Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Ανεπτυγμένη είδηση-αφήγηση

( ευτυχώς ο καιρός βελτιώθηκε ) 

Τα χιόνια λιώνουν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν σε πολλές περιοχές

Άγρια κόντρα για τα αρχεία τής Στάζι

ΣΤ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ

ΠΕΡΑΣΕ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ, ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οξύτατη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη και την εφημερίδα «Καθημερινή», με αφορμή προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας που αποδίδει ευθέως στον πρόεδρο του ομίλου Ιντρακόμ «κατασκοπευτική δράση» για λογαριασμό της Στάζι, της μυστικής υπηρεσίας τής άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας.

Ακούω και μιλώ

Ευτυχώς ο καιρός βελτιώθηκε

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο (SIRA) της Στάζι, παρουσιάζοντας τον κ. Κόκκαλη ως πράκτορα με την κωδική ονομασία «Krokus» και προσωπικό φάκελο πληροφοριοδότη από το 1982. Δραματοποίηση:

Στους -15ο C η θερμοκρασία στην Καστοριά- Προβλήματα ακόμη στις συγκοινωνίες, ενώ μόλις τώρα άρχισε η Βόρεια Ελλάδα να μετρά τις "πληγές" της

Διάψευση

Μια ομάδα μαθητών θα υποδυθεί τους εκπροσώπους ενός παραδοσιακού επαγγέλματος της πόλης ή της περιοχής σας.

Η ηλιοφάνεια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα χθες, δύο μέρες μετά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Ο κ. Κόκκαλης διέψευσε χθες το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για «ασύστολα συκοφαντικά ψεύδη» και «βρώμικες επιθέσεις», οι οποίες «θα βρουν την απάντηση που τους αρμόζει».

Μία άλλη ομάδα θα υποδυθεί τους εκπροσώπους ενός σύγχρονου επαγγέλματος το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία.

Σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στα οδικά δίκτυα των πεδινών περιοχών αποκαταστάθηκε, ενώ με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα προς τις περισσότερες κοινότητες, που είχαν αποκλειστεί από τα χιόνια. «Άγνοια» για τα στοιχεία που επικαλέστηκε η εφημερίδα δήλωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ενώ για την υπόθεση υπήρξε και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευαγ. Κρουσταλλάκη, ο οποίος ζήτησε έρευνα για το δημοσίευμα και την επίσπευση της σχετικής ανάκρισης, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κων. Μητσοτάκη, που θεωρεί ότι την υπόθεση πρέπει να αναλάβει εφέτης-ειδικός ανακριτής, «για να μην καθυστερήσει υπέρμετρα», όπως ανέφερε.

- Παρουσιάστε το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, στον οποίο η καθεμία θα "υπερασπίζεται" το επάγγελμά της τονίζοντας τη σημασία του για τους ίδιους και την κοινωνία.

Στη Θεσσαλονίκη παρά την ηλιοφάνεια το θερμόμετρο έδειχνε νωρίς το πρωί τέσσερις βαθμούς κάτω από το μηδέν και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στα ίδια επίπεδα θα διατηρηθεί και σήμερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής», ο επιχειρηματίας ήταν καταχωρημένος στα αρχεία της Στάζι ως πράκτορας με τον κωδικό «Krokus».

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν στη διάρκεια της νύχτας στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Το δημοσίευμα συνοδεύεται από έγγραφα που φέρεται ότι προέρχονται από το ηλεκτρονικό αρχείο τής Στάζι και συνδέει τον επιχειρηματία με τον φάκελο τού εν λόγω πράκτορα.

Η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Γρεβενών, όπου μέχρι χθες το μεσημέρι τέσσερις ορεινές κοινότητες παρέμεναν αποκλεισμένες.

Κατά την εφημερίδα, ο φάκελος εμπεριέχει επτά αναφορές-εκθέσεις του πράκτορα, οι οποίες συντάχθηκαν στην περίοδο 1985-89 και αναφέρονται στην εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας, τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, την τρομοκρατία, καθώς και την οικονομική, στρατιωτική και αμυντική πολιτική της χώρας μας.

Το απόγευμα η βελτίωση του καιρού και η συνδρομή των εκχιονιστικών συνεργείων της νομαρχίας είχε αποτέλεσμα την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Αναφορές

