Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διαφημίσεις :: Κοινωνικό ρεπορτάζ

( κινητοποιήσεις στην οα :: 15/2/2006 21:36:50) 

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από μόνιμους πελάτες της εταιρείας ότι υπάρχει πρόθεση της διοίκησης να καταργήσει τις πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς τη Στουτγκάρδη, το Ντίσεντολφ, τις Βρυξέλλες και το Μόναχο.

II. Παρουσίαση και κριτική μιας θεατρικής παράστασης

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση πτήσεων από τη Θεσσαλονίκη

"Ειρήνη"

Κινητοποιήσεις στην ΟΑ

Από το "Άρμα Θεάτρου"

Του ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗ

Αν η καλλιτεχνική αποκέντρωση είναι σήμερα το κύριο πρόβλημα του ελληνικού θεάτρου, οι περιοδείες αθηναϊκών θιάσων στην επαρχία δεν είναι η καλύτερη λύση αυτού του προβλήματος.

Σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό της Μακεδονίας, στις μετακινήσεις των απόδημων Ελλήνων, στη μεταφορά εμπορευμάτων και στην απώλεια θέσεων εργασίας θα προκαλέσει η ενδεχόμενη κατάργηση πτήσεων των Ολυμπιακών Αερογραμμών από τη Θεσσαλονίκη προς προορισμούς του εξωτερικού και τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Δεν είναι καν λύση.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αποφάσισαν χθες το βράδυ να προχωρήσουν στα τέλη του τρέχοντος μήνα σε δυναμικές κινητοποιήσεις εναντίον της νέας πολιτικής των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Μόνο με τη δημιουργία αυτόχθονης θεατρικής ζωής έξω από την Αθήνα, με την ίδρυση (κατά το γαλλικό πρότυπο) επαρχιακών κέντρων θεάτρου, και το υποσιτιζόμενο κοινό της επαρχίας θα αποκτήσει το θέατρό του και το διερχόμενο χρόνια κρίση ελληνικό θέατρο θα βρει το παρθενικό, το νέο κοινό του.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από μόνιμους πελάτες της εταιρείας ότι υπάρχει πρόθεση της διοίκησης να καταργήσει τις πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς τη Στουτγκάρδη, το Ντίσεντολφ, τις Βρυξέλλες και το Μόναχο.

Η περιοδεία λοιπόν δεν είναι η λύση ·

Ταξιδιωτικοί πράκτορες αναφέρουν επίσης ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να περιοριστεί η συχνότητα των πτήσεων των Ο.Α. από Θεσσαλονίκη προς Λονδίνο και των πτήσεων προς Ηράκλειο και Ρόδο.

δεν παύει ωστόσο να είναι προσφορά.

Εκτός αυτών, στελέχη των Αερογραμμών δεν διαψεύδουν το παραπάνω σενάριο.

Όσο υπάρχει η σημερινή κατάσταση, κάθε προσπάθεια που θα φέρνει, έστω για μια βραδιά, τον υψηλό θεατρικό λόγο στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας, δεν θα πηγαίνει χαμένη.

Το ζήτημα έγινε γνωστό και από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη, εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

Μερικές σταγόνες δροσιάς που δεν κάνουν βέβαια το εγκαταλειμμένο κοινό να ξεδιψάσει, το βοηθούν όμως να συνειδητοποιήσει τη δίψα του - που μπορεί και να μην την υποψιαζόταν.

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα δεκτή, όπως έγραψε η "Μ" (φύλλο 10/2/2006).

Ξεκινώντας απ' την τελευταία αυτή διαπίστωση, δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε τους εταίρους και τους συνεργάτες του Άρματος Θεάτρου για την εθνική (κυριολεκτικά) αποστολή που ανέλαβαν, και να ελπίσουμε σε μια γενναία κρατική επιχορήγηση που θα δώσει στο Άρμα Θεάτρου τη δυνατότητα να γίνει μόνιμος θεσμός μέσα στο άνυδρο θεατρικό μας καλοκαίρι.

