Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

9 "Η διαδοχολογία αποδυναμώνει τον Παπαγεωργόπουλο"

ΚΘΒΕ: Γκρίνια και ματαιώσεις

6. Η βιομηχανία

Την εκτίμηση πως η συζήτηση για άλλες υποψηφιότητες από το χώρο της ΝΔ στο δήμο Θεσσαλονίκης αποδυναμώνει τη θέση του δημάρχου εκφράζει σε συνέντευξή του στη "ΜτΚ" ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης.

Μια ματαίωση, μια παρ' ολίγον ματαίωση και μια αναβολή παραστάσεων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στα προβλήματά του

Η εμφάνιση και ανάπτυξη της βιομηχανίας στον ελληνικό χώρο κατά το 19ο αιώνα, παρουσίασε ελάχιστα κοινά σημεία με όσα συνέβαιναν στο πεδίο αυτό στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, τα οποία συνοπτικά ονομάστηκαν Βιομηχανική Επανάσταση.

Το όνομά του εμφανίζεται πολύ έντονα στα σενάρια για υποψηφιότητα στον κεντρικό δήμο, σε περίπτωση που ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν διεκδικήσει την επανεκλογή του ----------------------

ΒΙΚΥ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στο μικρό ελληνικό κράτος η ανάπτυξη της βιομηχανίας ήταν διαρκώς παρούσα στις συζητήσεις, στις οικονομικές και πολιτικές αναλύσεις, συνήθως όμως ως σχέδιο ή πρόθεση, σπάνια ως εφαρμογή. 10 Κυπριακό:

Μια παράσταση του ΚΘΒΕ που «σώθηκε» από τις ματαιώσεις, αλλά πλήρωσε τις απεργίες των ηθοποιών: «Ο χορός του θανάτου» του Στρίντμπεργκ (σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά), που πήρε 20ήμερη παράταση, έως και την Κυριακή, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Η ακτινοβολία των επιτευγμάτων των ευρωπαϊκών κρατών έφερνε διαρκώς στο προσκήνιο το ζήτημα της βιομηχανικής ανάπτυξης, η απουσία όμως των απαραίτητων για την ανάπτυξη της βιομηχανίας προϋποθέσεων οδηγούσε τις προθέσεις σε αδιέξοδο. Με το βλέμμα στραμμένο στον ΟΗΕ η Λευκωσία

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει έλλειμμα: οικονομικό, θεσμικό, διοικητικό, παραγωγικό, καλλιτεχνικό.

Η εμφάνιση μονάδων παραγωγής, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βιομηχανικές, άρχισε κατά τις πρώτες δεκαετίες της ανεξαρτησίας με αποσπασματικό, ευκαιριακό ίσως τρόπο. Τριάντα ένα χρόνια μετά, το κυπριακό συνεχίζει να μονοπωλεί την πολιτική ζωή στην Κύπρο και να αποτελεί το επίκεντρο διεργασιών και αντιπαραθέσεων, όπως αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη λόγω των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου. ----------------------

Οι ηθοποιοί απειλούν με νέες απεργίες, η διοίκηση μιλά για «στείρες αντιπαραθέσεις» αλλά το θέατρο συνεχίζει να πάσχει.

Οι μονάδες αυτές αποσκοπούσαν στην εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών, οι οποίες σχετίζονταν με την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

30, 51 Φουλ των… έργων στη Θεσσαλονίκη

Για υπολειτουργία, κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση των δύο δισ. της κρατικής επιχορήγησης, των τεσσάρων σκηνών, των 2.000 θέσεων και των 350 εργαζομένων μιλούν οι τελευταίοι.

Επρόκειτο κυρίως για εξέλιξη των παραδοσιακών αλευρομύλων, των ελαιοτριβείων, των βυρσοδεψείων και των κλωστηρίων.

