Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Επιφυλλίδα

( οταν πέφτει η αυλαία :: 12/2/2006 21:24:58) 

Οταν πέφτει η αυλαία Τετραπλό πλήγμα

4. Η εξέλιξη των εθνικών θεμάτων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ*

«Θύματα» πληθωρισμός, Χρηματιστήριο, αγορά, τουρισμός

α. Η Κρητική Επανάσταση (1866-1869)

Τελικά, τείνουμε να διαιωνίσουμε την ύπαρξή μας στο χρόνο, προεκτείνοντας το εγώ μας μέσα από τους απογόνους μας.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μετά τη δημοσίευση του Χάτι-ι- Χουμαγιούν (1856) επικρατεί στην Κρήτη αναβρασμός.

Η ζωή του καθένα και της καθεμιάς μας, από την αρχή ως το τέλος, αποτελεί μια ξέχωρη κουκίδα μέσα στα αμέτρητα εκατομμύρια άλλων, που στο σύνολό τους συνθέτουν το μωσαϊκό της ζωής, την προσωπογραφία κάθε λαού.

Αιχμάλωτη του επικείμενου πολέμου είναι η ελληνική οικονομία. Ο υψηλός πληθωρισμός και η καθίζηση της Σοφοκλέους, η οποία υποχώρησε χθες 2,52%, δεν είναι τα μόνα ανησυχητικά φαινόμενα.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις, ανταγωνιστικές μεταξύ τους, χρησιμοποιούσαν το Κρητικό Πρόβλημα, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ερχόμαστε στον κόσμο φορτωμένοι με κληρονομικές προδιαθέσεις που μας επιφύλαξε η φύση, καθώς διάλεξε μερικά από τα χαρακτηριστικά από πατέρα και μάνα και προσθέτουμε σε αυτά βιώματα, επηρεασμένοι από το κοινωνικό, το ψυχολογικό και το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, δρούμε και ωριμάζουμε. Οι πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι δοκιμάζονται επίσης βασικοί κλάδοι της οικονομίας.

Το Κρητικό Ζήτημα ουσιαστικά είναι μέρος του Ανατολικού Ζητήματος και σχετίζεται

Στην υπαρξιακή ψυχολογία η ζωή αποτελεί μια παρένθεση που στοχεύει στην αναίρεση του προκαθορισμένου τέλους, στο να μετριάσει την άδικη μοίρα κάθε ζωντανού οργανισμού με την παρεμβολή μιας σειράς νοημάτων και πράξεων που ελπίζουμε ότι θα απαλύνουν το σοκ της ανυπαρξίας.

Μεταξύ αυτών, τα ακίνητα, στα οποία έχει μειωθεί η ζήτηση, αλλά και η αγορά αυτοκινήτων, στην οποία συνεχίζεται η πτώση της περυσινής χρονιάς, και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

α. Με τη διάλυση ή τη διατήρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το θάνατο, από τη στιγμή που ανατέλλει στο στερέωμα των ανθρώπινων υπάρξεων η προσωπική μας ύπαρξη αρχίζει και ο αγώνας για την παράταση της αναπόφευκτης δύσης.

Τόσο στην αγορά αυτοκινήτου όσο και στα ηλεκτρικά είδη, οι έμποροι προσπαθούν να συγκρατήσουν την πτώση, κάνοντας μεγάλες προσφορές.

β. Με την αύξηση της ισχύος του Ελληνικού Κράτους.

Στο μέτρο που για την καθαρά οντολογική μας ύπαρξη πασχίζουμε να γεμίσουμε με νοήματα την παρένθεση της προσωπικής μας ζωής δημιουργούμε την προσωπική μας ιστορία διευρύνοντας τους κύκλους των γνωριμιών, δημιουργώντας καριέρες και κοινωνικές δραστηριότητες, συσσωρεύοντας υλικά αγαθά και απολαμβάνοντας την αναγνώριση.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί, όμως, ο κλάδος του τουρισμού, καθώς προεξοφλείται μειωμένη κίνηση την τουριστική σεζόν.

Γύρω στα 1865 στην Κρήτη υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα, τα οποία προκαλούν ένταση, το μοναστηριακό και το φορολογικό.

Τελικά, τείνουμε να διαιωνίσουμε την ύπαρξή μας στο χρόνο, προεκτείνοντας το εγώ μας με τα παιδιά που γεννούμε μέσα από τους απογόνους μας. Στο Οικονομικό Επιτελείο τονίζουν ότι, όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, η ελληνική οικονομία θα παραμένει αιχμάλωτη και θα επιδεινώνονται τα προβλήματά της.

