Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στην κοπη πιτας της οπαπ αε ο γιωργος ορφανος :: 12/1/2006 19:16:47) 

Ο Γιώργος Ορφανός και ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Σωτήρης Κωστάκος κατά την κοπή της πίτας.

Γενέθλια και γάμος σε συσκευασία… δώρου

Ιεραρχία μνήμης στους σύγχρονους υπολογιστές

ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΟΠΑΠ ΑΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Τί θα κάνουν οι θαυμάστριες του Ράσελ Κρόου στις 7 Απριλίου; Βλέπουμε ότι τα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα, για να καλύψουν διαφόρων επιπέδων ανάγκες σε ταχύτητα και χωρητικότητα μνήμης, επιστρατεύουν πολλαπλούς τύπους μνήμης.

Το… φλουρί στο στοίχημα

Οι πιο ψύχραιμες θα γιορτάσουν, έστω και εξ αποστάσεως, τα 39α γενέθλια του αγαπημένου τους ειδώλου.

Οι διαφορετικές αυτές μνήμες διαφοροποιούνται ως προς τα τρία βασικά τους χαρακτηριστικά: το χρόνο προσπέλασης, το κόστος αποθήκευσης και τη χωρητικότητά τους.

Την ικανοποίησή του για την ανοδική πορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε εξέφρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος παρευρέθηκε χθες στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας.

Οι πιο φανατικές όμως μάλλον θα θρηνούν, καθώς ο κινηματογραφικός «Μονομάχος» εκείνη την ημερομηνία διάλεξε για να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας - επιτέλους - πλάι στην «αιώνια» αρραβωνιαστικιά του, Ντανιέλ Σπένσερ.

Μάλιστα, ο χρόνος προσπέλασης και η χωρητικότητα είναι «ανάλογα» μεταξύ τους, δηλαδή όταν το ένα αυξάνει, τότε αυξάνει και το άλλο, ενώ αυτά τα δύο μεγέθη είναι «αντιστρόφως ανάλογα» προς το κόστος αποθήκευσης.

"Η ΟΠΑΠ Α.Ε συνέχισε την ανοδική πορεία της και πήγε καλύτερα το 2005 απ' ό,τι το 2004.

Τελικά, μπορεί ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός να χρειάστηκε κάποια χρόνια μέχρι να το αποφασίσει.

Για να μπορεί να εκμεταλλευθεί ο υπολογιστής τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των μνημών που διαθέτει, χωρίς το κόστος του να είναι παράλογο, οι μονάδες μνήμης μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι οργανωμένες σε μια ιδεατή ιεραρχία (memory hierarchy). Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά θετική.

Μπορεί επί ένα μήνα να κουβαλούσε στην τσέπη του το δαχτυλίδι των αρραβώνων, αξίας 100.000 ευρώ, αλλά να μην τολμούσε να κάνει την πρόταση στην 32χρονη αγαπημένη του τραγουδίστρια.

Στην «κορυφή» της ιεραρχίας, όπου το μέγεθος της μνήμης είναι πολύ μικρό, βρίσκονται οι πιο γρήγορες και ακριβές μνήμες. Η μετοχοποίηση ήταν απόλυτα επιτυχής, ενώ η τιμή της μετοχής ανέβηκε", είπε ο κ. Ορφανός, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εισαγωγή των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα:

Μπορεί να πήρε άδεια από τον εαυτό του και από τα κινηματογραφικά του καθήκοντα για να ηρεμήσει και να δει τι ζητάει από τη ζωή του, αλλά χαλάλι η περισυλλογή.

Στη «βάση» της ιεραρχίας το μέγεθος της μνήμης είναι μεγάλο και τοποθετούνται αργές και φθηνές μνήμες. "Υπογράψαμε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, τον κανονισμό για την ένταξη των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα.

Σε λίγες ημέρες θα ντυθεί γαμπρός στο παρεκκλήσι της οικογένειας Κρόου, στην περιοχή του Κοφς Χάρμπουρ της Αυστραλίας, στον ίδιο χώρο που παντρεύτηκε πέρυσι και ο αδελφός του.

Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται ο μέσος χρόνος προσπέλασης στη μνήμη και το κόστος αποθήκευσης ανά μονάδα πληροφορίας, ενώ μεγιστοποιείται ο συνολικός χώρος αποθήκευσης του συστήματος.