Αναπλάσεις, πάρκιγκ, αντιπλημμυρικά έργα, χώροι πρασίνου, κολυμβητήρια και νέα σχολεία είναι μεταξύ όσων υπόσχονται οι δημοτικές αρχές στους πολίτες για τη χρονιά που μόλις άρχισε -----------------------

Δέκα ημέρες μετά τη λήξη των απεργιών των ηθοποιών και την επαναλειτουργία των σκηνών, μία παράσταση κινδύνευσε να ματαιωθεί (αυτή του έργου του Έντεν Φον Χόρβατ με τίτλο «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» τη σκηνοθεσία της οποίας ανέλαβε ο Νίκος Μαστοράκης), μία άλλη ματαιώθηκε (η «Αρκαδία» του Τομ Στόπαρτ) και μία ακόμη ανέβαλε για 15 ημέρες την πρεμιέρα της (η «Αντιγόνη» του Άρη Αλεξάνδρου).

Οι μονάδες όμως αυτές δεν αποτέλεσαν την αφετηρία για τη δημιουργία πιο σύνθετων

15 Η κρατική ενεργειακή πολιτική

Ειδικά για τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία συνεργασίας με τη διοίκηση και απειλούσε με ματαίωση της παράστασης, λόγω τεχνικών και οικονομικών ελλείψεων.

βιομηχανικών συγκροτημάτων αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρέμειναν στάσιμες και περιορισμένες ως προς τα οικονομικά τους μεγέθη.

Τον σταθμό ανεφοδιασμού λεωφορείων της ΕΘΕΛ με φυσικό αέριο εγκαινίασε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, στην Ανθούσα Αττικής -----------------

Επικαλούμενοι στοιχεία που παρέθεσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπευτικής επιτροπής του ΚΘΒΕ υποστήριξαν πως στη διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων χάθηκαν 82 παραστάσεις και έσοδα ύψους 94.000 ευρώ, ενώ τα διεκδικούμενα από μέρους τους ποσά αποζημίωσης δεδουλευμένων ήταν μόλις 75.000 ευρώ.

Ο δισταγμός αυτός οφειλόταν ίσως στη μικρή έκταση της εγχώριας αγοράς, στην πίεση των εισαγόμενων προϊόντων αλλά και στην έλλειψη πολυάριθμου, ειδικευμένου και φθηνού εργατικού δυναμικού.

59 Κρίσιμη, αλλά σταθερή η υγεία Σαρόν

Όσον αφορά τον αριθμό των παραστάσεων, οι ηθοποιοί ανέφεραν ότι οι παραγωγές του ΚΘΒΕ τη φετινή περίοδο ήταν μόλις επτά, όταν επί παλαιοτέρων διοικήσεων (με δύο μόλις σκηνές) ξεπερνούσαν τις 20 ανά σεζόν.

Αρχιτεκτονικό σχέδιο του Μεταξουργείου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπεβλήθη σε νέα επέμβαση για εγκεφαλική αιμορραγία.

Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι το 90% των παραστάσεων που ανεβαίνουν τελευταία στο ΚΘΒΕ αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα.

Χρειάστηκε να περάσουν σαράντα περίπου χρόνια από την απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας για να παρατηρηθεί μια πρώτη απόπειρα ανάπτυξης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στη χώρα.

"Πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην υγεία του από τα εγκεφαλικά επεισόδια", υποστηρίζουν οι γιατροί ---------------------

Με την προσωρινή - τουλάχιστον - επίλυση των προβλημάτων για την παράσταση των «Ιστοριών από το δάσος της Βιέννης» και τη μεταφορά της πρεμιέρας της για τις 27 Μαρτίου, ο κ. Μαστοράκης δεν παρέστη τελικά σε συνέντευξη Τύπου που κάλεσε χθες από κοινού με την αντιπροσωπευτική επιτροπή των ηθοποιών.

Γύρω στα 1870 σημειώθηκε κάποιο κύμα ίδρυσης βιομηχανικών επιχειρήσεων, περισσότερων από εκατό, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε κάποια τάση αύξησης του δυναμικού των ήδη υπαρχουσών μονάδων.

