Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Αθλητική είδηση

( κόντρα λάρισας - επαε :: 14/3/2006 21:14:12) 

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

2.3.7 Απόδοση μηχανής

Κόντρα Λάρισας - ΕΠΑΕ

Ας θεωρήσουμε ένα κινητήρα ο οποίος χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να ανυψώσει σε ύψος h, τα κιβώτια που βρίσκονται στο έδαφος (Εικ. 2.3.14).

Κόντρα μεταξύ της ΠΑΕ Λάρισα και της ΕΠΑΕ ξέσπασε χθες με αφορμή των ορισμό των αγώνων της Α' εθνικής.

Για να ανυψώσει ο κινητήρας ένα κιβώτιο σε ύψος h απορροφά ενέργεια, έστω W1, ενώ το σώμα αποκτά δυναμική ενέργεια W2.

Η θεσσαλική διοίκηση διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι καλείται να δώσει τρεις κρίσιμες αναμετρήσεις σε διάστημα έξι ημερών (Ατρόμητος 19/3, Ολυμπιακός 22/3 και Ηρακλής 25/3) και κάνει λόγο για μεροληπτική συμπεριφορά της διοργανώτριας αρχής.

Η ενέργεια W2, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, θα είναι μικρότερη από W1 διότι υπάρχουν τριβές στα κινούμενα μέρη του κινητήρα και οι αγωγοί θερμαίνονται όταν διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ, Νίκος Λυράκης, "το θεσμικό όργανο κάνει ό,τι μπορεί για να δυσκολέψει την προσπάθειά της ομάδας, καθώς επιδιώκει να πνίξει όσους έχουν πρωτοστατήσει στη Σούπερ λίγκα και μοιάζουν πιο εύκολα θύματα από άλλους.

Η διαφορά W1 - W2 είναι η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα.

Η μοναδική αρμοδιότητα που έχει είναι ο ορισμός αγώνων και εξαντλεί όλα τα δήθεν νομότυπα μέσα για να πλήξει τις ομάδες και όχι να τις εξυπηρετεί".

Η ποσότητα W1 - W2 συνήθως αναφέρεται ως “απώλεια ενέργειας”.

Από την άλλη πλευρά, ο Βίκτορας Μητρόπουλος χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ευνομούμενη τη Λάρισα:

Στη Φυσική και στην Τεχνολογία αντί για την απώλεια ενέργειας, δηλαδή το W1 - W2, χρησιμοποιούμε το πηλίκο W2/W1 το οποίο ονομάζεται απόδοση της μηχανής και εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό.

"Έχει αγωνιστεί πολλές φορές Δευτέρα.

Δηλαδή: Απόδοση = [pic] . 100% (2.3.5)

Υλοποιούμε μια συμφωνία που έχει γίνει από όλες τις πλευρές.

Για παράδειγμα μια μηχανή με απόδοση 70% αν απορροφήσει 100 Joule, θα αποδώσει 70 Joule και 30 Joule θα μετατραπούν σε άλλες μορφές ενέργειας π.χ. ήχος, θερμότητα.

Ήταν επιλογή του τηλεοπτικού δικτύου".

Η έννοια της απόδοσης επεκτείνεται και σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες μια μορφή ενέργειας μετατρέπεται σε μια άλλη.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΓΚΟΖΗΣ αποδέχτηκε την πρόταση της ΠΑΕ για διετή ανανέωση του συμβολαίου του και απομένει η επίσημη ανακοίνωση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Ας εξετάσουμε για παράδειγμα την ενεργειακή μετατροπή σ’ έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης (Εικ. 2.3.15).

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει με τους Κατσιαρό και Μπαχράμη.

Ο λαμπτήρας φωτοβολεί, όταν το νήμα, θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία, επειδή διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα. Συνεπώς η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική και σε φωτεινή ενέργεια.

Εικόνα 2.3.14

Eικόνα 2.3.15

Η απόδοση του λαμπτήρα θα είναι: α = [pic] . 100% Για ένα τυπικό λαμπτήρα πυρακτώσεως η απόδοση είναι μόλις 5%. Αυτό σημαίνει ότι το 95% της προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμότητα! Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι αποδόσεις διαφόρων συσκευών ή εξαρτημάτων.