Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η πολιτική βούληση της κυβέρνησης :: 12/2/2006 20:36:26) 

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης Στροφή Ερντογάν στο παρά πέντε

Μια διαφορετική συνέντευξη

Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την επιβίωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων

Αλλάζει τη στάση του στο Κυπριακό και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας 16χρονος θέλει να ζήσει τον έρωτα του καλοκαιριού

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

Λίγες ώρες μετά την εκλογή του στη Βουλή, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, που αναμένεται την επόμενες ημέρες να αναλάβει και την πρωθυπουργία, παρείχε πλήρη κάλυψη στον Ραούφ Ντενκτάς, λέγοντας πως "είναι αδύνατον να αποδεχθεί η Τουρκία το σχέδιο Ανάν στη σημερινή του μορφή".

(Από τον Τύπο)

Μαζική και με αγωνιστικό παλμό ήταν η παναγροτική κινητοποίηση στις 2 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Agrotica.

Ο κ. Ερντογάν μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι ο ΟΗΕ είχε καλλιεργήσει στην τουρκική πλευρά λάθος ελπίδες, επισημαίνοντας "ότι η τουρκική πλευρά ήταν πολύ αισιόδοξη για την τρίτη εκδοχή του σχεδίου, γιατί της είχαν πει συγκεκριμένα πράγματα για τους χάρτες, την τουρκική κυριαρχία και τους πρόσφυγες".

- Πώς έγραψες; Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζόμενων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων σε αυτό το συλλαλητήριο που οργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Και πρόσθεσε:

"Βαρέθηκα να με ρωτάνε συνεχώς για το πώς γράφω στις εξετάσεις. Σε αυτή τη συγκέντρωση το μήνυμα που στάλθηκε σε πολλούς αποδέκτες ήταν ότι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες από τη θέση τους στην κοινωνία έχουν τα ίδια συμφέροντα τα οποία από κοινού συγκροτώντας ένα κοινό μέτωπο οφείλουν να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν ανατρέποντας αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

"Όταν όμως είδαμε το σχέδιο, διαπιστώσαμε πως οι προσδοκίες μας δεν είχαν ικανοποιηθεί".

Αν είναι ή δεν είναι δίκαιο το νέο σύστημα και άλλα τέτοια" . Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, που μέσα από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους έδειξαν ότι ο αγώνας τους να μην κλείσει το εργοστάσιο, που αποφάσισε να κλείσει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τους τραπεζίτες μετόχους της εταιρείας, μπορεί να κερδηθεί, αν πράγματι έχει σωστό προσανατολισμό και συντονιστεί με τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας.

Παρά τη μεταστροφή του κλίματος στην Τουρκία, η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση δείχνει αποφασισμένη να παρακάμψει τον Ντενκτάς, με τους χειρισμούς του οποίου διαφωνεί.

- Τέτοιες μέρες, τι να σε ρωτήσω;

Πρέπει να τονιστεί ότι το λίπασμα αποτελεί αναγκαίο εφόδιο της αγροτικής παραγωγής και είναι αναγκαίο αντίστοιχα για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, τα οποία είναι απαραίτητα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Όπως ανακοίνωσαν ο αρχηγός του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεΐν Αγκολεμλί, στις 30 Μαρτίου η αντιπολίτευση θα προχωρήσει στη διενέργεια δικού της δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους χειρισμούς του Ντενκτάς.

"Τι άλλο να με ρωτήσεις;

Σε ένα τέτοιο λοιπόν στρατηγικής σημασίας προϊόν η απάντηση για το εργοστάσιο που το παράγει δεν είναι να βρίσκεται στα χέρια ούτε των τραπεζιτών ούτε των Μποδοσάκηδων ούτε των ιδιωτών που τυχόν θα "εκδηλώσουν ενδιαφέρον", είτε αυτοί είναι ντόπιοι είτε είναι ξένοι.

Στόχος, όπως τόνισε ο κ. Ταλάτ, είναι να διαφανεί η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη ζητηθεί η βοήθεια τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτήρηση της όλης διαδικασίας. Για το πώς σκοπεύω να περάσω τις διακοπές μου.

Η απάντηση είναι μόνο το εργοστάσιο να τεθεί κάτω από κρατικό φορέα, που θα αντιπροσωπεύει συνολικά τα συμφέροντα της κοινωνίας και των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή, τη διακίνηση, την πώληση και την κατανάλωση των λιπασμάτων.