Τους… πρόδωσε το ηλεκτρονικό σύστημα

Ο εταιρικός θίασος περιοδεύει με την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη, αφού προηγουμένως την παρουσίασε στο Στάδιο, στις 27 Ιουνίου.

Οι προθέσεις της εταιρείας επιβεβαιώθηκαν από το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αερογραμμών δεν επιτρέπει την κράτηση θέσεων μετά την 25η Μαρτίου, για τις πτήσεις που πιθανώς θα καταργηθούν.

Η παράσταση που είδαμε αποδείχνει, για μια ακόμη φορά, ότι μόνο με τολμηρούς αναχρονισμούς και αναφορές στα καθ' ημάς έχει νόημα το ανέβασμα των κωμωδιών του Αριστοφάνη στις μέρες μας.

"Βάση της επιχειρησιακής εμπειρίας που έχουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται να καταργηθούν οι πτήσεις", αναφέρει στη "Μ" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας Ελλάδος, Χρήστος Γυριχίδης.

Γιατί τα δυο βασικά στοιχεία της κωμωδίας του είναι η ποίηση, που δεν έχει ανάγκη από καμιά "μεταφορά", και οι υπαινιγμοί σε συγκεκριμένα πρόσωπα και γεγονότα της εποχής του, υπαινιγμοί που θέτουν το δίλημμα:

Σύμφωνα με το σωματείο, σε περίπτωση εφαρμογής των προτάσεων κατάργησης ή περιορισμού των πτήσεων, το πλήγμα για την ευρύτερη κοινωνία της Μακεδονίας θα είναι βαρύ.

ή παίζουμε τον Αριστοφάνη μουσειακά, εν στενώ πανεπιστημιακώ κύκλω, ή τον παρουσιάζουμε στο μεγάλο κοινό, όπου ο ίδιος απευθυνόταν, παίρνοντας την ευθύνη για μερικές ελευθερίες -μέσα στο πνεύμα πάντα του ποιητή.

"Κινδυνεύουν θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και σε πρακτορεία σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει πολλά εργοστάσια", λέει ο κ. Γυριχίδης.

Βέβαια, αυτά τα πειράματα είναι επικίνδυνα κι ο δρόμος της διασκευής, ολισθηρός, οδηγεί συχνότατα μακριά απ' την ποίηση και τη βαθύτερη ουσία του αριστοφάνειου λόγου, και μπορεί να γίνει μια παράθεση φτηνών ευφυολογιών.

Σήμερα στις Ο.Α. της Θεσσαλονίκης εργάζονται συνολικά 450 άτομα, μόνιμοι και συμβασιούχοι και περίπου 30 άτομα στα πρακτορεία.

Η μετάφραση του Βασίλη Ρώτα δεν ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία.

"Θα κοπούν θέσεις συμβασιούχων και θα περιοριστούν θέσεις στον αέρα.

Ο Ρώτας δούλεψε με σίγουρη γνώση και πολλήν αίσθηση ποιητική, δίνοντας ένα κείμενο που σφύζει από ζωή και νιάτα.

Έχουμε 30 άτομα που πετούν με έδρα την πόλη μας και υπάρχει πιθανότητα να περιοριστούν στους 18 εργαζόμενους", τονίζει ο κ. Γυριχίδης.

Δεν μετέφερε την ιστορία στη σύγχρονη εποχή, όπως έκανε ο Ζαν Βιλάρ που μεταμόρφωσε τον Τρυγαίο σε σύγχρονο Γάλλο αμπελουργό, θύμα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος της Αλγερίας.

Το Σωματείο Εργαζομένων Ο.Α. απέστειλε επιστολή στους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, με την οποία τους ζητά να παρέμβουν, ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της εταιρείας.

Προτίμησε, και σωστά, να μπολιάσει ένα αρχαίο έργο με στοιχεία της σύγχρονης εποχής.