Στο χέρι της ΟΠΑΠ Α.Ε είναι πλέον η ενεργοποίηση της υπόσχεσης που έχει δοθεί προς τους φιλάθλους και το επενδυτικό κοινό".

Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά στην τελετή, όπως ανακοινώθηκε, οι καλεσμένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 80, καθώς «πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά την οικογένεια και φίλους και δεν είναι μια χολιγουντιανή τελετή», όπως είπε εκπρόσωπος του ηθοποιού.

Μια τυπική ιεραρχία μνήμης έχει στο ανώτατο επίπεδό της τους καταχωρητές της ΚΜΕ, επειδή αυτοί αντιπροσωπεύουν τον αμεσότερο τρόπο αποθήκευσης πληροφοριών.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την τεχνολογική αναβάθμιση της εταιρείας, ο υφυπουργός Αθλητισμού, διευκρίνισε ότι βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης προσφορών, ενώ για το παράνομο στοίχημα, τόνισε:

Και μια λεπτομέρεια:

Ωστόσο, οι καταχωρητές δεν μπορούν να αποθηκεύσουν αξιόλογο όγκο δεδομένων.

"Κυνηγάμε αυτούς που θεωρούν, ότι μπορούν να παίζουν με τους νόμους".

Ο Ράσελ, επειδή είναι παιδί από σπίτι, πριν πάρει την τελική απόφαση δεν παρέλειψε να πάρει τη γνώμη και στη συνέχεια την ευχή του πατέρα του.

Στο αμέσως επόμενο επίπεδο της ιεραρχίας τοποθετείται η λανθάνουσα μνήμη, η οποία συνήθως υλοποιείται με ψηφίδες στατικής RAM (SRAM).

Και μετά σου λένε ότι το Χόλιγουντ διαφθείρει…

Στη λανθάνουσα μνήμη αντιγράφονται τμήματα της κύριας μνήμης, με την προσδοκία ότι οι επόμενες αναφορές προς την κύρια μνήμη θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν κατ' ευθείαν. Η λανθάνουσα μνήμη είναι περίπου δέκα φορές ταχύτερη από την κύρια μνήμη.

Η κύρια μνήμη καταλαμβάνει το αμέσως επόμενο επίπεδο της ιεραρχίας. Υλοποιείται συνήθως με ψηφίδες δυναμικής RAM (DRAM), οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο χρόνο προσπέλασης και μικρότερο κόστος ανά μονάδα αποθηκευμένης πληροφορίας σε σχέση με τα κυκλώματα τύπου SRAM. Η κύρια μνήμη χρησιμοποιείται, όταν μία λέξη δεν βρεθεί στη λανθάνουσα μνήμη. Τότε, εκτός από την ανάγνωση ή εγγραφή αυτής της λέξης, ενεργοποιείται και ο μηχανισμός για την αντιγραφή των γειτονικών της θέσεων από την κύρια προς τη λανθάνουσα μνήμη. Αυτό γίνεται γιατί η τοπικότητα της αναφοράς προβλέπει ότι είναι πιθανόν οι επόμενες προσπελάσεις στη μνήμη να γίνουν σε λέξεις γειτονικές με αυτή που τώρα προσπελάστηκε.

Στα τελευταία επίπεδα της ιεραρχίας τοποθετούνται οι μονάδες των μαγνητικών και οπτικών δίσκων, και οι μονάδες των μαγνητικών ταινιών. Αυτές οι μονάδες εξασφαλίζουν τη μόνιμη και ασφαλή αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων. Η ταχύτητα προσπέλασης σε αυτές είναι σχετικά χαμηλή, λόγω των ηλεκτρομηχανικών διαδικασιών προσπέλασης στα δεδομένα. Οι μαγνητικές ταινίες είναι ιδεώδεις για την αποθήκευση εφεδρικών αντιγράφων (backup copies) των δεδομένων. Οι μαγνητικοί δίσκοι προσφέρονται και για την υλοποίηση του μηχανισμού της εικονικής μνήμης.

Η κύρια μνήμη ενός προσωπικού υπολογιστή είναι περίπου 1000 φορές πιο γρήγορη από ένα σκληρό δίσκο και γύρω στις 100 φορές πιο μικρή σε χωρητικότητα. Επίσης είναι περίπου 100 φορές πιο ακριβή ανά bit.