν ότι όριζαν τη μοίρα των ανθρώπων.

Εξομολογήθηκε πως έπασχε από απώλεια πρόσφατης μνήμης, κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο, που δημιουργούσε γενικότερες ανισορροπίες. Την Παρασκευή 4/4 ο Μίμης Πλέσσας θα δώσει συναυλία στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, με τραγουδιστές τους Ζωή Κουρούκλη, Πένυ Ξενάκη, Άγγελο Χρονά. Σε ανάρρωση καταπιάστηκε με τα φιλόδοξα αλλά ωραία σχέδιά του. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν και τα φιλμ «24 hours party people» του Μάικλ Γουίντερμπότομ και «Άγιες ψυχές» του Ραούλ Ρουίζ, τα οποία είχαν παιχθεί στο Φεστιβάλ των Καννών του 2001.

Δεν δίστασε ποτέ να τα πει έξω από τα δόντια και προ ετών στο Βερολίνο κατέπληξε, όταν με ευκαιρία τους "Τρεις ήρωες" τα 'ριξε "χοντρά" στον πρόεδρο των ΗΠΑ για τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Φάνηκε από τότε πως κρατούσε μία απαρέγκλιτη άποψη για το πώς λειτουργεί ένας πραγματικά προοδευτικός άνθρωπος (όχι μόνον στα ωραία λόγια αλλά και στην πράξη).

Και ξαφνικά το ενδιαφέρον του επέστρεψε στις ίδιες του τις ρίζες, επειδή ακριβώς οι πρώτες αγάπες δεν λησμονούνται και επειδή, όπως γνωρίζετε, το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά: Ο πατέρας του Νικ υπήρξε τηλεοπτικός εκφωνητής ειδήσεων, ο ίδιος σπούδασε τη δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι. Κι έτσι λοιπόν αποφάσισε να μας προσφέρει τις "Εξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού", ιστορία ενός Αμερικανού σόουμαν της τηλεόρασης, που ήταν και μυστικός πράκτορας… made in USA. Έξοχος ρόλος, αριστοτεχνική σκηνοθεσία.

Και τώρα εν μέσω εφέ, βομβών, ψηφιακών εφέ και χαβαλέ διασώζει την τραγική, χαμένη τιμή του Χόλιγουντ αλλά και της δημοσιογραφίας. Γυρίζει σε αντιεμπορικό ασπρόμαυρο το "Καληνύχτα και καλή τύχη", αναφερόμενος στο γνωστό, έντιμο παρουσιαστή της αμερικανικής τηλεόρασης, που στα 1954 άνοιξε σιγά σιγά το λάκκο του Μακάρθι, ο οποίος τελικά κατέληξε στη φυλακή για διαφθορά. Λένε πως θα μπει και στα Όσκαρ, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει μπρος στο ήθος του. Και το όνομα αυτού βέβαια Τζορτζ Κλούνεϊ, καλός ηθοποιός και καλύτερος σκηνοθέτης.

Α.Ν.Δ.