Ο βουλευτής α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, αντιδρώντας, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών, ζητώντας να γνωρίσει τι προτίθεται να κάνει η πολιτική ηγεσία, για να μη δεχτεί πλήγμα η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα.

Στοιχεία που ηχούν παράλογα μέσα στο έργο·

Η στάση της εταιρείας

μα μήπως και ολόκληρο το θέατρο του Αριστοφάνη δεν είναι, με μια έννοια, θέατρο του παραλόγου;

Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές δεν έχουν κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση ή τον περιορισμό των πτήσεων, ενώ σε προσπάθεια που έκανε η "Μ" δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Αλλ' ας δούμε την κεντρική ιδέα του μύθου της "Ειρήνης". Ένας αμπελουργός από τα περίχωρα της Αθήνας, ο Τρυγαίος, βλέποντας την Ελλάδα να καταστρέφεται από τον Πελοποννησιακό πόλεμο που δεν λέει να τελειώσει, μαζεύει τους απλούς ανθρώπους απ' όλη την Ελλάδα, γεωργούς, εμπόρους, μαραγκούς, μαστόρους, μέτοικους και ξένους και νησιώτες, να βάλουν ένα χεράκι για να ελευθερώσουν την Ειρήνη, που την είχε φυλακίσει ο Πόλεμος σε μια σπηλιά. Πράγμα που τελικά πετυχαίνουν.

Ο χορός λοιπόν δεν είναι μόνο Αθηναίοι, είναι οι Πανέλληνες που καταλαβαίνουν πως πρέπει να ενωθούν και να λησμονήσουν τις διαφορές τους, για να σταματήσει το κακό. Είναι οι απλοί άνθρωποι που σηκώνουν τα βάρη του πολέμου, που ακολουθούν ανάξιους (και συχνά δειλούς) αρχηγούς, που τα δικά τους χωράφια ρημάζουν ακαλλιέργητα, όταν φεύγουν σε εκστρατεία, και τα δικά τους δέντρα και σπίτια καίγονται απ' τους εχθρούς, όταν ο πληθυσμός της περιοχής κλείνεται μέσα στα τείχη της πόλης.

Δεν είχε τα ίδια αισθήματα ο χορός στους "Αχαρνής" που παίχτηκαν το 425 στα Λήναια -λίγα χρόνια πριν την "Ειρήνη". Τότε οι Αθηναίοι δεν είχαν ακόμα εξαντληθεί ολοκληρωτικά και γι' αυτό οι γέροντες του χορού δε θέλουν στην αρχή ν' ακούσουν τίποτα για συνθήκη με τους Πελοποννησίους. Το 422 όμως, που παίζεται η "Ειρήνη", όλοι είναι πια καταπονημένοι και λαχταρούν την ειρήνη. Ακριβώς αυτής της λαχτάρας έκφραση είναι η κωμωδία του Αριστοφάνη κι αυτός ο αδιάκοπος καημός για επιστροφή στα ειρηνικά έργα, στο σκάψιμο του χωραφιού, στο εργαστήρι, στα γλεντάκια με τους φίλους, είναι που δίνει τον παλμό στην κίνηση του χορού και το λυρισμό στο τραγούδι του:

Δεν πολυθέλω τις μάχες, παρά κοντά στη φωτιά να κουτσοπίνω με φίλους καίγοντας ξύλα ξερά, κούτσουρα απ' το καλοκαίρι, κι ανασκαλεύοντας τη θράκα να καβουρντίζω στραγάλια…

"Ειρήνη" του Αριστοφάνη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1965).

"Ειρήνη" του Αριστοφάνη, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν (1979).

