Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ

Ο άνδρας

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ηγέτης του κόμματος των Πράσινων άρχισε ήδη μαραθώνιο επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να εξηγήσει, ή -κατά περίπτωση- να καθησυχάσει, τους συνομιλητές του για τους κύριους άξονες της νέας γερμανικής διπλωματίας.

Μια χαμογελαστή βόμβα

Ο άνδρας περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας έξω από το σπίτι.

Αν και είναι πρόωρο να κάνει κανείς λόγο για το στιλ Γιόσκα Φίσερ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών επιλέγοντας ως πρώτο προορισμό του το Παρίσι, επιβεβαίωσε, συμβολικά, ότι παραμένει πρώτη προτεραιότητά του η συνέχιση της στενής συνεργασίας Βόννης-Παρισίων.

DAVID AARONOVITCH

Το γλυκό κλίμα της Αττικής ευνοεί τη ζωή στην ύπαιθρο, το περιδιάβασμα, την ελεύθερη περιπατητική συζήτηση.

Με την επίσκεψή του αυτή διασκέδασε τις ανησυχίες των Γάλλων ότι ο νέος καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, "φλερτάρει" κυρίως το Λονδίνο, δεδομένου μάλιστα ότι με το "ρεαλιστή" Τόνι Μπλερ αισθάνεται πιο άνετα απ' ό,τι με τον "αριστερότερο" Λιονέλ Ζοσπέν.

Απεχθάνομαι τα ηλίθια προπαγανδιστικά τεχνάσματα και τα παιδαριώδη λάθη του στρατοπέδου που τάσσεται υπέρ του πολέμου, αγανακτώ με τον αλαζονικό και αντιπαραγωγικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπους τις ευαισθησίες των συμμάχων της.

Ο Αθηναίος, όταν δεν ασχολείται με την προσωπική του εργασία, συχνάζει στα γυμναστήρια, στα δημόσια λουτρά, στα κουρεία.

Άλλωστε, ο νέος καγκελάριος επέλεξε να επισκεφθεί το Λονδίνο στην πρώτη έξοδό του, αμέσως μετά τις εκλογές τις 27ης Σεπτεμβρίου.

Στη σημερινή διαδήλωση θα κρατώ ένα πλακάτ με μια χαμογελαστή βόμβα που θα γράφει:

Εκεί συναντά τους γνωστούς του και συζητά διάφορα, από τα μικροπροβλήματα της ζωής μέχρι πολιτικά και φιλοσοφικά θέματα.

Σε μία εμφανή προσπάθεια τήρησης ισορροπιών, ο Φίσερ από το Παρίσι πήγε προχθές το βράδυ στο Λονδίνο, και χθες στη Βαρσοβία.

«Αν όλα μπουν στη ζυγαριά, νομίζω πως αυτός ίσως είναι ο μόνος τρόπος».

Η συμμετοχή στα κοινά τον θέλγει ιδιαίτερα και στις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου λαμβάνει ενεργό μέρος.

"Η συνέχεια στην εξωτερική πολιτική είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί απαντά στις συλλογικές ανησυχίες των γειτόνων της Γερμανίας, από την οποία δύο φορές μέσα σε έναν αιώνα ξεκίνησαν παγκόσμιοι πόλεμοι", τόνισε ο Γιόσκα Φίσερ, επισημαίνοντας "την εντυπωσιακή συναίνεση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής" στην πατρίδα του.

Το βέβαιο είναι πως όποια άποψη κι αν επικρατήσει, οι οπαδοί της θα έχουν αίμα στα χέρια τους.

Το βράδυ, στο σπίτι του, οργανώνει συμπόσια με τους φίλους του.

Η εξουσία ώθησε τους Πράσινους να εγκαταλείψουν ή να μετριάσουν παλαιότερες απόψεις τους, όπως η στάση τους κατά του ΝΑΤΟ, ή η άρνησή τους στην αποστολή γερμανικών στρατευμάτων σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Ας μιλήσουμε πρώτα για τα δικά μου ματωμένα χέρια.

Εκεί, μόνο με τη συμμετοχή ανδρών, άναβαν οι συζητήσεις γύρω από αγαπημένα θέματα, όπως η τέχνη και η φιλοσοφία.

Επιπλέον, ο αντικομφορμιστής Γιόσκα Φίσερ "υποχρεώθηκε" να φορέσει γραβάτα και να συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των ανά τον κόσμο "κατεστημένων".