Οι Κρητικοί απαιτούν:

Στη ζωή ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

Το καθεστώς αιχμαλωσίας, εξάλλου, δεν βοηθά να λυθούν ούτε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα υφίστανται ακόμη και όταν ο πόλεμος τελειώσει.

α. Να τεθούν κάτω από τον έλεγχο των δημογερόντων, τα εισοδήματα των μοναστηριών και

Οι πολλοί μένουν στην αφάνεια αρκούμενοι στην αναγνώριση που προσφέρει ένας περιχαρακωμένος κύκλος φίλων και θαυμαστών.

Χαράσσουν σήμερα τη γραμμή άμυνας

β. Να αλλάξει το φορολογικό σύστημα.

Μερικοί ξεφεύγουν από την αφάνεια, δεσπόζουν στο στερέωμα για κάποιο χρονικό διάστημα, γοητεύουν και συγκινούν απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τα ψυχοκοινωνικά αγαθά της αναγνώρισης και στη συνέχεια, νομοτελειακά, χάνονται από το προσκήνιο της επικαιρότητας.

Γραμμή άμυνας απέναντι στις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση και τον επικείμενο πόλεμο θα επιχειρήσει να χαράξει στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβέρνηση.

Η αναστάτωση, που ήδη υπήρχε, μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε επανάσταση.

Ελάχιστοι κατορθώνουν να παρατείνουν την παρένθεση της καριέρας κερδίζοντας τον συμβολικό Όλυμπο της αθανασίας.

Το γενικό πλαίσιο συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκη, στην οποία συμμετείχε και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης.

Οι Κρήτες με υπόμνημα (14 Μαϊου 1866).

Όπως και αν έχει η προσωπική μας ιστορία, όποια τροχιά και αν μας επιφυλάσσουν η μοίρα και η τύχη, η πραγματικότητα παραμένει αναλλοίωτη, από τη στιγμή που θα ανατείλει το άστρο μας είναι ήδη προκαθορισμένη η εφήμερη τροχιά, θα έλθει αργά ή γρήγορα η δύση.

Στο επίκεντρο βρίσκονται ο πληθωρισμός και η διατήρηση της ανάπτυξης.

Ζητούν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα ή τουλάχιστον την παραχώρηση σχετικής αυτονομίας.

Να οδηγηθούμε λοιπόν σε μοιρολατρική αδράνεια;

4 μέτρα άμυνας

Οι Τούρκοι αντιδρούν με διώξεις και οι Κρήτες, σε συνεννόηση με την Αθήνα, αρχίζουν ένοπλο αγώνα (21 Αυγούστου 1866).

Να παραδώσουμε τα όπλα υποκύπτοντας στο βαρύ φορτίο της αναγνώρισης του γεγονότος ότι η ζωή και η ύπαρξή μας αποτελούν εφήμερη πραγματικότητα με προκαθορισμένο χρόνο ζωής, με ημερομηνία λήξεως;

Συγκεκριμένα, αύριο οι υπουργοί θα κληθούν να αναφέρουν τα μέτρα άμυνας που παίρνει ο καθένας στον τομέα του, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν οι εξής αποφάσεις:

Κορυφαίο γεγονός της Κρητικής Επανάστασης είναι το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου (8 Νοεμβρίου 1866).

Οχι, η απάντησή μου είναι ένα εμφαντικό όχι!

1. Εντατικοποίηση των ελέγχων - και από το ΣΔΟΕ - στις επιχειρήσεις, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

Η Επανάσταση λήγει στις αρχές του 1869 με συνθηκολόγηση των Κρητών.

Ο αγώνας, η πάλη, η αντίσταση στη μοίρα είναι αυτό που μετράει.

Οι έλεγχοι αυτοί, για να αποδώσουν, πρέπει να συνοδεύονται από το όπλο των αυστηρών ποινών, όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις.

Β. Ο αντίκτυπος της Κρητικής Επανάστασης στο διπλωματικό πεδίο

Οπωσδήποτε. όμως, το πέσιμο της αυλαίας δεν είναι εύκολο πράγμα.

2. Συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση λόγω της μικρής στρατιωτικής της δύναμης, δεν θα τολμούσε να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι που επιφυλάσσει η ανθρώπινη μοίρα σε όλα τα αστέρια της ζωής.

3. Συγκράτηση των δαπανών του προϋπολογισμού, ώστε και το έλλειμμα να μην ξεφύγει και ο πληθωρισμός να συγκρατηθεί.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών Ε. Δεληγιώργης, με υπόμνημα ζητεί από τις Μεγάλες Δυνάμεις να επέμβουν, για να τερματισθεί η τραγική κατάσταση στην Κρήτη.

