Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

* Μπιιιπ.

γ. Οι χριστιανοί διώκονται και η πίστη διαδίδεται έξω από τα Ιεροσόλυμα

Υπηρεσία Vodafone.

Το λιθοβολισμό του Στεφάνου ακολούθησε μεγάλος διωγμός κατά των ελληνιστών στα Ιεροσόλυμα (34 με 36 μ.Χ.).

Για να ακούσετε τον πρωθυπουργό, πατήστε 1.

Οι ελληνιστές αναγκάστηκαν να διασκορπιστούν έξω από την Ιουδαία και έφτασαν ως τη Φοινίκη, την Κύπρο και την Αντιόχεια (Πράξ. 8,1).

Για να ακούσετε τον υπουργό Εξωτερικών, πατήστε 2.

Η τελευταία, ειδικά, υπήρξε σημαντική πόλη -εκεί οι χριστιανοί πήραν την ονομασία αυτή για πρώτη φορά- και έγινε η έδρα μιας νέας χριστιανικής Εκκλησίας, που θα έπαιζε κεντρικό ρόλο στην εξάπλωση του μηνύματος του Χριστού προς τους εθνικούς.

Για να ακούσετε άλλον υπουργό, αναμείνατε… τον ανασχηματισμό.

Εν τω μεταξύ, ο διάκονος Φίλιππος είχε κηρύξει στη Σαμάρεια και είχε βαπτίσει έναν Αιθίοπα αξιωματούχο (Πράξ. 8, 4-8. 26-40), ενώ ο Απόστολος Πέτρος, μετά από όραμα που είδε, είχε βαπτίσει τον Κορνήλιο, έναν Ρωμαίο εκατόνταρχο (Πράξ. κεφ. 10). * Τώρα εξηγούνται όλα.

Στην Αντιόχεια, όμως, για πρώτη φορά οι ελληνιστές άρχισαν να κηρύττουν συστηματικά και προς τους εθνικούς, ανοίγοντας έτσι την πόρτα της πίστης και σ' αυτούς.

Μα την Παναγία, ούτε πέρασε καν από το μυαλό μου ότι, όταν ο Μπους υπεραμυνόταν των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών γραμμών, είχε στο μυαλό του τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

Αυτή η εξέλιξη ήταν ένα σπουδαίο γεγονός για την πρώτη Εκκλησία. * Ένα πράγμα έχω να πω στους Αμερικάνους, για την περίπτωση που είναι αυτοί πίσω από τις υποκλοπές. Δημιούργησε όμως και προβλήματα, όπως θα δούμε σε επόμενη ενότητα, που έπρεπε να αντιμετωπιστούν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πιστών. Αν από 11 εκατομμύρια Έλληνες βρήκατε αυτούς τους 46 να παρακολουθήσετε, απορώ πώς αντέξατε τόσο καιρό στο Βιετνάμ.

Ο λιθοβολισμός του Στεφάνου. (γκραβούρα)

* Αυτή η υπόθεση κακώς συνδέεται με το Watergate.

Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων, που απαρτιζόταν πλέον στη μεγάλη της πλειονότητα από ιουδαϊστές, παρέμεινε το κέντρο της πίστης για περίπου τρεις ακόμα δεκαετίες.

Ίσως μας μπέρδεψε αυτό το water, επειδή ξέρουμε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ξέρει κολύμπι, αλλά πνίγεται και σε μια κουταλιά νερό.

Οι διώξεις, όμως, συνεχίζονταν. * Ξέρω κάποιον που σίγουρα στενοχωρήθηκε, γιατί δεν περιλαμβανόταν στη λίστα των 46 υπό παρακολούθησιν, γιατί θα θεωρεί ότι υποτιμούν την εξουσία του. Ο Ηρώδης Αγρίππας ο Α', τοποτηρητής-βασιλιάς των Ρωμαίων στην Παλαιστίνη, κατηγόρησε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, τον Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, και μερικούς άλλους ως παραβάτες του Νόμου. Όνομα δεν θα σας πω, αλλά αύριο σίγουρα κάτι θα έχει να πει για το θέμα… από άμβωνος. Διέταξε τη θανάτωσή τους με λιθοβολισμό, ενώ ο Απόστολος Πέτρος φυλακίστηκε πάλι και απελευθερώθηκε με θαυματουργό τρόπο (Πράξ. 12,1-19).

* Οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, περήφανοι για το έργο τους, δεν δέχονται κουβέντα. Οι διώξεις που έγιναν στα Ιεροσόλυμα, με πρωτοβουλία των Ιουδαίων, οδήγησαν σταδιακά σε μαρασμό την τοπική χριστιανική Εκκλησία. Λέγεται ότι κυβερνητικός βουλευτής της περιφέρειας πήγε ο καημένος να πει κι αυτός τη γνώμη του, αλλά κάποιος υπουργός τον έκοψε: Μετά από μερικά χρόνια, το 70 μ.Χ., οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν τελείως την πόλη και κατέλυσαν το κράτος του Ισραήλ. "Τι πετάγεσαι εσύ; Ένας Ιουδαίος, όμως, ο Σαούλ, διώκτης αρχικά του Χριστιανισμού, όπως θα δούμε παρακάτω, αξιώθηκε να γίνει ο Απόστολος που θα έφερνε το μήνυμα του Χριστού στα Έθνη, δίνοντας οικουμενικό χαρακτήρα στην Εκκλησία του Χριστού. Είχατε και στο χωριό σου… λογισμικά;".

Το όραμα του Αποστόλου Πέτρου (Πράξ. 10,11-16. 34-35), που τον παρακίνησε να κηρύξει στον εκατόνταρχο Κορνήλιο Βλέπει πως άνοιξε ο ουρανός και ένα πράγμα σαν μεγάλο σεντόνι, με δεμένες τις τέσσερις άκρες, κατέβαινε στη γη. Μέσα σ' αυτό υπήρχαν όλα τα τετράποδα της γης και τα θηρία και τα ερπετά και τα πουλιά του ουρανού. Μια φωνή τού είπε: "Σήκω, Πέτρο, σφάξε και φάγε". Ο Πέτρος όμως απάντησε: "Ποτέ, Κύριε! Αφού ποτέ στη ζωή μου δεν έφαγα κάτι απαγορευμένο ή ακάθαρτο". Για δεύτερη φορά του μίλησε η φωνή: "Μη θεωρείς εσύ ακάθαρτα αυτά που ο Θεός καθάρισε". Αυτό έγινε τρεις φορές, κι ύστερα, αυτό που έβλεπε εξαφανίστηκε στον ουρανό… "Αλήθεια, τώρα καταλαβαίνω ότι ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις, αλλά δέχεται τον καθένα, σ' όποιον λαό κι αν ανήκει, αρκεί να τον σέβεται και να ζει σύμφωνα με το θέλημά του".

* Ίσως όμως να ανησυχούμε τσάμπα.

Ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος. Μονή Αγίου Ιωάννου, Πάτμος.

Διότι οι υποκλοπές έγιναν την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ίσως λοιπόν να μας παρακολουθούσαν, απλώς για να μας προστατέψουν…

* Οι Αμερικάνοι μπορούν να αποδείξουν στον Βουλγαράκη ότι δεν είναι αυτοί πίσω από το κύκλωμα. Να του πάρουν τηλέφωνο και να του πουν: "Γιώργο, σταμάτα να σκαλίζεις τη μύτη σου… Σε βλέπουμε".