Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( αγγλια: "καπνοσ" η τσελσι, 1-3 τη γουεστ χαμ, γκελα της λιβερπουλ στο μπολτον :: 2/1/2006 19:20:35) 

Ο Φρανκ Λαμπάρντ σκοράρει για την Τσέλσι στο παλιό του… σπίτι, "Άπτον Παρκ", έδρα της άλλοτε ομάδας του, Γουέστ Χαμ.

Έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έλυσε (σχεδόν) το Κυπριακό, αλλά τον καταψήφισαν

Έμμετρα μυθιστορήματα σε δημώδη γλώσσα

ΑΓΓΛΙΑ: "ΚΑΠΝΟΣ" Η ΤΣΕΛΣΙ, 1-3 ΤΗ ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ, ΓΚΕΛΑ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΣΤΟ ΜΠΟΛΤΟΝ

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ

3. Ανάμεσα στο 13ο και 15ο αιώνα εμφανίζεται μια σειρά έμμετρων μυθιστορημάτων, που έχουν για πρότυπά τους τα φραγκικά ιπποτικά έργα, αλλά και τα παλαιότερα βυζαντινά ή ακόμα και τα αλεξανδρινά έμμετρα μυθιστορήματα.

Πιάσει με αν μπορείς

Η ήττα του Κληρίδη στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα

Στις έμμετρες αυτές περιπετειώδεις ιστορίες συγχωνεύονται ανατολικά και χριστιανικά στοιχεία με υπεροχή του ελληνικού στοιχείου.

Όπως ακριβώς τελείωσε το 2005, έτσι κι άρχισε το 2006 στην Αγγλία. Η Τσέλσι πέρασε θριαμβευτικά και από το "Άπτον Παρκ", υποτάσσοντας με 1-3 τη Γουέστ Χαμ, για να φτάσει τη διαφορά της από τη 2η Μάντσεστερ στους 14 πόντους και να "αγκαλιάζει" από πολύ νωρίς το δεύτερο σερί πρωτάθλημά της

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Η έρευνα έχει εξακριβώσει επιδράσεις από το Χίλιες και μία νύχτες ή από νεοελληνικά παραμύθια.

επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗΣ

Πέρασαν ξώφαλτσα από μας οι εκλογές στην Κύπρο, αλλά δεν θα έπρεπε.

Πάντως τα γλωσσικά φραγκικά δάνεια στα έμμετρα μυθιστορήματα είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που υπάρχουν στο Χρονικόν του Μορέως.

Μεγαλύτερη αίσθηση από την 9η σερί νίκη της Τσέλσι, πάντως, προκάλεσε η πρώτη απώλεια της Λίβερπουλ μετά από 10 νίκες στη σειρά.

Λίγο περισσότερη προσοχή δεν θα έβλαπτε.

Η συλλογή παραμυθιών που έγινε γνωστή ως Χίλιες και μία νύχτες είναι ινδικής και περσικής προέλευσης και οι ιστορίες που περιέχει ανάγονται στο 10ο αιώνα. Δεν πρέπει να εννοήσουμε κυριολεκτικά τον αριθμό 1.001. «Χίλιες» στα αραβικά σημαίνει αναρίθμητες. Στη συλλογή αυτή ανήκει η γνωστή ιστορία του Σεβάχ του Θαλασσινού. Μπρούνο Μπέτελχαϊμ, Η γοητεία των παραμυθιών

Η Μπόλτον σταμάτησε τους "κόκκινους" (2-2) με τον Ελ Χατζί Ντιούφ να σκοράρει εις βάρος της άλλοτε ομάδας του (ο Γιαννακόπουλος έπαιξε 90').

Εμείς το αντιμετωπίσαμε ως εξής: έγιναν εκλογές, κέρδισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος και έχασε ο Γλαύκος Κληρίδης.

Τα μυθιστορήματα αυτά («μυθιστορίαι») μοιάζουν με παραμύθια διασκευασμένα σε στίχους.

Απόψε, πάντως, διεξάγεται η πρώτη σπουδαία αναμέτρηση του 2006:

Αυτό.

Η υπόθεση τους είναι αισθηματική, αναφέρονται συνήθως σε δύο ερωτευμένους νέους, που την ένωσή τους εμποδίζουν κίνδυνοι και απρόοπτες περιπέτειες.

η Άρσεναλ φιλοξενεί τη Μάντσεστερ στο "Χάιμπουρι", εκεί όπου η Γιουνάιτεντ έχει ηττηθεί μόλις δύο φορές στις έξι επισκέψεις της μετά το 2000.

Τίποτε άλλο.

