Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( θρήνος στην πολωνία :: 29/1/2006 21:39:15) 

Μπορεί οι έρευνες για την εύρεση επιζώντων να συνεχίζονται, ωστόσο το δριμύ ψύχος αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας. Η Πολωνία πλήττεται από το βαρύτερο χειμώνα που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και στους 30 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Ανεξάρτητα από το δυστύχημα, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για σχεδόν 200 νεκρούς από το ψύχος.

ΓΝΩΜΗ

8.4.4 Αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Κατέρρευσε στέγη εκθεσιακού κέντρου από το βάρος του χιονιού. Τουλάχιστον 66 νεκροί

Οφθαλμίατροι και όχι ξεματιάστρες

Τα όργανα του κράτους ψηφίζουν νόμους, διοικούν (εκτελούν) εφαρμόζοντας αυτούς τους νόμους και απονέμουν δικαιοσύνη, επιλύοντας τις διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή των νόμων.

Θρήνος στην Πολωνία

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΚΗΣ

Επομένως η κρατική εξουσία εκδηλώνεται με τρεις διαφορετικές λειτουργίες: τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική.

Εξανεμίζονταν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων μετά την κατάρρευση της στέγης εκθεσιακού κέντρου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 66 άτομα, όσο έπεφτε το βράδυ στην πόλη Χορζόφ στη Νότια Πολωνία, καθώς στην περιοχή επικρατούσε πολικό ψύχος με τη θερμοκρασία να πέφτει στους μείον 30 βαθμούς Κελσίου.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Μπίκας, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τους διαιτητές στο προβεβλημένο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής είχε αφήσει άφωνους τους πάντες όταν δήλωσε ότι "μας έχουν ματιάσει". Με τη διάκριση των λειτουργιών η κρατική εξουσία μοιράζεται σε διαφορετικά όργανα και δεν συγκεντρώνεται σε ένα από αυτά, γεγονός που θα οδηγούσε σε αυθαιρεσίες.

Το σκέπαστρο του εκθεσιακού κέντρου κατέρρευσε από το βάρος του χιονιού και, παρότι οι έρευνες συνεχίζονταν, οι διασωστικές ομάδες εμφανίζονταν απαισιόδοξες. Λάθος κ. Μπίκα. Με αυτήν τη διάκριση των λειτουργιών της κρατικής εξουσίας είναι οργανωμένο το πολίτευμά μας.

Ο Γιαν Βολόζιν, επικεφαλής μίας ομάδας έρευνας και διάσωσης που χρησιμοποιεί σκυλιά ως ανιχνευτές, τόνιζε χθες το βράδυ ότι τα σκυλιά "δεν εντόπισαν κανένα ίχνος ζωής κάτω από τα συντρίμμια".

Δεν σας έχει ματιάσει κανείς, ούτε χρειάζονται ξεματιάστρες. Το άρθρο 26 του Συντάγματός μας καθορίζει τα κρατικά όργανα που ασκούν αυτές τις λειτουργίες.

"Με τόσο χαμηλή θερμοκρασία οι πιθανότητες να βρούμε κάποιον ζωντανό είναι ελάχιστες, αλλά ακόμη ελπίζουμε", σημείωνε κάποιος άλλος από τους συμμετέχοντες στο έργο της διάσωσης.

Οφθαλμίατρος χρειάζεται επειγόντως, διότι οι περισσότεροι διαιτητές άλλα βλέπουν και άλλα σφυρίζουν.

Στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη δημιουργείται η ανάγκη για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση της κρατικής εξουσίας.

Αλλοδαποί θύματα

Παράλληλα με τον οφθαλμίατρο, καλό θα είναι να βάλετε κανόνες στον χώρο που διευθύνετε, ώστε να μην άγεστε και φέρεστε από τα όποια σχόλια ακούγονται. Αυτό πραγματοποιείται με τη συνεργασία των οργάνων που ασκούν κρατικές λειτουργίες.

Ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων και τόνισε ότι δεν αναμένεται να αυξηθεί.

Οι αποφάσεις σας να είναι αιτιολογημένες και όχι προσαρμοσμένες έτσι ώστε να ικανοποιήσετε κάποιους, οι οποίοι με το παραμικρό δημιουργούν κλίμα. Για το λόγο αυτό καθιερώνεται η αρχή της σχετικής διάκρισης των λειτουργιών.

"Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία δεν αναμένεται να αλλάξουν, υπάρχουν 66 θάνατοι από το δυστύχημα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιών και δύο αλλοδαπών", δήλωσε ο Καζίνσκι.

Αν δεν μπορείτε να διασφαλίσετε τα αυτονόητα, παραιτηθείτε.

Τη σχετική διάκριση των λειτουργιών ακολουθεί και το ελληνικό Σύνταγμα, όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα.