Οι μεγάλοι, όμως, οι πραγματικά μεγάλοι έχουν τον τρόπο να μετριάσουν το σοκ της πραγματικότητας, να αποχωρήσουν από το παλκοσένικο με κομψότητα, με τακτ, με στιλ.

Ήδη, έχει διαπιστωθεί ότι στο μέτωπο των δαπανών ασκούνται έντονες πιέσεις, ενώ ο «άγνωστος Χ» των δαπανών της Ολυμπιάδας προκαλεί δέος.

Η νέα κυβέρνηση Α. Κουμουνδούρου προσπάθησε ανεπιτυχώς να στρέψει τους βαλκανικούς λαούς κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς την ανάμειξη των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η τελευταία, αποχαιρετιστήρια κίνησή τους συγκινεί και ενθουσιάζει.

4. Μέτρα τόνωσης της τουριστικής κίνησης, κυρίως μέσω της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, για να διατηρηθεί σε υψηλό σχετικά επίπεδο ο ρυθμός ανάπτυξης.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις πρότειναν κάποιες συμβιβαστικές λύσεις, οι οποίες εξυπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα, η Οθωμανική Κυβέρνηση, όμως, επέμενε στην επίλυση του θέματος διά των όπλων.

Η αποδοχή της μοιραίας δύσης γίνεται ένας ακόμη σταθμός για την επίδειξη όλων εκείνων των σωματικών και ψυχοσυναισθηματικών ικανοτήτων και χαρακτηριστικών προσωπικότητας και χαρακτήρα που επί πολλά χρόνια τους είχαν καθιερώσει στη συλλογική συνείδηση του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να ενισχυθεί - με μικρό, όμως, κόστος για τον προϋπολογισμό - το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας.

Στις 28 Ιανουαρίου 1869 συγκλήθηκε διάσκεψη στο Παρίσι χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Οι πραγματικά μεγάλοι σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα διαθέτουν ταλέντο αλλά μαζί και τη δύναμη να πασχίζουν, να πειθαρχούν, να αγωνίζονται, να διδάσκονται, να διορθώνονται και τελικά να αποσύρονται την κατάλληλη ώρα!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να αποφασιστούν μειώσεις φόρων, αν και ο κ. Χριστοδουλάκης εξέτασε την ιδέα μείωσης του φόρου στο μαζούτ της βιομηχανίας.

Η διάσκεψη αποφάσισε να παραμείνει η Κρήτη τουρκική επαρχία, αλλά να κυβερνιέται με ειδικό καταστατικό χάρτη (Οργανικό Νόμο), ο οποίος επέτρεπε τη χρησιμοποίηση Χριστιανών στη διοίκηση.

Δεν υπάρχει αυλαία που όταν πέσει θα τους σβήσει από τη μνήμη μας.

Πρόσκαιρα τα προβλήματα

Η νέα ελληνική κυβέρνηση του Θρ. Ζαίμη, επειδή δεν μπορούσε να αντιδράσει, αποδέχθηκε τις αποφάσεις της διάσκεψης.

Ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, καθώς και τα υπόλοιπα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου φέρονται ως επικείμενοι στόχοι εσωκομματικών πυρών, στην αυριανή συνεδρίαση με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα.

γ. Νέα βαλκανική κρίση (1875-1878) - Προσάρτηση της Θεσσαλίας (1881)

Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ότι τα προβλήματα είναι πρόσκαιρα και «δεν έχουν μονιμότερο χαρακτήρα».

Το 1875 εκδηλώθηκε εξέγερση στην Ερζεγοβίνη και το 1876 στη Βοσνία και τη Βουλγαρία.

Και απαντώντας εμμέσως στην κριτική που του ασκείται πρόσθεσε ότι «η οικονομική πολιτική δεν χρειάζεται να γείρει ούτε προς το άκρο της περικοπής δαπανών και της περιστολής κρίσιμων κοινωνικών προγραμμάτων, ούτε προς το άκρο των παροχών και του λαϊκισμού, δήθεν για να αναπληρωθεί η αγοραστική δύναμη».

Οι σφαγές των Τούρκων στη Βουλγαρία προκάλεσαν το ενδιαφέρον της διπλωματίας.

Ο κ. Χριστοδουλάκης κατέληξε, λέγοντας ότι, αν η οικονομική πολιτική διατηρηθεί σταθερή και εφαρμοσθούν αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί, θα «απορροφηθεί» η σημερινή κακή συγκυρία.

Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο υπέρ των σλαβικών εθνών (24 Απριλίου 1877) και στις 19 Φεβρουαρίου 1878 επέβαλε στην Τουρκία τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, με την οποία δημιουργήθηκε η Μεγάλη Βουλγαρία που εκτεινόταν από το Δούναβη ως το Αιγαίο.

