Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δε γλίτωσε

φορολογία

Άσκηση αυτοαξιολόγησης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ήταν πάντα δημοφιλής.

Δύο φόροι για τους ΟΤΑ σε ακίνητα, επιχειρήσεις

1. Να συνδυαστούν ανά δύο οι παρακάτω λέξεις: Προκαλούσε και συνεχίζει να προκαλεί τη θετική ή την αρνητική δημοσιότητα με τις πράξεις του, ή ακόμη συχνότερα με τα λόγια του.

Την κατάργηση των είκοσι πηγών εσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αντικατάστασή τους με δύο φόρους, που θα βαρύνουν τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει η κυβέρνηση

άγαλμα νεαρού άνδρα Όμως μία από τις ρήσεις του περί σκυλάδικων και πολιτιστικών κέντρων, καθώς και η τελευταία επιθετική του διάθεση κατά των καθηγητών, και ιδιαιτέρως του προέδρου της ΟΛΜΕ, Νίκου Τσούλια, τον έκανε… σύνθημα.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ

ανάγλυφο

Χθες, κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, δε γλίτωσε από τα λεκτικά πυρά των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αν και ο συνάδελφός του επί της παιδείας συνέλεξε περισσότερα.

Νομοσχέδιο που έχει στόχο την απλούστευση του λαβύρινθου των πηγών χρηματοδότησης των δήμων αλλά και θα διευκολύνει τους φορολογουμένους, αναμένεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στα πλαίσια της τελευταίας φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης. εξουσία

Ο εκπαιδευτικός κόσμος της χώρας, λοιπόν, ζήτησε τον κ. Γιαννόπουλο στην παιδεία, αλλά όχι με τις καλύτερες διαθέσεις.

Σήμερα, οι πηγές χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φθάνουν τις είκοσι και χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. κοσμήματα

"Δώστε τον Γιαννόπουλο στην παιδεία, να παίζει Καραγκιόζη σε όλα τα σχολεία" και "Δώστε τον Γιαννόπουλο στην παιδεία, να κάνει τα σκυλάδικα σύγχρονα σχολεία" ήταν τα δύο συνθήματα που καθόλου δε θα αρέσουν στον υπουργό μόλις φτάσουν στ' αυτιά του.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τα έσοδα υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εισπράττει το κράτος και στη συνέχεια αποδίδει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη δεύτερη περιλαμβάνονται τα έσοδα από φόρους που εισπράττονται από τους ίδιους τους ΟΤΑ. αγγεία

ΤΙ σας έλεγα για τα σχέδια που απεργάζονται οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία, παρακάμπτοντας τη χώρα μας;

Η πολυπλοκότητα του σημερινού συστήματος γίνεται προφανής, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κράτος αποδίδει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έσοδα που συλλέγει από έξι πηγές.

έλικες

Φαίνεται, δυστυχώς, ότι οι πιέσεις προς την Ελλάδα θα ενταθούν πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 20% των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και των φόρων των καταθέσεων αποδίδεται στους ΟΤΑ.

στήλη

Συγκεκριμένα, μια πρώτη (και δυνατή) γεύση θα πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τον Βρετανό ομόλογό του, κατά τη συνάντηση που θα έχουν το προσεχές Σάββατο στο Λονδίνο.

Επιπλέον, αποδίδεται από το κράτος στις κοινότητες, τους δήμους και τις νομαρχίες το 50% των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, τα τέλη ζύθου, διαφήμισης και έκδοσης οικοδομικών αδειών.

κόρη

Ο κ. Μπλερ θα ζητήσει από τον κ. Σημίτη την άρση του ελληνικού βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λαβύρινθος είναι ακόμη μεγαλύτερος στα έσοδα που εισπράττουν οι ίδιοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι το τέλος ακίνητης περιουσίας, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων φόρων, το τέλος χρήσεων κτημάτων, έργων και υπηρεσιών, τα τέλη χρήσεων πεζοδρομίων, πλατειών και άλλων κοινόχρηστων χώρων, ώς και τα πρόστιμα από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

κούρος

Συνολικά οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλουν και εισπράττουν οι ίδιοι οι ΟΤΑ φθάνουν τους δεκατέσσερις.

θρόνος

Σε ακίνητα και επιχειρήσεις

κιονόκρανο

Με βασικό στόχο την απλούστευση όλου του συστήματος, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προτίθεται να καταργήσει όλες τις υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τις αντικαταστήσει με δύο φόρους που θα επιβάλλονται στα ακίνητα και τις επιχειρήσεις.

μελανόμορφη τεχνική

Σε πρώτη φάση, η συλλογή των φόρων θα εξακολουθήσει να γίνεται από το κράτος, το οποίο στη συνέχεια θα τους αποδίδει στους ΟΤΑ, ενώ στα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι, στο μέλλον, η επιβολή και η είσπραξη των φόρων να γίνεται από τους ίδιους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μελανόμορφο κορινθιακό μυροδοχείο(αρύβαλλος). Με τα πολύ μικρά και κομψά αυτά αγγεία που διακοσμούνται με παραστάσεις ζώων, φυτών, σκηνές κυνηγιού, πολεμικές κ.α., εξάγονταν αρωματικά έλαια σε όλη τη Μεσόγειο. 7ος αιώνας π.Χ.

Ο φόρος που θα «πέφτει» στα ακίνητα και θα καταλήγει στα ταμεία των δήμων και των κοινοτήτων θα μπορεί να γίνεται με βάση την αξία του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται από την επιφάνεια και τη θέση του.

Μελανόμορφος αθηναϊκός αμφορέας. Ο Ηρακλής φονεύει τον κένταυρο Νέσσο (λαιμός). Οι Γοργόνες κυνηγούν τον Περσέα που αποκεφάλισε την αδερφή τους. (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)

Με την επιβολή του θα καταργηθεί το τέλος ακίνητης περιουσίας και ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων.

Αναπαράσταση της Ακρόπολης, όπως ήταν κατά την αρχαιότητα.

Ο δεύτερος φόρος θα αντικαταστήσει πληθώρα τελών και φόρων και θα επιβάλλεται στις επιχειρήσεις. Ο φόρος επιτηδεύματος θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, τη μορφή κατ' αποκοπήν φορολόγησης των επαγγελματιών και το ύψος του θα καθορίζεται με βάση κριτήρια, όπως τα κέρδη, ο αριθμός των απασχολούμενων προσώπων, η κατηγορία της επιχειρήσης κ.ά.

Η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου θα γίνει με βάση και τις προτάσεις που θα υποβάλουν στην κυβέρνηση οι δήμοι και οι κοινότητες. Στους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι το σχετικό νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο πριν από το καλοκαίρι.