Στο τέλος όμως οι δύο νέοι ενώνονται και γίνονται ευτυχισμένοι, όπως συμβαίνει στα παραμύθια.

Η "έριδα" των δυο προπονητών, Αρσέν Βενγκέρ και σερ Άλεξ Φέργκιουσον, δίνει πάντα διαφορετικό "χρώμα" στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Κι όμως.

Τα έμμετρα μυθιστορήματα θεωρήθηκαν πρόγονοι των σημερινών μυθιστορημάτων.

Πάντως, θα λείπουν μετά από μια δεκαετία οι "καπετάν φασαρίες" Πατρίκ Βιεϊρά, Ρόι Κιν.

Όσοι ασχολούνται με την πολιτική, και περισσότερο από όλους ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει ίσως να σκύψουν πάνω από τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών.

Το γεγονός δεν ήταν τυχαίο.

Η 21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Μπόλτον - Λίβερπουλ 2-2 (11' Ζαϊντί, 71' Ντιούφ - 67' πέν. Τζέραρντ, 82' Λουίς Γκαρσία), Γουέστ Χαμ - Τσέλσι 1-3 (46' Χέργουντ - 25' Λαμπάρντ, 63' Κρέσπο, 81' Ντρογκμπά), Γουέστ Μπρομ - Άστον Βίλα 1-2 (76' Γουότσον - 47' Ντέιβις, 80' πέν. Μπάρος), Μπέρμιγχαμ - Γουίγκαν 2-0 (20' Πέναντ, 33' Μέλχιοτ), Έβερτον - Τσάρλτον 3-1 (9' Μπίτι, 41', 59' Κάχιλ - 17' Χόλαντ), Φούλαμ - Σάντερλαντ 2-1 (43' Τζον, 61' Τζον - 7' Λόρενς), Νιουκάστλ - Μίντλεσμπρο 2-2 (7' Σολάνο, 90' Κλαρκ - 54' Αγιεγκμπένι, 87' Χασελμπάινκ), Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σήμερα, Μάντσεστερ Σίτι - Τότεναμ αύριο.

Όχι για να αναζητήσουν ευθύνες για το πώς, ενώ όλοι έβλεπαν ότι ο συνασπισμός που στήριζε τον Τ. Παπαδόπουλο θα κέρδιζε τις εκλογές, η Αθήνα πίστευε ώς την (προ)τελευταία στιγμή ότι νικητής θα ήταν ο Κληρίδης.

Μέχρι τότε η λογοτεχνία γραφόταν σε αρχαία ελληνική γλώσσα και βρισκόταν στα χέρια των λογίων της Κωνσταντινούπολης.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (21η αγωνιστική) Β. - ΓΚΟΛ 1. Τσέλσι 58 - 46-10 2. Μάντσεστερ Γ. 44 - 40-17 3. Λίβερπουλ 41 - 28-11 4. Τότεναμ 37 - 29-18 5. Γουίγκαν 34 - 25-26 6. Άρσεναλ 33 - 27-15 7. Μπόλτον 32 - 25-20 8. Μάντσεστερ Σ. 28 - 27-22 9. Μπλάκμπερν 27 - 24-24 10. Γουέστ Χαμ 26 - 27-30 11. Νιουκάστλ 26 - 20-23 12. Άστον Βίλα 25 - 25-30 13. Τσάρλτον 25 - 24-30 14. Φούλαμ 23 - 25-30 15. Έβερτον 23 - 14-31 16. Μίντλεσμπρο 22 - 25-30 17. Γουέστ Μπρομ 19 - 20-31 18. Πόρτσμουθ 17 - 11-15 19. Μπέρμιγχαμ 16 - 15-29 20. Σάντερλαντ 6 - 15-38

Αλλά για να εντοπίσουν το μεγάλο πολιτικό μήνυμα που προκύπτει από τις εκλογές αυτές.

Δεν υπήρχε επίσης καλλιεργημένη αστική τάξη, ώστε να εκτιμήσει το μυθιστόρημα που είναι προϊόν ευρείας κατανάλωσης και προορίζεται για ατομική ανάγνωση.

Πες μας για τη λακκούβα…

Η κατάκτηση όμως της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους και η ίδρυση στην Ελλάδα ενετικών αποικιών οδήγησε στη δημιουργία μιας λογοτεχνίας «ελληνικής ως προς τη γλώσσα αλλά γαλλοελληνικής ή ιταλοελληνικής ως προς την έμπνευση», όπως υποστηρίζει στο βιβλίο του Ιστορία του Ελληνικού μυθιστορήματος ο Γάλλος νεοελληνιστής Henri Tonnet.