Απώλειες από ΚΠΣ

Η Αγγλία και η Γερμανία αντέδρασαν και υπογράφηκε νέα συνθήκη (Βερολίνο-1 Ιουνίου 1878), η οποία απέφερε εδαφικά οφέλη στη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Αυστρία και κατέστησε αυτόνομες τη Βουλγαρία και τη Ρωμυλία.

Ο Πρωθυπουργος, Κώστας Σημίτης φέρεται αποφασισμένος να ασκήσει έντονες πιέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βελτίωση της πορείας του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που συνεχίζει να καρκινοβατεί.

Μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 1881 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα η Θεσσαλία (πλήν της περιοχής της Ελασσόνας) και η περιοχή της Άρτας.

Μάλιστα, οι τελευταίες εκτιμήσεις από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Κομισιόν για την είσπραξη των υπολοίπων κονδυλίων του Β' ΚΠΣ αναφέρουν ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε κάποια περικοπή, λόγω των αστοχιών που έχουν εντοπισθεί.

Η Αγγλία για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην Τουρκία πήρε με μυστικό πρωτόκολλο την Κύπρο.

Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, προετοιμάζουν το έδαφος για περικοπή της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον (από το 1,5 δισ. ευρώ που αναμένεται).

δ. Ο ατυχής πόλεμος του 1897

Για την επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, με συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Δημ. Ρέππα, Γεωργίας Γ. Δρυ, Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, Υγείας και Πρόνοιας Κ. Στεφανή, ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και Μεταφορών Χρ. Βερελή, προκειμένου να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για την πορεία των προγραμμάτων τους και να συμφωνηθεί νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Ο επαναστατικός αναβρασμός που κυριαρχούσε στην Κρήτη από το 1895 εντάθηκε στις αρχές του 1897. Η Ελληνική Κυβέρνηση απέστειλε στρατιωτικό τμήμα στην Κρήτη. Η Τουρκία απαίτησε την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από το νησί απειλώντας με πόλεμο. Ο πόλεμος ξέσπασε στις 5 Απριλίου 1897και έληξε στις 8 Μαΐου 1897 με ήττα του ελληνικού στρατού. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει πολεμική αποζημίωση και να δεχθεί το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (ΔΟΕ). Μετά τη λήξη του πολέμου η Κρήτη ανακηρύχθηκε αυτόνομη με πρώτο ηγεμόνα τον πρίγκηπα Γεώργιο.

ε. Ο Μακεδονικός Αγώνας Στα τέλη του 1890 και στις αρχές του 1900 η Μακεδονία είχε γίνει «μήλο της έριδος» για τα γύρω βαλκανικά κράτη (Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα). Από το 1897 οι Βούλγαροι με ανταρτικές ομάδες (κομιτατζήδες), προσπαθούσε με τη βία να αναγκάσουν τους Έλληνες της περιοχής να προσχωρήσουν στη Βουλγαρική Εξαρχία. Η ελληνική αντίδραση προήλθε από την Εθνική Εταιρεία, η οποία οργάνωσε ανταρτικές ομάδες που εισήλθαν στη Μακεδονία με σκοπό την αντιμετώπιση των κομιτατζήδων. Αρχηγοί των ομάδων αυτών ήσαν κυρίων αξιωματικοί του ελληνικού στρατού. Συντονιστής των ομάδων αυτών ήταν ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης και συνεργάτης του ο πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Ίων Δραγούμης. Το Σεπτέμβριο του 1904 ο αξιωματικός του ελληνικού στρατού Παύλος Μελάς αναλαμβάνει την αρχηγία των ελληνικών ομάδων στην περιοχή Μοναστηρίου-Καστοριάς. Ο Μελάς συντόνισε την πολεμική δράση των ελληνικών ομάδων και αντιμετώπισε τη βουλγαρική προπαγάνδα. Στις 13 Οκτωβρίου 1905 ο Π. Μελάς σκοτώθηκε από τούρκους στρατιώτες κατόπιν βουλγαρικής προδοσίας. Ο θάνατός του ώθησε πολλούς έλληνες στρατιωτικούς να συμμετάσχουν στο Μακεδονικό Αγώνα. Οι Τούρκοι δεν παρενέβαιναν στις ελληνοβουλγαρικές συγκρούσεις. Απλώς μερικές φορές καταδίωκαν την ισχυρότερη πλευρά που ήσαν συνήθως οι Έλληνες. Ο Μακεδονικός Αγώνας έληξε, όταν επικράτησε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το κίνημα των Νεοτούρκων(1908).