69 Μισθοφόροι αλά… ελληνικά

Οι συνδικαλιστές όμως του ΚΘΒΕ εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά λάβροι εναντίον της διοίκησης του θεάτρου και προσωπικά κατά του κ. Αρδίττη, τον οποίο κατηγόρησαν για νεποτισμό και ανικανότητα, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισαν «η άποψη λειτουργίας που υποτίθεται πως έχει ο κ. Αρδίττης αποτελεί άποψη… υπολειτουργίας του ΚΘΒΕ».

Πολύ γρήγορα όμως, η απόπειρα αυτή έχασε τη δυναμική της και οι σχετικές δραστηριότητες επέστρεψαν στην ύφεση και τη στασιμότητα.

Ποιοι είναι οι "μετανάστες" που αλλάζουν ομάδες σαν τα… πουκάμισα!

«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε φυγή προς τα μπρος.

Οι όροι άρχισαν να μεταβάλλονται μόλις στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα και, κυρίως, στα πρώτα χρόνια του 20ού.

Δεν ήρθε ακόμη η ώρα του απολογισμού.

Τότε δημιουργήθηκε ένα βιομηχανικό δυναμικό σχετικά σταθερό, πολυδιάστατο, με τάσεις ανάπτυξης της βαριάς βιομηχανίας, της μεταλλουργίας, της ναυπηγικής και της τσιμεντοβιομηχανίας, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του νέου αιώνα.

Έγιναν απεργίες, κατατέθηκαν οι γκρίνιες, πάμε παρακάτω.

Εσωτερικό υφαντουργείου

Στις μαύρες στιγμές των απεργιών σκεφτόμουν τι θα γίνει με την επόμενη παράσταση.

Η βιομηχανία υπέφερε, όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, από την έλλειψη κεφαλαίων και τη διασπορά των υπαρχόντων σε πλήθος δραστηριοτήτων, από την ασφυκτικά περιορισμένη -εδαφικά και πληθυσμιακά- βάση οικονομικής εξάπλωσης, από την έλλειψη πρώτων υλών και τη χρόνια έλλειψη εργατικών χεριών.

Αναλάβαμε την αποστολή του μεγάλου ΚΘΒΕ», δηλώνει σιβυλλικά ο Βίκτωρ Αρδίττης.

Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στα παραπάνω την έλλειψη παιδείας τεχνικής αλλά και γενικής.

Οι μεμφόμενοι, πάντως, τη διοίκηση ηθοποιοί παραδέχτηκαν πως ο κ. Αρδίττης αποτελεί «απότοκο του νόμου» (2273/94) που προσφέρει υπερεξουσία στον καλλιτεχνικό διευθυντή και ζήτησαν αν όχι την κατάργηση, την τροποποίησή του, προκειμένου το ΚΘΒΕ να επαναλειτουργήσει με μεγάλες παραγωγές, απασχόληση του συνόλου των ηθοποιών του, περιοδείες.

Η ελλιπής κατάρτιση περιόριζε τη δυνατότητα εφαρμογής καινοτομιών και τη συνακόλουθη τεχνολογική εξέλιξη. Ούτε η προσάρτηση των Επτανήσων (1864) και της Θεσσαλίας (1881) άλλαξαν τις παραπάνω περιοριστικές συνθήκες. Η αλλαγή των δεδομένων ήρθε μετά το 1912-1913, με την ενσωμάτωση μεγάλων εκτάσεων και πληθυσμών. Και τότε όμως οι χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής βιομηχανίας συνέχισαν να εμποδίζουν την ανάδειξη της σε κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Αδύναμη να αντέξει τον εξωτερικό ανταγωνισμό, η βιομηχανία παρέμεινε προσηλωμένη σε δευτερεύουσες δραστηριότητες, αναζητώντας τη σωτηρία της στην παρέμβαση του κράτους, με δασμολογικά ή άλλα ενισχυτικά μέτρα.