Ποιο μήνυμα;

Από την εποχή αυτή έχουν σωθεί πέντε ιπποτικά μυθιστορήματα.

Το εξής: ότι ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει τίποτε.

Το μεγαλύτερο σε έκταση και πιο διαδεδομένο είναι το Λίβιστρος και Ροδάμνη, που η διήγηση του ταιριάζει σε παραμύθι χωρίς να γίνεται ποτέ ανιαρή.

Μόνο τι έχει στην τσέπη του, και τι μπορεί να κάνει με αυτά που έχει.

Μικρότερο σε έκταση και με όχι τόσο φανερή την φράγκικη επίδραση είναι το Κατά Καλλίμαχον και Χρυσορρόην, ενώ πιο σύντομο ακόμα είναι το Βέλθανδρος και Χρυσάντζα που θεωρείται το παλαιότερο.

Ο Κληρίδης έχασε, παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρόεδρος που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδήγησε το Κυπριακό μια ανάσα πριν από τη λύση και κατηύθυνε το νησί στο οικονομικό θαύμα της τελευταίας δεκαετίας.

Η υπόθεση του ιπποτικού μυθιστορήματος Βέλθανδρος και Χρυσάντζα: Ο Βέλθανδρος, γιος του βασιλιά των Ρωμαίων, φτάνει στην αυλή του βασιλιά της Αντιόχειας και αναγνωρίζει τη βασιλοπούλα Χρυσάντζα. Ήταν η ίδια που με την εντολή του Έρωτα βράβευσε ως την πιο όμορφη από σαράντα όμορφες στο Ερωτόκαστρο, όπου είχε μπει προηγουμένως. Οι δύο νέοι φλογίζονται από έρωτα και έπειτα από κινδύνους και βάσανα ενώνονται και ευτυχούν. Ο Βέλθανδρος διαδέχεται στο θρόνο τον πατέρα του.

Τι ζήτησε;

Το έργο έχει πολύ περισσότερα ελληνικά και ανατολικά στοιχεία και πολύ λιγότερα φραγκικά, ενώ το υπερφυσικό στοιχείο του παραμυθιού υπάρχει σε μικρότερη έκταση.

Να εκλεγεί πρόεδρος για μερικούς μήνες, ώστε να ολοκληρωθεί η λύση του Κυπριακού.

Τα δύο άλλα από τα ιπποτικά μυθιστορήματα είναι διασκευές από πολύ διαδεδομένα δυτικά πρότυπα.

Έτσι, για την υστεροφημία του.

Το Ιμπέριος και Μαργαρώνα σε γλώσσα λαϊκότερη, που διαβάστηκε πολύ την περίοδο της Τουρκοκρατίας, έχει για πρότυπο μια διασκευή από το Χίλιες και μία νύχτες, έργο γνωστό στην Προβηγκία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με τι τον αντάμειψαν οι Κύπριοι για όλα αυτά;

Η αθηναϊκή μάλιστα παράδοση, που την αναφέρει και ο ποιητής του 19ου αιώνα Καισάριος Δαπόντες, έλεγε ότι η Μαργαρώνα έχτισε το μοναστήρι του Δαφνιού.

Με μια ασύλληπτη ήττα.

Τέλος το Φλόριος και Πλατζιαφλόρα αποτελεί και αυτό διασκευή γαλλικού μυθιστορήματος και ήρθε στην Ελλάδα μέσω μιας ιταλικής μετάφρασης.

Έγινε τώρα αντιληπτό για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

Μεταξύ αυτών των έργων, τα πιο ενδιαφέροντα για την ιστορία του ελληνικού μυθιστορήματος είναι σίγουρα εκείνα που ο συγγραφέας τους δανείστηκε από τη Δύση μόνο ένα σύνολο ιδεών και ένα σχέδιο, ενώ κατάφερνε να γράψει ένα πολύ πειστικό μυθιστόρημα ελληνικής ιπποσύνης. Henri Tonnet, Ιστορία του ελληνικού μυθιστορήματος

Ακριβώς. Για τον Κώστα Σημίτη. Τι να του πουν του Ελληνάρα οι θρίαμβοι στο εξωτερικό; Τι να του πουν οι επευφημίες στο Ευρωκοινοβούλιο; Αυτός με βάση την ακρίβεια θα (σε) κρίνει. Αν του έκλεισες τη λακκούβα έξω από το σπίτι. Αν εξαφάνισες τις ουρές στο ΙΚΑ, αν μείωσες την ανεργία, αν βελτίωσες το κυκλοφοριακό….

