Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ακόμη μία αιματηρή επίθεση καταγράφηκε χθες στην ιρακινή πρωτεύουσα εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 28 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

8.3 Τι είναι Σύνταγμα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών στη Βαγδάτη έγινε στόχος σουνιτών ανταρτών, οι οποίοι θεωρούν ότι υποκινεί τις επιθέσεις σιιτών εναντίον της σουνιτικής μειονότητας της χώρας, αν και οι ιρακινές αρχές αρνούνται αυτές τις κατηγορίες.

Ανησυχητικά παραδείγματα της Ιστορίας για τον Κ. Σημίτη

Όταν ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση, στους δρόμους του Παρισιού αντηχούσε το σύνθημα «Constitution» (Σύνταγμα).

Χθες, όταν οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας κατάφεραν να διεισδύσουν στον αυστηρά φρουρούμενο προαύλιο χώρο του υπουργείου, φορώντας στολές αξιωματικών της αστυνομίας, στην ακαδημία της ιρακινής αστυνομίας, δίπλα ακριβώς από το υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιούνταν τελετή για την 84η επέτειο από την ίδρυση του Σώματος, με αποτέλεσμα το πολύνεκρο της επίθεσης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση ενάντια στην απολυταρχική μοναρχία του Όθωνα, τη νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, οι Έλληνες ζητούσαν να ψηφιστεί Σύνταγμα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο.

Η επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη προβληματική εικόνα που παρουσιάζει η καθημερινότητα στο εσωτερικό, παραπέμπει στα πολλά παραδείγματα ηγετών οι οποίοι, παρότι σημείωσαν επιτυχίες διεθνούς εμβέλειας, δεν κατάφεραν να τις εξαργυρώσουν πολιτικά και έχασαν τις εκλογές. Γιατί οι πολίτες στη Γαλλία, την Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο απαιτούν, μέσα από αιματηρούς συχνά αγώνες, τη δημιουργία Συντάγματος;

Η σχετική ανακοίνωση έκανε την εμφάνισή της σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν συνήθως οι ισλαμιστές, αλλά η αυθεντικότητά της δεν έχει εξακριβωθεί.

Κορυφαίο ίσως παράδειγμα η ήττα του Ουίνστον Τσώρτσιλ μετά τη νίκη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί το Σύνταγμα, όπως θα δούμε, προσφέρει ένα σταθερό όριο ασφάλειας για τον πολίτη, μια νομική προστασία από την αυθαιρεσία του απολυταρχικού μονάρχη παλαιότερα αλλά και γενικότερα της κρατικής εξουσίας σήμερα.

Νωρίτερα, η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι 12 Aμερικανοί -οκτώ στρατιώτες και τέσσερις πολίτες- σκοτώθηκαν από πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Black Hawk.

Δεν είναι όμως ο μόνος.

Συγκεκριμένα το Σύνταγμα:

Το ελικόπτερο κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου ανατολικά του Ταλ Αφάρ, κοντά στα σύνορα του Βόρειου Ιράκ με τη Συρία.

Ο Τζορτζ Μπους, ο πατήρ, είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται στο ξενίθ (91%) μετά τη νίκη στον Πόλεμο του Κόλπου, για να χάσει ένα χρόνο αργότερα την προεδρία από τον Μπιλ Κλίντον.

• Είναι ο θεμελιώδης νόμος της Πολιτείας, δηλαδή ανώτερος από όλους τους νόμους.

Επρόκειτο για το πλέον θανατηφόρο δυστύχημα σε διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Σε μερικές περιπτώσεις μεσολάβησε σημαντικό χρονικό διάστημα ανάμεσα στις ιστορικής σημασίας επιτυχίες και την τελική απομάκρυνση από την εξουσία.

Αυτό σημαίνει, ότι όλοι οι νόμοι της Πολιτείας πρέπει να στηρίζονται στο Σύνταγμα, π.χ. η ισότητα των δύο φύλων κατοχυρώθηκε στο Σύνταγμα του 1975.

Ο αμερικανικός στρατός διεξάγει έρευνα για τα αίτια της συντριβής, αλλά προς το παρόν την αποδίδει στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ο Χέλμουτ Κολ έχασε οκτώ χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αλλαγή του Οικογενειακού και Εργατικού Δικαίου της χώρας μας, που κατοχυρώνουν πια την ισότιμη θέση της γυναίκας στην οικογένεια και την εργασία.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελίωσε τη Δημοκρατία το '74, αλλά θα έχανε στις εκλογές του '81 εάν δεν μεταπηδούσε ευφυώς στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

• Ρυθμίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της κρατικής εξουσίας, προσδιορίζοντας επακριβώς τα όρια των αρμοδιοτήτων των κρατικών οργάνων ώστε να παρεμποδίζονται τυχόν αυθαιρεσίες σε βάρος των πολιτών.

Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος δύο μόλις μήνες μετά τη μεγαλύτερη επιτυχία της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής και την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. γνώρισε τη συντριβή στις εκλογές.

• Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των πολιτών και καθορίζει τις βασικές υποχρεώσεις τους.

Το δίδαγμα είναι σαφές.

Ορισμένα Συντάγματα προβλέπουν ότι τα άρθρα τους μπορούν να αναθεωρηθούν (αλλάξουν) ή να καταργηθούν εύκολα.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι λαοί έδειξαν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την οικονομική τους κατάσταση και την ποιότητα της εσωτερικής διακυβέρνησης παρά για τις διπλωματικές επιτυχίες των ηγετών τους.

Τα Συντάγματα αυτά ονομάζονται ήπια.

Αυτό επιβεβαιώνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τα ήπια, υπάρχουν Συντάγματα, τα οποία προβλέπουν ότι ορισμένα άρθρα τους δε μπορούν να αναθεωρηθούν, ενώ άλλα αναθεωρούνται κάτω από ιδιαίτερες προϋποθέσεις (ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, ειδική, χρονοβόρα διαδικασία).

Πολλοί χαιρετίζουν την απόφαση του Ελσίνκι, την ένταξη στην ΟΝΕ, την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ενδεχομένως και τη λύση του Κυπριακού, αλλά η απογοήτευση από τα προβλήματα της καθημερινότητας και την περιρρέουσα διαφθορά, και η κούραση από την παρατεταμένη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία απειλούν τον κ. Σημίτη και του υπενθυμίζουν τα ανησυχητικά παραδείγματα της Ιστορίας.

Αυτά τα Συντάγματα ονομάζονται αυστηρά.

Το Σύνταγμα της χώρας μας που ψηφίστηκε το 1975, ως προς την αναθεώρηση του είναι αυστηρό, γιατί απαγορεύει την αναθεώρηση των διατάξεων που καθορίζουν τη μορφή του πολιτεύματος και ορισμένων διατάξεων για τα ατομικά δικαιώματα. Αναθεωρήθηκε δύο φορές, το 1986 και το 2001. Σήμερα αναφερόμαστε στο Σύνταγμα του 1975/86/2001 ή Σύνταγμα του 2001.