Πάντως, στην τουρκοκυπριακή Βουλή δεν έγινε εφικτή χθες η ψηφοφορία για το θέμα του δημοψηφίσματος στην τουρκοκυπριακή πλευρά λόγω έλλειψης απαρτίας. Βλέπεις, ύστερα από συμφωνία με τους γονείς μου, είναι η πρώτη χρονιά που θα πάω μόνος μου διακοπές".

Μόνο με ένα τέτοιο σχήμα είναι δυνατή η προοπτική της Ελληνικής Λιπασματοβιομηχανίας, που και κερδοφόρα στην πραγματικότητα είναι και έχει αναπτύξει την αναγκαία υποδομή και τεχνογνωσία και ήδη παράγει επιπλέον μία μεγάλη γκάμα και άλλων εφοδίων και χημικών προϊόντων.

- Οι γονείς σου τι λένε;

Εκείνο που δεν υπάρχει είναι ακριβώς η πολιτική βούληση για την επιβίωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και στην προκειμένη περίπτωση του εργοστασίου Θεσσαλονίκης.

"Στην αρχή διαμαρτυρήθηκαν.

Αυτή τη μη ύπαρξη πολιτικής βούλησης προσπαθεί να την κρύψει πίσω από το δάκτυλό της η κυβέρνηση της ΝΔ (ρίχνοντας το μπαλάκι στους τραπεζίτες) κλείνοντας το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, όπως συμπεριφέρθηκαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που έκλεισαν πριν από χρόνια τα εργοστάσια λιπασμάτων της Πτολεμαΐδας και της Δραπετσώνας.

Είσαι μικρός ακόμα, πού θα πας, με ποιους θα πας, πού θα μείνεις.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα και οι αγρότες έχουν να ωφεληθούν από μία ισχυρή κοινωνική συμμαχία ενάντια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχουν προοπτική και η Λιπασματοβιομηχανία και η μικρομεσαία αγροτιά.

Ήταν οι πρώτες τους αντιδράσεις.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Μετά, ας είναι καλά και οι φίλοι μου που βοήθησαν, είπαν τελικά το ναι". - Έχετε κανονίσει πού θα πάτε; "Τι μου λες τώρα! Οργανωμένο τουρισμό; Πόσο χρονών με κάνεις; Σιγά μην κλείσω και θέση στο κατάστρωμα. Η μόνη ή μάλλον μια από τις αγωνίες που έχω, είναι να χωρέσουν στο σακίδιο όλ' αυτά που σκέφτομαι να πάρω μαζί μου". - Με ποιους θα πας; "Έχουμε κανονίσει να είμαστε μόνο αντροπαρέα. Βέβαια, για να σου πω την αλήθεια, δεν θα μας πείραζε να ήταν μαζί και μερικές από τις συμμαθήτριές μας, αλλά οι γονείς τους είχαν διαφορετική άποψη…". - Πότε φεύγετε; "Ξεκινάμε μια εβδομάδα μετά το τέλος των εξετάσεων. Γρήγορα γρήγορα, έτσι ώστε, αν δεν έχουμε πάει και τόσο καλά στις εξετάσεις, να μην έχουν βγει τα αποτελέσματα και φάμε κόκκινη κάρτα από τους γονείς μας. Στόχος μας, να μείνουμε εκτός Αθηνών μέχρι να μας τελειώσουν τα χρήματα". - Περιμένεις κάτι από τις πρώτες σου διακοπές μόνος σου; "Έχω μια επιθυμία. Αν και, μεταξύ μας, δεν την έχω κοινοποιήσει στην υπόλοιπη παρέα. Να βρω, επιτέλους, μια κοπέλα ρε παιδί μου, να ζήσω κι εγώ αυτό που λέμε ο έρωτας του καλοκαιριού… Καλά, ειδικά γι' αυτό δεν θέλω να βάλεις το όνομά μου γιατί θα γίνω ρόμπα. Μεταξύ μας, καλοί οι φίλοι μου, ωραία περνάμε, αλλά με έχει φάει η μοναξιά. Βλέπω τους άλλους να κυκλοφορούν αγκαλιά με τις κοπελιές τους και μένα με πιάνει το παράπονο". - Προτιμάς μελαχρινή Ελληνίδα ή Βόρεια ξανθιά; "Άντε πάλι. Τι ερώτηση ήταν αυτή. Ας είναι και Κινέζα! Αρκεί να με αγαπήσει και ας είναι αυτός ο έρωτας μόνο για το καλοκαίρι".