Καθημερινότητα σαν εφιάλτης

Ήτοι, θα κρίνει με βάση αυτή τη ρημάδα την καθημερινότητα, την οποία όλο την ξορκίζουν, αλλά εκείνη δεν λέει να πάει στον αγύριστο. Δηλώνει παρούσα σαν το χειρότερο εφιάλτη. Το ωραίο είναι ότι πολλοί υπουργοί, όταν μιλάς μαζί τους, σου λένε με τη μεγαλύτερη ευκολία ότι "το πρόβλημα λύνεται όπου νά 'ναι" ή ότι "η κατάσταση αντιμετωπίζεται άμεσα" ή ακόμη ότι "το θέμα έχει πάρει τον δρόμο του". Αμ έλα που ούτε το πρόβλημα λύνεται ούτε αντιμετωπίζεται ούτε έχει πάρει τον δρόμο του. Εκεί που ήταν είναι, και ο πολίτης που είναι εθισμένος να το βρίσκει συνέχεια μπροστά του, ακόμη κι αν επιχειρηθεί κάτι να το βελτιώσει, εκείνος είναι ο τελευταίος που θα το καταλάβει. Και να του το πουν (να του το υποδείξουν) δεν θα το πιστεύει. Γιατί αυτό κατάφερε η κυβέρνηση: να βυθίζεται καθημερινά στην ανυποληψία…

Ο τετραγωνισμός του κύκλου

Στις Βρυξέλλες, πάντως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο (συγγνώμη για την έκφραση), ο πρόεδρος Κώστας τα κατάφερε μια χαρά. Περπάτησε για πολύ σε τεντωμένο σκοινί, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, φοβήθηκε αρκετές φορές ότι όλα θα γύριζαν στο κεφάλι του, αλλά στο τέλος "τετραγώνισε τον κύκλο" που έγραψαν και οι Ιταλοί. Και μην ακούτε τι λένε (οι άλλοι), τα κατάφερε μια χαρά. Συγκέρασε απόψεις, άμβλυνε αντιθέσεις, αναζήτησε και βρήκε επαφές και, στο τέλος, πέτυχε να εκδοθεί μια απόφαση που έδωσε ανάσες στην ειρήνη. Ε, εντάξει, όχι μόνο στην ειρήνη, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Που πολύ το είχε πάρει από κάτω η τελευταία περίοδος…

Σσσσ, θα το μάθει ο Μπους…

Στη Νέα Δημοκρατία, πάλι, καθόλου δεν τους άρεσε αυτή η εξέλιξη. Μάσησαν κάτι περί "θετικής" εξέλιξης, και ύστερα τίποτε. Σιωπή. Προφανώς για να βγουν στα κεραμίδια, όταν γίνει ο πόλεμος, και να μιλήσουν για το ότι του την έφεραν του Σημίτη οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι. Μιλάμε για πολιτική υψηλών διανοητικών επιπέδων. Πολιτική που δύσκολα μπορεί να την συλλάβει κοινός νους. Αλλά και πόσο προσεκτικοί στο θέμα του πολέμου, ε; Λέξη να μην ακουστεί κατά του Μπους και της (εδώ) πρεσβείας. Ανάσα. Διότι (σκέφτονται), έτσι και πούμε κάτι κατά του πολέμου, ενδέχεται να το μάθει ο πρόεδρος Μπους και να έχουμε τίποτε κατεβασμένα μούτρα τώρα που πάμε για την εξουσία! Τόση και τέτοια υστεροβουλία…

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Χάσαμε την Ντόρα, στοπ…

Και δεν κάνω κανέναν καλό στη Ρηγίλλης, έτσι; Διότι αν ο Καραμανλής (μπορεί να πει κανείς ότι) κάνει επιεικώς την πάπια για τον πόλεμο, διερωτώμαι τι ακριβώς κάνει, με την έννοια τού πώς συμπεριφέρεται, η Ντόρα. Εξαφανισμένη από παντού. Μα από παντού. Την έψαχναν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου στο Σύνταγμα, αλλά δεν ήταν πουθενά. Δεν έπρεπε η δήμαρχος των Αθηνών να είναι εκεί; Μαζί με τους φιλειρηνιστές πολίτες της πόλης της; Φυσικά έπρεπε. Ερώτημα θέλει; Αλλά δεν ήταν. Προφανώς για να μην το μάθει ο Μπους και δυσαρεστηθεί, διότι στις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες στη Ν.Δ. παίζουν ρόλο ακόμη κι αυτά. Το ποιος είναι περισσότερο φιλοαμερικανός από τον άλλον…