Σύγχυση δημιουργήθηκε σχετικά με τον αριθμό των αλλοδαπών θυμάτων, καθώς η υποδιοικήτρια της τοπικής αστυνομίας Ρενάτα Κασπρίζικ δήλωσε ότι έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αλλοδαποί: Ένας Γερμανός, ένας Βέλγος, ένας Τσέχος και ένας Σλοβάκος, διευκρινίζοντας πάντως ότι η διαδικασία αναγνώρισης δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ίσως είναι δύσκολη απόφαση η αποχώρηση, διότι είναι πολλά τα χρήματα της αποζημίωσής σας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στην άσκηση της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, η Βουλή, κάποιες φορές, αποκτά δικαστικές αρμοδιότητες (π.χ. όταν δικάζει Υπουργούς) και η Κυβέρνηση νομοθετικές (πράξεις νομοθετικού περιεχομένου*).

Στις Βρυξέλλες το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για τρεις Βέλγους τραυματίες, η Σλοβακία για δύο αγνοούμενος και η Τσεχία για τρεις Τσέχους που δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

Όμως, δυστυχώς, με όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, όλοι οι διαιτητές που μπαίνουν στην κληρωτίδα εύχονται να μην τους τύχει να "σφυρίξουν" παιχνίδι κάποιας από τις - λεγόμενες - μεγάλες ομάδες.

φωτ.8.10 Αριστοτέλης Πρώτος ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» του επισήμαινε την τριμερή διάκριση της πολιτείας «στο Βουλευόμενο, στο Περί τας Αρχάς και στο Δικάζον». Η σύγχρονη θεωρία για την διάκριση των λειτουργιών της κρατικής εξουσίας έχει τις ρίζες της στις θεωρίες του Γάλλου φιλοσόφου Μοντεσκέ που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη Γαλλική Επανάσταση: «Πρέπει τα πράγματα στο κράτος να είναι διαμορφωμένα κατά τρόπο, ώστε η εξουσία να συγκρατεί την εξουσία». - Να ανατρέξετε στο βιβλίο της Ιστορίας σας και να μελετήσετε την ιστορική περίοδο που ο Γάλλος φιλόσοφος στο «Πνεύμα των Νόμων» ζητούσε τη διάκριση των λειτουργιών της κρατικής εξουσίας.

Ημέρα πένθους

Το κλίμα είναι τέτοιο που η καχυποψία κυριαρχεί στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής.

φωτ. 8.11 Η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας αποτελεί βασική αρχή του κράτους δικαίου. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια και αποκλείεται κάθε δυνατότητα επέμβασης της Κυβέρνησης. Για να είναι ουσιαστική η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας το Σύνταγμα κατοχυρώνει αυστηρές και ανεξάρτητες από την εκτελεστική εξουσία διαδικασίες διορισμού και παύσης των δικαστών.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Καζιμίερζ Μαρτσίνκιεβιτς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την επίσκεψή του στη Σουηδία, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, λόγω του δυστυχήματος, επιθεώρησε τον τόπο της τραγωδίας και δήλωσε ότι οι προσπάθειες διάσωσης -στις οποίες λαμβάνουν μέρος πάνω από 1.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες, εργαζόμενοι σε ορυχεία και μέλη ειδικών ομάδων διάσωσης- θα συνεχισθούν χωρίς διακοπή.

Δεν μιλάμε για τα άλλα εθνικά πρωταθλήματα (Β', Γ' Εθνικής και Ερασιτεχνικό), διότι εκεί γίνεται "του Κουτρούλη ο γάμος".

*Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου:

Οι αρχές της χώρας κήρυξαν την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους.

Έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία για τη λήξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης μπορεί να εκδόσει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση μέσα σε 40 ημέρες.

Έρευνα για τα αίτια

Προσπαθήστε κ. Μπίκα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔ να αποφορτίσετε το κλίμα που υπάρχει στους διαιτητές, ώστε να λήξει ομαλά το πρωτάθλημα. Με τις πράξεις αυτές μπορούν να τροποποιούνται ή να καταργούνται ισχύουσες νομικές διατάξεις.

Η αστυνομία και η πυροσβεστική ανέφεραν ότι η κατάρρευση της στέγης (150 x 100 μ.) οφείλεται στο βάρος του χιονιού, όμως ο διαχειριστής του κτιρίου δήλωσε ότι το χιόνι καθαριζόταν τακτικά.

Διότι έτσι όπως πάμε, με τις τιμωρίες και τους αποκλεισμούς σε λίγο θα ψάχνουμε διαιτητές για να διευθύνουν τους εναπομείναντες αγώνες.

Για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διεξάγεται έρευνα.

Η ευθύνη είναι δική σας.