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, εξαιτίας του πάγου που δημιουργείται στο οδόστρωμα από το ψύχος. Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνονται και αναφορές σε βασικούς πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής κατά την ίδια περίοδο, όπως ο τότε πρωθυπουργός Ανδ. Παπανδρέου, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κων. Μητσοτάκης και οι κ.κ. Κων. Λαλιώτης, Γερ. Αρσένης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Ανδ. Ανδριανόπουλος και Γ. Μπούτος.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς, όπου νωρίς το πρωί ο υδράργυρος κατέβηκε στους -15 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη, παρουσιάζεται αναφορά για το ταξίδι που πραγματοποίησε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκης στην Ανατολική Γερμανία, με προτάσεις για «τυχόν ωφέλειες» που θα μπορούσαν να υπάρξουν από αυτό, ενώ ­ κατά το δημοσίευμα ­ ο επιχειρηματίας είχε καταλήξει στον κωδικό «Krokus», αφού είχαν προηγηθεί οι κωδικοί «Rocco» και «Kaskade». Παρά το ψύχος και το χιόνι, που ξεπερνά τα 20 εκατοστά σε πολλά σημεία της πόλης, τα σχολεία όλου του νομού λειτούργησαν κανονικά.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο κ. Κόκκαλης χαρακτηρίζει «λίβελλο» το δημοσίευμα. Ομίχλη επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Φλώρινας, χθες μέχρι το μεσημέρι. «Είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός», αναφέρει, «ότι η υποτιθέμενη σχέση μου με τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην ΛΔΓ, αλλά και αυτής της Ιντρακόμ με δήθεν διαρροές κεφαλαίων από την ίδια χώρα έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά και πολλαπλώς από ανεξάρτητες αρχές στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και η Εξεταστική Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, η γερμανική Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία και η Εισαγγελία του Βερολίνου, οι οποίες εξέτασαν το σύνολο των εγγράφων και όλους τους μάρτυρες. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό δίκτυο του νομού, ενώ περισσότερο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που κινούνται σε ορεινούς δρόμους.

Επιστέγασμα και σύνοψη αυτών των ερευνών αποτελεί η έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου περιλαμβάνεται το αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι όλες οι σχετικές καταγγελίες απεδείχθησαν παντελώς αβάσιμες». Προβλήματα εξαιτίας του ψύχους σημειώθηκαν χθες και στο νομό Κοζάνης.

Ακολούθως, ο κ. Κόκκαλης κατηγορεί την «Καθημερινή» και τη συντάκτρια του επίμαχου δημοσιεύματος ότι «… παρέθεσαν εσκεμμένα παραποιημένη μετάφραση και αποσιώπησαν όλα τα συμπεράσματά της, προκειμένου να κατασκευάσουν μια «πραγματικότητα» που να ταιριάζει με τα δικά τους ευφάνταστα σενάρια και ευτελείς στόχους…

Δύο κοινότητες της περιοχής Σερβίων παρέμειναν αποκλεισμένες, ενώ με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Δηλώνω κατηγορηματικά, προς πάσα κατεύθυνση, ότι η θορυβώδης επάνοδος τών κατ' επάγγελμα κατηγόρων μου, με τη δημοσίευση της συνέχειας άθλιων μυθιστορηματικών σεναρίων, δεν με αγγίζει διόλου, καθίσταται δε προφανές ότι στόχος είναι η προσπάθεια εκβιασμού της Δικαιοσύνης, η οποία έχει ήδη επιληφθεί του ζητήματος αυτού και θα πρέπει απερίσπαστη να συνεχίσει το έργο της…».

Κεντρική Μακεδονία και Θράκη

Εισαγγελική παρέμβαση

Μικρότερης έντασης προβλήματα αντιμετωπίστηκαν χθες στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου από νωρίς το πρωί επικράτησε ηλιοφάνεια.

Στην υπόθεση παρενέβη χθες και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευαγ. Κρουσταλλάκης, ο οποίος ζήτησε από τον 4ο ειδικό ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθήνας κ. Γ. Πουρνάρα, που χειρίζεται την υπόθεση των αρχείων της Στάζι, να συμπεριλάβει στην έρευνά του και το δημοσίευμα της «Καθημερινής» και να εξετάσει τη βασιμότητά του. Χιόνι παρέμεινε στα οδοστρώματα λίγων ορεινών περιοχών, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η κυκλοφορία. Ακόμη ζήτησε την επίσπευση του ανακριτικού έργου και την ολοκλήρωσή του «στο συντομότερο δυνατό διάστημα». Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στα ορεινά των νομών Χαλκιδικής και Ροδόπης, όπου πολλοί οικισμοί παρέμεναν απροσπέλαστοι, ενώ με δυσκολία κινήθηκαν τα οχήματα και προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας, της Πέλλας και των Σερρών.

Από κυβερνητικής πλευράς, ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα «δεν έχουν περιέλθει σε γνώση των ελληνικών αρχών».

Θεσσαλία Ήπειρος

Αοικλεισμένα λόγω της χιονόπτωσης των προηγούμενων ημερών ήταν μέχρι νωρίς το απόγευμα 18 χωριά του νομού Τρικάλων, στην περιοχή της Καλαμπάκας και της Πύλης, η επικοινωνία με τατα οποία αποκαταστάθηκε με τη συνδρομή των εκχιονιστικών συνεργείων της νομαρχίας. Στους υπόλοιπους νομούς δεν σημειώθηκαν προβλήματα, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν.

Με αλυσίδες η κυκλοφορία στη Δυτική Μακεδονία

Σε πλήρη ύφεση ήταν χθες η κακοκαιρία που έπληξε την Κυριακή τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Πάντως, αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν απαραίτητες στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, με αλυσίδες κινούνταν τα οχήματα στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας από το 10ο ως το 26ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 14ο ως το 30ο χιλιόμετρο. Επίσης, αλυσίδες ήταν απαραίτητες στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας μέσω Κέλης από το 35ο ως το 53ο χιλιόμετρο.

Επίσης, με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς και στον αυχένα της Κατάρας.