Ο Πέλος Κατσέλης ανέβασε την "Ειρήνη" με πολλήν ευσυνειδησία, χωρίς όμως να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του παρείχε το έργο· είχες διαρκώς την εντύπωση ότι το κείμενο ήταν τόσο πνευματώδες, ώστε η παράσταση θα μπορούσε να "αστράφτει" περισσότερο. Ακόμα, ο σκηνοθέτης δεν κατάφερε να υποτάξει τους ερμηνευτές σ' ένα ενιαίο σύνολο. Εδώ βέβαια δεν μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού ήταν τόσο ανομοιογενής η προέλευση των ηθοποιών και τόσο λίγος (όχι βέβαια για τις ελληνικές συνθήκες, όπου ο αριθμός των δοκιμών είναι συνήθως απελπιστικά μικρός) ο χρόνος της προετοιμασίας. Παρ' όλα αυτά όμως, και παρά την υποκειμενική αδυναμία μερικών ηθοποιών και την ανωριμότητα των νέων του χορού, η παράσταση στέκει απόλυτα. Και δεν υπάρχει σ' αυτή την αναγνώριση καμιά επιείκεια. Είναι πραγματικά τέτοιο το μεράκι και τόσο ευσυνείδητη η δουλειά όλων των παραγόντων του Άρματος, που φεύγεις τελικά ξεχνώντας τις αντιρρήσεις σου, με την ευφορία του θεατή που παρακολούθησε καλό θέατρο. Στη δημιουργία αυτής της ευφορίας συντελεί αποφασιστικά και η ωραία μουσική του Νικηφόρου Ρώτα, που αν σε μερικά σημεία ήταν λιγότερο αργή (ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η παράσταση "κάνει κοιλιά") θα εξυπηρετούσε περισσότερο το τελικά θετικό αποτέλεσμα. Επίσης ουσιαστική είναι και η συμβολή των κοστουμιών του Σπύρου Βασιλείου.

Από τους ηθοποιούς δε θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε κανένα, μιας και οι ίδιοι δούλεψαν σαν μια φιλική ομάδα, χωρίς βεντετισμούς και διακρίσεις - δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι φωτογραφίες τους δημοσιεύονται στο πρόγραμμα με αλφαβητική σειρά. Περιοριζόμαστε ν' αναφέρουμε τα ονόματά τους. Όχι πως έχουν όλοι την ίδια επιτυχία· αλλά σ' όλους ανήκει η τιμή για την συμμετοχή στην ευγενική προσπάθεια: Ανδρεόπουλος, Βασιλείου, Γιαννακού, Γραμμένος, Δακτυλίδης, Έξαρχος, Κατσιγιάννης, Κοτσίρης, Ληναίος, Μπελίτση, Ρεύματος, Ταξιάρχης, Τσιτσόπουλος, Φωτίου, Χριστόπουλος, Ψαρράς.

Αυτά για την παράσταση. Οπωσδήποτε όμως, οι επιμέρους παρατηρήσεις δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι τόσοι αξιόλογοι ηθοποιοί, αφήνοντας άλλες επικερδέστερες εργασίες, συμφώνησαν πάνω στις ίδιες αρχές και συγκρότησαν μια ομάδα για να τις υπηρετήσουν. Σημασία έχει ότι το αφημένο στην τύχη του και στον ελληνικό κινηματογράφο κοινό της κωμόπολης και του χωριού έρχεται σ' επαφή με το καλό θέατρο, μέσα από ένα έργο λαϊκό, που προσφέρεται γι' αυτή την επαφή. Σημασία έχει η συγκίνηση, η κατάνυξη θα λέγαμε, των 5.000 θεατών της Νικόπολης που πέρασαν μια βραδιά γιορτής - να επιτέλους που το θέατρο βγαίνει από την κλειστή αίθουσα και ξαναγυρνάει στη λαϊκή συνάθροιση, στο γήπεδο και στην πλατεία. Όσο για την ποιότητα της εργασίας, αυτή με τον καιρό θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο - το σημαντικό όμως είναι ότι το Άρμα Θεάτρου σκοπεύει σωστά.

(Νικηφ. Παπανδρέου, Επιθεώρηση Τέχνης, 1964)