Ακόμη και σ' ένα αισιόδοξο σενάριο, πολλοί Ιρακινοί στρατιώτες θα σκοτωθούν κατά τη σύγκρουση, όπως και εκατοντάδες άμαχοι.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Από τη στιγμή που οι προμήθειες μπουν στο σπίτι, πρέπει κάποιος να τις διατηρήσει και να κάνει τις απαραίτητες εργασίες: μέσα στο σπίτι θα μεγαλώσουν τα νεογέννητα, στο σπίτι πρέπει να παραχθεί το αλεύρι που δίνουν τα δημητριακά. Το ίδιο ισχύει και για την κατασκευή των ενδυμάτων από το μαλλί. Επειδή μάλιστα όλες οι εργασίες χρειάζονται φροντίδα, και αυτές που γίνονται μέσα στο σπίτι και αυτές που γίνονται έξω, νομίζω ότι ο Θεός ανέθεσε στη φύση της γυναίκας τις εργασίες και τις φροντίδες μέσα στο σπίτι και στον άνδρα τις εξωτερικές. Ξενοφών, Οικονομικός, VII, 21-23 (μετ. Α. Παπαγεωργίου) Συμφωνούν τα αγόρια και τα κορίτσια μ' αυτές τις απόψεις; Τι έχει αλλάξει από τότε έως σήμερα;

Διατηρώντας, ωστόσο, τις ευαισθησίες του, έσπευσε να τονίσει στη γαλλική "Μοντ", ότι "είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία όλοι οι δημοκράτες όλων των χωρών που διώκονται για τα φρονήματά τους", ενώ "στόχος της γερμανικής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου 1999 θα είναι η ενίσχυση της πολιτιστικής διάστασης της ευρωπαϊκής συνεργασίας".

Μια έκθεση του ΟΗΕ, βασισμένη σε εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αναφέρει ότι 500.000 άνθρωποι θα χρειαστούν φροντίδα «σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ως αποτέλεσμα άμεσων ή έμμεσων τραυμάτων».

Σκηνή από συμπόσιο (Ρώμη, Μουσείο Βατικανού). Τι απεικονίζει;

Είναι ακόμη οι απώλειες μεταξύ των συμμάχων, το κόστος της ανοικοδόμησης της ιρακινής υποδομής, η πιθανή αύξηση της αντιδυτικής τρομοκρατίας, ο διχασμός στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και - πάνω απ' όλα - ο κίνδυνος της δημιουργίας μιας άκρως μονομερούς Pax Americana. Διόλου καλά όλα αυτά.

Ας δούμε τώρα τα χέρια των ειρηνιστών. Βρίσκονται στην πλευρά της ειρήνης και του φωτός, άρα πρέπει να είναι ακηλίδωτα. Κι όμως, δεν είναι. Η πλέον εμφανής κηλίδα θα είναι από τη συνέχιση του καθεστώτος του Σαντάμ. Ύστερα είναι τα περιβόητα όπλα. Μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο και να θεωρήσουμε ότι οι Ιρακινοί δεν έχουν πραγματικά κανένα ούτε θα κατασκευάσουν; Μπορούμε πάλι να επιλέξουμε τη γαλλογερμανική προσέγγιση. Αστυνόμευση της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, επέκταση της απαγόρευσης των πτήσεων, αύξηση των επιθεωρητών και, αν ο Σαντάμ δεν συνεργαστεί, συνέχιση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράκ. Με δεδομένο ότι ο Σαντάμ ουδέποτε συνεργάστηκε οικειοθελώς με τους επιθεωρητές, παρά μόνον όταν απειλούνταν με στρατιωτική δράση, ένα σκληρό καθεστώς κυρώσεων είναι σίγουρο ότι θα επιβληθεί. Αλλά οι κυρώσεις αυξάνουν την παιδική θνησιμότητα και μερικοί μιλούν για μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους παιδιών.

Μια άλλη λύση είναι ούτε πόλεμος ούτε κυρώσεις. Σ' αυτή την ειρήνη ο Σαντάμ θα παραμείνει (και ο Ουντάι, ο μεγαλύτερος γιος του, θα ετοιμαστεί να τον διαδεχθεί), η ιρακινή κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί τα αεροπλάνα της εναντίον των Κούρδων και άλλων εξεγερμένων κατά της εξουσίας του Σαντάμ και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ο Ιρακινός τύραννος να επαναλάβει την κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων, αν την σταμάτησε ποτέ.

Θα ήθελε κανείς να υπολογίσει πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν σε αυτή την περίπτωση;